02 Μάι 2024
READING

Τράπεζα Πειραιώς: Κρίσιμες ώρες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

5 MIN READ

Τράπεζα Πειραιώς: Κρίσιμες ώρες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Κρίσιμες ώρες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Άκρως ελκυστικό για επενδύσεις είναι πλέον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συγκεντρώνοντας πάνω του την προσοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών. Έχοντας καταφέρει να «γιατρέψει» τις «πληγές» του παρελθόντος, οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζονται πλέον ιδιαιτέρως ελκυστικές για επενδύσεις, σε συνδυασμό και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία.

Άλλωστε, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι στην αγορά έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας, κάτι που αποδεικνύεται και στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα.

Κάπως έτσι, το ΤΧΣ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις, ανοίγοντας λοιπόν τον δρόμο προκειμένου οι τράπεζες να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το ΤΧΣ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010, ενώ το 2011 απέκτησε μερίδιο στις τέσσερις τράπεζες μέσω της ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στη χώρα μας. Με λίγα λόγια, ήταν ο «εγγυητής» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και των καταθέσεων, στα ταραχώδη χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά λοιπόν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια (όπως μαρτυρά και το όνομά του) να μη διαταραχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εξασφαλιστεί η επαρκής μόχλευση για την υποστήριξη της οικονομίας.

Η απόφασή του λοιπόν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα να αποχωρήσει από τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη ότι το τραπεζικό μας σύστημα έχει πλήρως εξυγιανθεί και δεν χρειάζεται στήριξη ή/και εποπτεία.

Οι εξελίξεις στην Πειραιώς

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα, σχετικά με τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η κυβέρνηση, σχετικά με την αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς και -κυρίως- το σε ποιο ποσοστό θα συμβεί αυτό.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να προχωρήσει το placement, θα πρέπει η Bank of America (BoA) να καταθέσει την εισήγηση της συναλλαγής, στην οποία ρητά θα πρέπει να αναφέρεται και το μερίδιο που θα διαθέσει το Δημόσιο προς πώληση αλλά και το εύρος τιμών.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, και σίγουρα μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς την Παρασκευή, ενώ τη Δευτέρα 4 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό που έχει γίνει γνωστός.

Λίγες ώρες έμειναν λοιπόν πριν να μάθουμε αν τελικά θα διατεθεί προς πώληση και το 27% το οποίο έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο, ή τελικά θα επιλέξει να κρατήσει το 7% το ΤΧΣ και να διαθέσει το υπόλοιπο 20%.

Η πλευρά που προκρίνει το πρώτο σενάριο, θεωρεί ότι έχει έρθει η στιγμή προκειμένου να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ υπάρχει η πεποίθηση ότι θα πρέπει οι εξελίξεις να προχωρήσουν πριν από τις Ευρωεκλογές, και τις εκλογές στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να επηρεάσουν το κλίμα αρνητικά.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από τις πληροφορίες που θέλουν κυβέρνηση και ΤΧΣ να συμφωνούν ότι η απεμπλοκή του τελευταίου από τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα χάσει μέρος των εσόδων που θα μπορούσε να εισπράξει.

Στον αντίποδα, δεν έχει «καεί» ακόμα το σενάριο που θέλει την διακράτηση ενός ποσοστού της τάξης του 7%. Με αυτόν τον τρόπο, από τη μία πλευρά, το ΤΧΣ θα συνεχίσει να παίρνει μέρος στη λήψη αποφάσεων της Τράπεζας Πειραιώς, κι από την άλλη θα μπορεί να ελπίζει στη διάθεση ενός σημαντικού ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή, όπως δηλαδή έγινε στο deal Alpha Bank – UniCredit.

Όποιο κι από τα δύο σενάρια να επιβεβαιωθεί, πλειοψηφικός μέτοχος της Πειραιώς μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ αναδεικνύεται αυτομάτως ο Τζον Πόλσον, ο οποίος διαθέτει σήμερα ποσοστό της τάξης του 18%.

Τι έχει συμβεί στις υπόλοιπες τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Οκτωβρίου 2023, η Eurobank έγινε η πρώτη συστημική τράπεζα που επέστρεψε πλήρως στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποδέχθηκε την πρόταση της τράπεζας για επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, που παρέμενε στον έλεγχό του.

Λίγο αργότερα, και η Alpha Bank έγινε πλήρως ιδιωτική, με ξένη επένδυση σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια. Πρόκειται για την συμφωνία της UniCredit με το ΤΧΣ, για το ποσοστό που κατείχε στην Alpha Bank (8,9781%). Η δεσμευτική συμφωνία προέβλεπε την πώληση 211.138.299 μετοχών της ελληνικής τράπεζας, έναντι συνολικού τιμήματος €293.482.235,61. Συμπεριλαμβάνει ακόμα μια συμφωνία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά στη Ρουμανία, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών των δύο τραπεζών όπως και την εμπορική συνεργασία και στην Ελλάδα στα προϊόντα διαχείρισης Χαρτοφυλακίου μέσω της AlphaLife.

Μάλιστα η UniCredit ανέβασε το συνολικό ποσοστό της στην Alpha Bank στο 9,61% καθώς, όπως προκύπτει, προχώρησε στην αγορά 15.000.000 μετοχών που αποκτήθηκαν, μέσω του ταμπλό του Χ.Α. απευθείας από την αγορά.

Τέλος, το ΤΧΣ πούλησε και το 22% που κατείχε στην Εθνική Τράπεζα, εξέλιξη που οδήγησε στην είσοδο 1 δισ. ευρώ στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.

Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί, εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για την «υγεία» του τραπεζικού μας συστήματος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε τράπεζα που περνά στην εποχή της πλήρους ιδιωτικοποίησης παύει πλέον να θεωρείται συστημική. Ένας όρος που επί της ουσίας σημαίνει ότι η πιθανή κατάρρευση μιας τράπεζας, επηρεάζει άμεσα και σε άλλους, με την οικονομία της χώρας να δέχεται μεγάλο πλήγμα. Ακόμα, χωρίς να υπολογίζονται τα λεφτά από την Τράπεζα Πειραιώς, το ελληνικό δημόσιο έχει καταφέρει να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, από τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ.

Η Τράπεζα Πειραιώς για την ληστεία στο κατάστημά της, στον Πειραιά | News 24/7

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.