02 Μάι 2024
READING

Όταν τα πλάνα και η στρατηγική ανατρέπονται

4 MIN READ

Όταν τα πλάνα και η στρατηγική ανατρέπονται

Όταν τα πλάνα και η στρατηγική ανατρέπονται

Κάθε χρόνο, οι CEO και οι ομάδες τους σχεδιάζουν τη στρατηγική των επιχειρήσεων για την επίτευξη νέων υψηλών επιδόσεων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του έτους, πολλά από αυτά τα σχέδια θα αναγκαστούν να αλλάξουν, να προσαρμοστούν, να ματαιωθούν και γρήγορα να πάρουν άλλα τη θέση τους. Η πανδημία για παράδειγμα, που οδήγησε τους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες τους από τον φόβο για το τί μπορεί να ακολουθήσει, έκανε και τους CEO να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Όλα έπρεπε να αλλάξουν, σε ένα σενάριο που δεν ήταν το πιο συνηθισμένο, αναμενόμενο ή προβλέψιμο.

Στη συνέχεια, η περίοδος υψηλού πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων  έφερε μια νέα ακόμα ανάγκη προσαρμογής. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπου όλα κρέμονται από μια κλωστή, είναι πολλές οι ομάδες των στελεχών που εμπλέκονται στο σχεδιασμό για να βρουν λύσεις. Και αυτό που έχει φανεί να διαχωρίζει τους νικητές από τους ηττημένους είναι ο βαθμός προετοιμασίας της ομάδας, το πόσο έτοιμη είναι να λάβει αποφάσεις υψηλού κινδύνου σε κρίσιμες στιγμές.

Μακροπρόθεσμη στρατηγική και βραχυπρόθεσμες κρίσεις

Δεδομένων των απρόβλεπτων παραγόντων και της γενικότερης αστάθειας που επικρατούν παγκοσμίως, οι επικεφαλής ενδεχομένως να χρειάζεται να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο για το ποιος κίνδυνος είναι πιθανό να εμφανιστεί το επόμενο έτος και περισσότερο χρόνο για να προετοιμάζονται στην περίπτωση που αυτός εμφανιστεί.

Η ετοιμότητά τους έγκειται στην ικανότητα λήψης συνετών, ορθολογικών και δύσκολων αποφάσεων όταν τα πράγματα αλλάξουν απρόβλεπτα και ξαφνικά. Οι πιο έξυπνοι CEO άλλωστε γνωρίζουν ότι οι ανατροπές μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά εκπληκτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey & Co., οι εταιρείες με ικανότητες τόσο να προσαρμόζονται όσο και να είναι ανθεκτικές στις αλλαγές, είναι πιο ικανές στο να απορροφούν τους κραδασμούς και να μετατρέπουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες και βιώσιμες λύσεις.

Για να συμβεί αυτό χρησιμοποιούν μερικές απλές τεχνικές και στρατηγικές.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Δεν είναι όλες οι κρίσεις κακές. Οι περισσότεροι άνθρωποι, γνωστικά και συναισθηματικά, μπαίνουν σε κατάσταση να προστατεύσουν τον εαυτό τους όταν αισθάνονται την αλλαγή και ξυπνά το ένστικτο της επιβίωσής τους. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο σε αυτές τις περιόδους, ωστόσο εκείνοι που πετυχαίνουν είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσουν τις συνθήκες και να προβλέψουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρουν αυτές οι αλλαγές.

Ομάδα που αντέχει να αλλάζει

Οι εργαζόμενοι, και οι ομάδες στις οποίες ανήκουν, είναι μαθημένοι να λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο και να δημιουργούν καθημερινές ρουτίνες για να φέρουν εις πέρας τη δουλειά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιστέκονται σε κάθε τι που μπορεί να τους αλλάξει τη ρουτίνα και όσα έχουν μάθει. Η πρόκληση για τους επικεφαλής τους είναι να τους κάνουν να κατανοήσουν ότι οι μεταβαλλόμενες συνθήκες συνήθως δημιουργούν καταπληκτικές ευκαιρίες που αξίζει να αναζητήσουν.

Με δυο ταχύτητες και δυο ρολόγια

Οι καλύτεροι διευθυντές διαχειρίζονται τον χρόνο σαν να έχουν δυο ρολόγια ταυτόχρονα: ένα για τους μακροπρόθεσμους στόχους και ένα για την καθημερινότητα. Το πρώτο έχει ρυθμιστεί να παρακολουθεί την ανταπόκριση στους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς και οικονομικούς στόχους τους, όπως είναι οι αυξημένες πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους έως το τέλος του χρόνου.

Το δεύτερο ρολόι σχετίζεται με την ικανότητά τους να διαχειρίζονται βραχυπρόθεσμες κρίσεις ή αλλαγές συνθηκών. Πολλοί είναι εκείνοι που χάνουν από την εστίασή τους τους μακροπρόθεσμους στόχους τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα που επιζητούν άμεσες λύσεις, ωστόσο είναι προφανές ότι και οι δυο ανάγκες χρήζουν αντιμετώπισης.

Οι κρίσεις είναι ευκαιρίες, η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία και η ανθεκτικότητα είναι σπουδαίες δεξιότητες για την εποχή που ζούμε, τα πάντα γύρω αλλάζουν και οι έχοντες θέσεις ευθύνης δεν προλαβαίνουν να έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με καινούρια θέματα. Και φαίνεται να είναι σαφές πια ότι η ετοιμότητα και η προετοιμασία για τη διαχείριση κινδύνου έρχεται ψηλά στη λίστα με τις απαραίτητες δεξιότητες.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.