02 Μάι 2024
READING

Τα McDonald’s συναντούν το alter ego τους, τα WcDonald’s  

3 MIN READ

Τα McDonald’s συναντούν το alter ego τους, τα WcDonald’s  

Τα McDonald’s συναντούν το alter ego τους, τα WcDonald’s  

Τα WcDonald’s είναι μια δημοφιλής αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού που συναντάται σε κάθε γωνιά της ιαπωνικής τέχνης κινουμένων σχεδίων, σε manga, anime και βιντεοπαιχνίδια.  Στην τελευταία καμπάνια τους όμως, τα McDonald’s αντικατέστησαν προσωρινά το διάσημο χρυσό “M” με ένα “W” και δημιούργησαν αληθινά WcDonald’s για να συνδεθούν με το κοινό που λατρεύει τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. Το εμπνευσμένο από την ποπ κουλτούρα γεύμα, που θα κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου στην Αμερική, θα αποτελείται από μια συσκευασία περιορισμένης έκδοσης και οι πελάτες θα μπορούν να δοκιμάσουν WcNuggets με σάλτσα τσίλι.

Τα καταστήματα WcDonald’s έχουν γίνει σημείο συνάντησης σε τηλεοπτικές εκπομπές, graphic novels και βιντεοπαιχνίδια της ιαπωνικής κουλτούρας τις τελευταίες δεκαετίες. Τα πρωτοσυναντήσαμε στα manga και anime “Cat’s Eye” το 1981 και σε δεκάδες εκπομπές και βιβλία, στη συνέχεια, συμπεριλαμβανομένων του anime Sonic X , της ταινίας “Cowboy Bebop” και του manga “Otaku Elf”.

Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια στις συσκευασίες και τα σποτ

Στο σχεδιασμό του ειδικού branding της McDonald’s πρωτοστάτησε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Acky Bright, ο οποίος εικονογράφησε τέσσερα ψηφιακά manga για τη συνεργασία. Οι χαρακτήρες περιλαμβάνουν ένα γιγάντιο ρομπότ με το όνομα WcDizer 3000 καθώς και υπαλλήλους της WcDonald’s, που ο Bright λέει ότι δημιούργησε ενώ φανταζόταν τους πραγματικούς εργαζόμενους στα καταστήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, το project είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκείνον γιατί ήταν η πρώτη φορά που μια εταιρεία του ζητούσε να “παίξει» με το λογότυπό της. Όντας καλλιτέχνης manga συχνά παρωδεί τα αυθεντικά λογότυπα για να αποφύγει νομικά ζητήματα, ωστόσο αυτή η περίσταση ήταν μοναδική.

Τα McDonald’s συνεργάστηκαν επίσης με τον ιαπωνικό οίκο κινουμένων σχεδίων Studio Pierrot για την παραγωγή τεσσάρων μικρού μήκους anime για την καμπάνια. Το Studio Pierrot, γνωστό για τα τηλεοπτικά του σόου, επικεντρωνόταν σε κάθε επεισόδιο του WcDonald’s γύρω από ένα σημαντικό θέμα των anime: δράση, ρομαντισμό, φαντασία και μηχανική. Τα shorts πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο και μέσω κωδικών QR στις συσκευασίες των προϊόντων.

Όπως εξήγησαν εκπρόσωποι της εταιρείας, η κινητήρια δύναμη πίσω από την καμπάνια είναι η δημιουργία αυθεντικών συνδέσεων με το κοινό τους, η σύνδεση του brand με την pop κουλτούρα και η οικοδόμηση δια βίου σχέσεων με τους πελάτες τους.

Στη χώρα μας, τα McDonald’s ήρθαν το 1991. Η εταιρεία έφτασε σε ένα σημείο καμπής, κλείνοντας τα προηγούμενα χρόνια αρκετά καταστήματα σε θέσεις-κλειδιά, που είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους, όπως αυτό στην Κηφισιά για την Αττική και άλλα στη Θεσσαλονίκη. Την εικόνα της επιχείρησης και την υστεροφημία της ήρθε να διασώσει η Premier Capital Hellas to 2011, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη ως developmental licencee και μέλος του ομίλου Hili Ventures. Kαι η πραγματικότητα είναι ότι κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι στην άλλη πλευρά. Με επενδύσεις στην ελληνική αγορά που έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα McDonald’s πέρυσι άνοιξαν καταστήματα στον Πειραιά και ολοκλήρωσαν την κατασκευή του νέου καταστήματος τους στο νεόδμητο εμπορικό συγκρότημα της πλατείας Κένεντι στο Χαλάνδρι.

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.