01 Μάι 2024
READING

Θοδωρής Κυριακού: Ένας dealmaker στο τιμόνι του ομίλου Αντέννα

4 MIN READ

Θοδωρής Κυριακού: Ένας dealmaker στο τιμόνι του ομίλου Αντέννα

Θοδωρής Κυριακού: Ένας dealmaker στο τιμόνι του ομίλου Αντέννα

Ο Θόδωρος Κυριακού είναι ένας επιχειρηματίας χαμηλών τόνων, που φροντίζει να μην προκαλεί και προτιμά να κάνει αίσθηση με τις επιχειρηματικές του επιτυχίες. Γεννημένος στις 10 Φεβρουαρίου 1974, συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες 50 χρόνια ζωής, ενώ είναι γιος του αείμνηστου Μίνωα Κυριακού με την πρώτη του σύζυγο.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 2017, ο Έλληνας επιχειρηματίας ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤ1, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης και με σημαντικές κινήσεις κατάφερε τον μετασχηματισμό του σε πολυεθνικό οργανισμό Media. Σήμερα έχει τη θέση του Προέδρου, ενώ CEO του Ομίλου, από το 2022, έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαχρήστου.

Υπογράφοντας την επόμενη ημέρα του ΑΝΤ1

Η απώλεια του Μίνωα Κυριακού ήταν δεδομένο ότι άφηνε πίσω της ένα μεγάλο κενό, εκτός από τις καρδιές των ανθρώπων που τον αγαπούσαν, και στις επιχειρήσεις του. Άλλωστε, το επιχειρηματικό του ταλέντο ήταν αυτό που είχε «σφραγίσει» την εξαιρετική πορεία των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Μετά τον θάνατό του, τον Ιούλιο του 2017, το δύσκολο έργο της διαδοχής του στον όμιλο ΑΝΤ1 ανέλαβε ο 43χρονος, τότε, γιος του Θοδωρής. Σύντομα, οι κινήσεις του, απομάκρυναν οποιαδήποτε δεύτερη σκέψη σχετικά με το αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον δύσκολο ρόλο του.

Με μεθοδικές κινήσεις, ο όμιλος ακολούθησε μία εξωστρεφή πολιτική που του επέτρεψε να μετατραπεί από ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας σε έναν πολυεθνικό οργανισμό media. Συγκεκριμένα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε κάλυψη στην Ευρώπη, ενώ διαθέτει σημαντική παρουσία επίσης στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Συνολικά στον όμιλο υπάγονται 31 κανάλια και 3 ψηφιακές πλατφόρμες, που δραστηριοποιούνται σε 22 χώρες, ενώ απευθύνεται σε ένα κοινό που ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συμφωνίες-κλειδιά

Ο Θοδωρής Κυριακού έχει την φήμη του dealmaker, τίτλος που επιβεβαιώνεται και από τις σημαντικές συμφωνίες που έχει ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια. Εξαιρετικής σημασίας ήταν το deal που κατάφερες να φέρει εις πέρας, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του με τις διεθνείς επενδυτικές πρωτοβουλίες, με το MBC Group. Ο αραβικός κολοσσός των media που εδρεύει Ντουμπάι απέκτησε ποσοστό 30% στον όμιλο Αντέννα Ελλάδος, έναντι 225 εκατ. ευρώ, τα οποία έδωσε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κίνηση ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, καθώς πρόκειται για μία συμφωνία που πρωταγωνιστεί στον χώρο των media διεθνώς.

Τα χρήματα αυτά κατευθύνονται για δημιουργία υπερσύγχρονων studios στην Αθήνα, όπως και για την προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσοχή έχει στραφεί και προς νεοφυείς digital επιχειρήσεις, καθώς και για εταιρείες παροχής digital υπηρεσιών, που θα ενισχύσουν το ψηφιακό οικοσύστημα της Ελλάδας.

Άλλη μία σημαντική συμφωνία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο ΑΝΤ1 εξαγόρασε, έναντι περίπου 20 εκατ. ευρώ, τα Village Cinemas, τα οποία έχουν 42% μερίδιο αγοράς, παρουσία σε 7 περιοχές της χώρας (4 σημεία στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα) και 288 εργαζόμενους. Παράλληλα, διαθέτουν 62 αίθουσες, με χωρητικότητα 12.700 θέσεων. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή, εκτός των άλλων, αποτυπώνεται και στην προώθηση μέσω σποτ των τηλεοπτικών εκπομπών του ΑΝΤ1 πριν από την προβολή ταινιών αλλά και από την μετάδοση του Grand Prix του Μπαχρέιν στις κινηματογραφικές αίθουσες, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου.

Σημαντική είναι και η παρουσία του, με την ιδιότητα του βασικού μετόχου, στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Raine Group, που εξειδικεύεται αποκλειστικά στον χώρο των media και των νέων τεχνολογιών.

Ακόμα, ο Θοδωρής Κυριακού, πριν από τέσσερα χρόνια συμφώνησε για την πώληση των θυγατρικών του ομίλου Αντέννα, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, έναντι 180 εκατ. ευρώ, ενώ προ διετίας ο όμιλος Αντέννα προχώρησε στην εξαγορά όλων των καναλιών της Sony Pictures Television, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, χωρίς να γίνει γνωστό το τίμημα της εξαγοράς.

Tέλος, ο τηλεοπτικός όμιλος, έχει επενδύσει στο Facebook, το Twitter, το Spotify καθώς και σε καινοτόμες εταιρείες όπως η Vice Media Group, η Τhrive Global και η Cheddar.

H ενασχόληση με τη ναυτιλία

Εκτός από τον χώρο των ΜΜΕ, ο Θεόδωρος Κυριακού συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του και στον χώρο της ναυτιλίας, καθώς κατέχει, μαζί με τα αδέρφια του, Ξενοφώντα και Αθηνά, την ναυτιλιακή εταιρεία Athenian Sea Carriers.

Πρόκειται για μια εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της μεταφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Έχει καταφέρει να κατακτήσει ηγετική θέση μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης δεξαμενόπλοιων, αξιοποιώντας τη δυνατότητά της να παρέχει ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον μεταφορά πετρελαίου συνδυάζοντας την ικανοποίηση των πελατών και την προστασία των δημοσίων συμφερόντων.

Η Athenian Sea Carriers Ltd. έχει μια πρωταρχική δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη και το επιδιώκει μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης της SQE & H. Η Athenian Sea Carriers Ltd είναι ο πυρήνας του Αθηναϊκού Ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει συνδεδεμένες εταιρείες που ιδρύθηκαν με σκοπό την υποστήριξη και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της Athenian Sea Carriers Ltd. Athenian Tankers UK Ltd.

Ο Θοδωρής Κυριακού αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς του πατέρα του, οδηγώντας τις επιχειρήσεις που παρέλαβε σε ανοδική πορεία. Έχει πτυχίο Διεθνών Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικών και πτυχίο Φυσικής, από το Πανεπιστήμιο Georgetown.Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Μπιθάρα και έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά.

Οι άλλοι δρόμοι του Θοδωρή Κυριακού - Deal News Online

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.