01 Μάι 2024
READING

Δύσκολο να παίρνεις αποστάσεις την κατάλληλη στιγμή

3 MIN READ

Δύσκολο να παίρνεις αποστάσεις την κατάλληλη στιγμή

Δύσκολο να παίρνεις αποστάσεις την κατάλληλη στιγμή

Λίγες αρετές τιμούνται περισσότερο στην Αμερική από ότι η επιμονή και το θάρρος. Το “Never give up” είναι εδώ και χρόνια παγκόσμιο trend και φυσικά έχει προέλθει από στόμα Αμερικανών. Η υπομονή είναι αρετή. Το καλό πράγμα, αργεί να γίνει. Ναι, αλλά μήπως η υπομονή είναι υπερτιμημένη; Μήπως δεν είναι η καλύτερη από τις αρετές; Κι αν η επιτυχία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, ταλέντου και τύχης αλλά και αποτέλεσμα του να ξέρεις πότε να τα παρατήσεις;

Όσο έξυπνο είναι να επιμένεις, άλλο τόσο είναι και να σταματάς την κατάλληλη στιγμή. Ό,τι έκαναν και προϊστορικά οι άνθρωποι: εγκατέλειπαν ένα μέρος αν παρατηρούσαν ότι άλλαζαν οι καιρικές συνθήκες ή δεν έβρισκαν τροφή. Το να εγκαταλείπεις κάτι, μπορεί να σημαίνει ότι κάνεις επανεκκίνηση.

Οι επιτυχίες που χτίζονται σε μια μέρα είναι σπανιότατες περιπτώσεις

Οτιδήποτε υπόσχεται μεγάλη ανταμοιβή συνοδεύεται από ρίσκο, άρα και μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και στελέχη, όταν βλέπουν ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχουν υπολογίσει και αφού έχουν κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες, σταματούν. Άλλωστε, έχουν συμφωνήσει και δεσμευτεί να φέρουν κάποια αποτελέσματα, όχι να μείνουν μέχρι να καταστραφούν.

Τις περισσότερες φορές απαιτούν μεγάλο κόπο και πολλά χρόνια προσπάθειας και δουλειάς. Οι περισσότεροι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν τα είχαν καταφέρει στην πρώτη τους επιχείρηση. Μια μελέτη που διήρκησε 46 χρόνια και μελέτησε χιλιάδες επιχειρήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προηγούμενη αποτυχία είναι η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία και το “κλειδί” είναι να μαθαίνουμε από κάθε λάθος.

Οι startups έχουν 1 στις 10 πιθανότητες να επιτύχουν, κάτι που μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, ενώ στην πραγματικότητα είναι συναρπαστικό. Σκεφτείτε ότι αν κάποιος έχει την ανθεκτικότητα να ξεκινήσει και να αποτύχει τόσες φορές, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ο ιδρυτής μιας πετυχημένης εταιρείας.

Δύσκολο να σταματάς την κατάλληλη στιγμή

Και εάν η επιτυχία είναι το καλύτερο πράγμα, το αμέσως καλύτερο πράγμα είναι να αποτύχει κανείς ή να τα εγκαταλείψει την κατάλληλη στιγμή. Η αγορά άλλωστε καθορίζεται από αστάθμητους παράγοντες και η ευθύνη της αποτυχίας δεν θα βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. Πολλοί χρειάστηκε να σταματήσουν για να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα και άλλοι για να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους. Το να σταματήσει κάποιος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα παρατάει και δεν επιμένει -μερικές φορές η απομάκρυνση είναι το καύσιμο για τη συνέχεια.

Το στερεότυπο του ήρωα που δεν τα παρατάει ποτέ μέχρι να πάρει αυτό που θέλει, πολλές φορές έχει αποδειχθεί πως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η πρόκληση έγκειται στο να ξέρει κανείς σε ποιο σημείο βρίσκεται. Λίγο πριν το τέλος, εκεί που αν κάνει υπομονή και προσπαθήσει λίγο ακόμα, η επιμονή του θα αποδώσει; Ή στο σημείο που οι αποτυχίες είναι περισσότερες από τις επιτυχίες και η επόμενη κίνηση που έχει στο μυαλό του έχει αμφίβολο αποτέλεσμα;

Μια υποτιμημένη δύναμη

Το να απομακρύνεστε για λίγο είναι μια κρίσιμη δεξιότητα, ακόμη και όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Κι αυτό είναι μια μεγάλη απόφαση που μόνο ο καθένας μπορεί να λάβει.

Ωστόσο, αυτό που συχνά συγκρατεί τους ανθρώπους που είναι συναισθηματικά δυνατοί και ταλαντούχοι είναι ο δισταγμός τους να τα παρατήσουν, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί μια μορφή αδυναμίας. Κανείς όμως δεν δίνει τόση σημασία στις αποτυχίες σας όσο εσείς, γι’ αυτό ακόμη κι αν τις φοβάστε, δεν πρέπει να τις αφήσετε να σας εμποδίσουν. Η ντροπή, η αμηχανία και ο φόβος της αποτυχίας που συχνά περιορίζουν τους ανθρώπους και δεν τους επιτρέπουν να δοκιμάσουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, τελικά ένα πράγμα τους στερούν, κι αυτό είναι ο χρόνος. Τόσο απαραίτητος για να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους και να βάλουν μπροστά την επόμενη ή τη συνέχεια της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.