01 Μάι 2024
READING

Lidl: Η νέα στρατηγική που την διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό

4 MIN READ

Lidl: Η νέα στρατηγική που την διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό

Lidl: Η νέα στρατηγική που την διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό

Σε στρατηγική που επικεντρώνει στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της, καθώς και στο άνοιγμα των καταστημάτων της την Καθαρά Δευτέρα, προχωράει η Lidl Ελλάς. Η δημοφιλής αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, προχωράει στην αναθεώρηση του μοντέλου που εφάρμοζε έως τώρα, δεδομένου ότι τα καταστήματά της θα ανοίγουν κατά ένα τέταρτο πιο νωρίς τα Σάββατα και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα σε σχέση με σήμερα, δηλαδή στις 21.00.

Επιδίωξη είναι να διευκολύνει τους καταναλωτές, και κυρίως όσους εργάζονται τα Σάββατα έως τις 20.00, δεδομένου ότι αρκετές επιχειρήσεις λειτουργούν τη συγκεκριμένη ημέρα έως και τις 20.00. Ταυτόχρονα, φέτος έρχεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο και η λειτουργία των καταστημάτων της αλυσίδας την Καθαρά Δευτέρα, μία ημέρα με αυξημένη αγοραστική κίνηση, με τη Lidl να επιδιώκει να αδράξει το momentum που δημιουργεί η συγκεκριμένη ανάγκη των καταναλωτών για ανοιχτά καταστήματα σούπερ μάρκετ τη συγκεκριμένη μέρα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ουσιαστικά ανατρέπει τα υφιστάμενα δεδομένα στην ελληνική αγορά, με τη Lidl να είναι εκείνη που κάνει το πρώτο βήμα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και σε μία ακόμα περίπτωση όπως η συγκεκριμένη.

H αύξηση του κατώτατου μισθού

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η πολιτική αποδοχών που εφαρμόζει η Lidl, η οποία έχει επιδοθεί σε διαδοχικές κινήσεις αύξησης μισθών, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων της. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από τα 1.000 ευρώ. Μάλιστα, στελέχη της αλυσίδας, και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της διοίκησης, Μάρτιν Μπραντεμπούργκερ, υποστήριξε πρόσφατα ότι η κίνηση αυτή μπορεί να συμπαρασύρει θετικά και άλλες δυνάμεις του κλάδου των σούπερ μάρκετ, ευνοώντας συνολικά το απασχολούμενο προσωπικό.

Θυμίζουμε εδώ ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ αύξησε από την 1 Δεκεμβρίου 2023 τον κατώτατο μικτό μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.000 ευρώ για όλο το προσωπικό της. Την ίδια στιγμή μάλιστα έθεσε σε εφαρμογή τη νέα μισθολογική πολιτική που αφορά την ομάδα της στα logistics centers σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα και Θήβα, παρέχοντας αυξήσεις μισθών έως και 18%, συνολικού ύψους 650.000 ευρώ σε ετήσια βάση.  Η ενίσχυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα πακέτο παροχών συνολικής αξίας 6,7 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 και έχει ήδη υλοποιηθεί, όσο και στο ήδη υπάρχον ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών της εταιρείας.

H υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης Lidl UP

Εκτός από τον μισθολογικό τομέα όμως, η Lidl έχει αντιληφθεί τη σημασία και τον ρόλο που διαδραματίζει ευρύτερα το προσωπικό για μία επιχειρηματική οντότητα, ειδικά στη χρονική περίοδο που διανύουμε, όπου κάθε λογής εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό και έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα εκπαίδευσης και εργασίας, το οποίο φέρει την ονομασία Lidl UP: Learn & Work σε συνεργασία με το Δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο συνδυάζει σπουδές, εκπαίδευση στην πράξη, πιστοποιημένο πτυχίο ως «Στέλεχος Λιανικού Εμπορίου» από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) και μια θέση υποδιευθυντή ή υποδιευθύντριας καταστήματος Lidl να προσφέρεται στους αποφοίτους του προγράμματος.

Η αφορμή των 25 ετών και το πρόγραμμα πιστότητας

Έμφαση ωστόσο δίνεται και στο πρόγραμμα πιστότητας της αλυσίδας, Lidl Plus, όπου με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας η εταιρεία θα δώσει αρκετά κίνητρα και εκπτώσεις προς τους καταναλωτές, αξιοποιώντας ένα εργαλείο που έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια. Θυμίζουμε ότι το Lidl Plus ξεκίνησε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2020 με σημαντική καθυστέρηση σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις του ανταγωνισμού.

Ωστόσο η εταιρεία έχει αποδείξει ότι έχει τον δικό της τρόπο να λειτουργεί σε πολλούς από τους τομείς δραστηριότητας που αναπτύσσει, ενώ ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η έως τώρα στρατηγική της απόφαση να μην αναπτύξει ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το περιβάλλον στις online αγορές βρίσκεται σε διαδικασία διαρκών ζυμώσεων στη χώρα μας και φαίνεται ότι η Lidl περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσει τη δική της πρόταση σε αυτόν τον τομέα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.