01 Μάι 2024
READING

Skroutz: Έτσι σχεδιάζει να πετύχει τζίρο 850 εκατ. ευρώ

5 MIN READ

Skroutz: Έτσι σχεδιάζει να πετύχει τζίρο 850 εκατ. ευρώ

Skroutz: Έτσι σχεδιάζει να πετύχει τζίρο 850 εκατ. ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα επενδυτικά πλάνα της Skroutz, με στόχο η εταιρεία να καταφέρει το 2024 να πετύχει τζίρο 850 εκατ. ευρώ έναντι 575 εκατ. το 2023. Στο σχέδιο αυτό κεντρικό ρόλο περιλαμβάνουν τα περίπου 2.000 νέα skroutz points, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2024 το Skroutz. Ενδεικτικό του μεγέθους της επένδυσης είναι το γεγονός ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 2.000 θυρίδες, άρα, πρακτικά, μιλάμε για διπλασιασμό του αριθμού τους.

Μάλιστα, εκτός από την ανάπτυξη σε απόλυτους αριθμούς, αυτή θα αφορά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς στόχος της Skroutz είναι η επέκταση της παρουσίας και σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 τα Skroutz Points θα φτάσουν και στην Κρήτη, ενώ υπάρχουν σχέδια και για άλλα νησιά όπως και για νέες ηπειρωτικές περιοχές.

Στο «παιχνίδι» των μεταχειρισμένων

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, η εταιρεία είναι έτοιμη να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στην αγορά των μεταχειρισμένων προϊόντων, επιχειρώντας έτσι να αντισταθμίσει και τον περιορισμό της ανάπτυξης που παρουσιάστηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγες μέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο εγχείρημα, το οποίο τώρα λειτουργεί πιλοτικά σε beta επίπεδο. Με βάση τον σχεδιασμό, θα επιτρέπεται η αγοραπωλησία μεταχειρισμένων προϊόντων μεταξύ χρηστών της πλατφόρμας.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες που εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο ρόλο. Η διαφορά στην περίπτωση της Skroutz είναι ότι εκείνη θα εκτελεί και χρέη «εγγυητή» της συναλλαγής, η οποία δεν θα ολοκληρώνεται εάν πρώτα δεν παραδοθεί το προϊόν και διαπιστωθεί ότι αυτό είναι έτσι όπως διαφημιζόταν. Με τον τρόπο αυτό μηδενίζεται το ενδεχόμενα να παρουσιαστούν φαινόμενα εξαπάτησης, τα οποία μέχρι σήμερα υπάρχουν σε έναν υπολογίσιμο βαθμό.

Μία ακόμα καινοτομία είναι ότι στους αντισυμβαλλόμενους θα δίνεται η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και μέσω των locker της Skroutz. Συγκεκριμένα, ο πωλητής θα μπορεί να αφήνει το αντικείμενο σε κάποια θυρίδα, οι άνθρωποι της Skroutz να το παραλαμβάνουν και στη συνέχεια να το παραδίδουν στον αγοραστή. Και, κυρίως, η συγκεκριμένη υπηρεσία να πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα μέσω της πλατφόρμας.

Ακόμα, οι χρήστες θα μπορούν να πουλάνε το προϊόν που επιθυμούν και να αγοράζουν ένα άλλο μέσα από τα συμβεβλημένα καταστήματα.

Το μήνυμα του Γιώργου Χατζηγεωργίου

Ενδεικτικό των σχεδίων της Skroutz για το 2024 είναι το μήνυμα του Γιώργου Χατζηγεωργίου. Ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Skroutz.gr, με ανάρτησή του στο LinkedΙn πραγματοποιεί εκτενή αναφορά στο στρατηγικό πλάνο που στοχεύει στην επέκταση της δραστηριότητας της εταιρείας, ενώ, την ίδια ώρα, προχωρά και σε μία «ανασκόπηση» των 19 ετών λειτουργίας που προηγήθηκαν.

«Αν και το Skroutz ενηλικιώθηκε πέρυσι κλείνοντας 19 χρόνια λειτουργίας, αυτή είναι η τρίτη φορά που ολοκληρώνουμε το ταξίδι από τη “βρεφική ηλικία” στην ωριμότητα. Πρώτα ως χόμπι/παράπλευρη δουλειά σε μια πραγματική επιχείρηση, μετά ως μια μικρή υπηρεσία, στον ιστότοπο με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ελλάδα και, τέλος, από μια αγορά 5 εκατομμυρίων GMV (Gross Merchandise Volume: είναι η ακαθάριστη αξία των εμπορευμάτων που διακινούνται χάρη στην πλατφόρμα προς τους συνεργαζόμενους εμπόρους), σε μια αγορά 575 εκατομμυρίων (ή 850 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κρυστάλλινη μπάλα του 2024). Προς το παρόν, το ποσοστό διείσδυσής μας στην αγορά ανέρχεται στο 70% και συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά», σημειώνει, σε μία ξεκάθαρη αποτύπωση των στόχων για την χρονιά που έρχεται.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηγεωργίου προχώρησε σε έναν απολογισμό, υπογραμμίζοντας τα βασικά μεγέθη της εταιρείας για το 2023:

  • Marketplace GMV 575 εκατομμυρίων € (+60% αύξηση από έτος σε έτος)

  • 2 εκατομμύρια ενεργοί αγοραστές

  • 1,3 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες εφαρμογών (iOS + Android)

  • 700+ πωλητές στην πλατφόρμα, πωλητές στην αγορά με 100% ανάπτυξη σε ετήσια βάση

  • Το 25% των παραγγελιών μας ήταν ταχεία (παράδοση την επόμενη μέρα), με αξιοπιστία ~90%

  • 25% μερίδιο παράδοσης ντουλαπιών (το έτος έκλεισε με 1.800 ντουλάπια σε 1.500 τοποθεσίες)

  • Πωλήθηκαν περισσότερες από 30.000 υπηρεσίες που σχετίζονται με προϊόντα (ασφάλιση προϊόντων, συναρμολόγηση προϊόντων κ.λπ.)

  • Οι έμποροι της αγοράς αύξησαν το GMV τους κατά 85% κατά μέσο όρο, ενώ, το 2023, εκπλήρωσαν με επιτυχία τις πρώτες 10.000 παραγγελίες τους στην Ευρώπη.

Εστιάζοντας στην εξυπηρέτηση

Αναφέροντας τα σχέδια για την χρονιά που «τρέχει», ο κ. Χατζηγεωργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διπλασιασμό του αριθμού θυρίδων που λειτουργούν, τονίζοντας ότι στόχος της Skroutz είναι να εστιάσει στην εξυπηρέτηση των πελατών. «Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία τρία χρόνια, στοχεύουμε να βελτιωθούμε περαιτέρω, διασφαλίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων μας θα παραδοθεί εντός της επόμενης ημέρας μέχρι το τέλος του έτους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, επενδύουμε στην υποδομή των αποθηκών μας και επεκτείνουμε το δίκτυο θυρίδων μας, προσθέτοντας 2.000 νέες στις υπάρχουσες 2.000 που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, στάθηκε στην υπηρεσία Consumer to Consumer, την οποία παρουσιάσαμε νωρίτερα στο άρθρο, και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πωλούν τα προϊόντα τους σε άλλους χρήστες εκμεταλλευόμενοι όλα τα οφέλη που προσφέρει η Skroutz, από την ευέλικτη χρηματοδότηση έως τη χρήση του δικτύου ντουλαπιών για παραδόσεις προϊόντων και παραλαβές.

Τέλος, αναφερόμενους στους εμπόρους, τόνισε ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν σε νέα εργαλεία και να βελτιστοποιούν τις διαδικασίες τους για να επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξή τους ενώ μίλησε για επέκταση σε γειτονικές αγορές.

Βλέπουμε λοιπόν ότι, παρά το γεγονός πως η Skroutz πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά, όχι μόνο δεν επαναπαύεται στα επιτεύγματά της μέχρι τώρα αλλά έχει ήδη αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της που θα της επιτρέψουν να αυξήσει τους τομείς δραστηριοποίησής της, την παρουσία της και, φυσικά, τον τζίρο της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.