29 Απρ 2024
READING

To deal Entersoft-Olympia Group αλλάζει την αγορά λογισμικού

4 MIN READ

To deal Entersoft-Olympia Group αλλάζει την αγορά λογισμικού

To deal Entersoft-Olympia Group αλλάζει την αγορά λογισμικού

Άρδην αλλάζει το σκηνικό στην αγορά πληροφορικής και software μετά την ανακοίνωση ότι το Olympia Group του Πάνου Γερμανού προχωράει στην εξαγορά του 53,73% της Entersoft, με το συνολικό τίμημα να προσεγγίζει τα 129 εκατ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο πλέον, ο όμιλος του γνωστού επιχειρηματία θα ελέγχει δύο από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου (SoftOne και Entersoft), με την Epsilon Net του Γιάννη Μίχου, τουλάχιστον από άποψη κεφαλαιοποίησης και τζίρου, να παραμένει στην κορυφή της «ιεραρχίας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στο Χρηματιστήριο το πρωί της Δευτέρας, ένας σημαντικός αριθμός μετόχων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Κοτζαμανίδης, CEO της Entersoft και o Παντελής Νικολόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας, συμφώνησαν να πουλήσουν τις μετοχές τους, οι οποίες ανέρχονται στον συνολικό αριθμό των 16.119.831, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 53,73% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Έκαστος εκ των μετόχων (13 στον αριθμό) υπέγραψε με την Olympia Group Ltd και τη συμβολή αλλοδαπού επενδυτή, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι το Imker Capital, βρετανικό Fund με έδρα το Λονδίνο, συμφωνία για την πώληση του μεριδίου τους έναντι 8 ευρώ ανά μετοχή, ενώ θα ακολουθήσει και δημόσια πρόταση. Μάλιστα, η δημόσια πρόταση εκτιμάται πως θα υπόκειται στις αιρέσεις της απόκτησης του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από το Olympia.

Τα μερίδια αγοράς
Η SoftOne, της οποίας ο Πάνος Γερμανός κατέχει το 33% των μετοχών, είναι μία από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στον κλάδο πληροφορικής και του software, με τζίρο που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε έναν χορό εξαγορών μικρότερων εταιρειών τεχνολογίας, όπως της Sunsoft, της οποίας πήρε το 100% έναντι τιμήματος που άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ.

Έτσι μπήκε και στην αγορά εστίασης και φιλοξενίας, καθώς η Sunsoft αποτελεί ηγέτιδα στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Η εξαγορά της Entersoft από τους μετόχους του Olympia έρχεται να επιβεβαιώσει το business plan που ακολουθεί και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να ακολουθεί η SoftOne, που είναι η ανάπτυξη μέσω εξαγορών, η εκτίναξη της παραγόμενη αξίας του οικοσυστήματός της και φυσικά η «πρωτοκαθεδρία» στην αγορά λογισμικού.

Η SoftOne μάλιστα κοιτάει και την είσοδό της σε νέες αγορές του εξωτερικού, εστιάζοντας ωστόσο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου ήδη δραστηριοποιείται τόσο η ίδια όσο και η Entersoft. Γεγονός που αποτελεί ακόμα έναν σημαντικό παράγοντα για τον λόγο που οι μέτοχοι της Olympia προχώρησαν στην εξαγορά της Entersoft, αφού έτσι θα αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο αγοράς και το αποτύπωμά τους στη ρουμανική αγορά.

Η δυναμική της Entersoft
Η Entersoft τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην αγορά λογισμικού γεγονός που προσέλκυσε και το ενδιαφέρον του Olympia.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και στην ανακοίνωσή του το Group, λέγοντας ότι η Entersoft έχει παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη, διαθέτοντας ένα ποιοτικά διευρυμένο πελατολόγιο και δίκτυο συνεργατών, καθώς και εξαιρετικές τεχνολογικές λύσεις λογισμικού που απαντούν στην ανάγκη των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε μία αγορά που μετασχηματίζεται και αναπτύσσεται ραγδαία, ο τομέας του business software και της παροχής υπηρεσιών διαμορφώνει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Τόσο το Olympia όσο και ο ξένος επενδυτής, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα της διοικητικής ομάδας, των εργαζόμενων και των συνεργατών της Entersoft ώστε να συνεχίσουν και να επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξή της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

To 2023 η Entersoft ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου της κατά 28%, στα 37,8 εκατ. ευρώ, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 12,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 33%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ.

Στο πρόσφατο call με τους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, ο CEO Αντώνης Κοτζαμανίδης είχε τονίσει ότι το 2024 αναμένεται να είναι ένα ακόμα καλύτερο έτος, με τον τζίρο να αναμένεται να αυξηθεί άνω του 30%.

Για το 2024 η εταιρεία θα συνεχίσει σε παρόμοιο δρόμο και θα επιδιώξει ισχυρούς διψήφιους ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει την αναζήτηση νέων ευκαιριών εξαγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία

Επίσης η Entersoft είδε ότι οι εξαγορές που προχώρησε μέσα στο προηγούμενο έτος είχαν θετικό αντίκρισμα στα οικονομικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα μέσα στο 2023 η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, αντί 528.000 ευρώ και τον Ιούλιο του υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% της Infopower HR Solutions έναντι 900.000 ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους εξαγόρασε το 100% της εταιρείας λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.