02 Μάι 2024
READING

To IKEA κάνει περισσότερα από το να πουλάει έπιπλα και κεφτεδάκια

3 MIN READ

To IKEA κάνει περισσότερα από το να πουλάει έπιπλα και κεφτεδάκια

To IKEA κάνει περισσότερα από το να πουλάει έπιπλα και κεφτεδάκια

Η μητρική εταιρεία της ΙΚΕΑ αγοράζει εμπορικά κέντρα όπου στεγάζει τα καταστήματά της και προσθέτει χώρους συνεργασίας, αίθουσες φαγητού και μέρη για παιδιά, όλα επιπλωμένα και διακοσμημένα με προϊόντα της. Στα εμπορικά κέντρα που σήμερα εκτείνονται από την Καλιφόρνια μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και χρησιμοποιούν το νέο μοντέλο της ΙΚΕΑ, το αγοραστικό κοινό αναζητά μέρη που προσφέρουν κάτι πολύ περισσότερο από απλά ψώνια.

Τα καταστήματα IKEA σε αυτά τα εμπορικά κέντρα είναι μικρότερα από τα τυπικά καταστήματα που συνηθίζεται να βρίσκονται στα περίχωρα των πόλεων. Συνήθως αποτελούν το ένα τέταρτο του μεγέθους των υπόλοιπων καταστημάτων και σε αυτά μπορεί να βρει κανείς μικρό αντικείμενα και είδη οικιακής χρήσης ευρείας κατανάλωσης.

Στόχος η δραστηριοποίηση στον αστικό ιστό

Πρόσφατα το τμήμα διαχείρισης ακινήτων της ΙΚΕΑ αγόρασε το Churchill Square, το κύριο εμπορικό κέντρο στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου, μια εξαγορά που αποτέλεσε σημαντικό βήμα στη στρατηγική της ΙΚΕΑ για την εδραίωση ισχυρότερης παρουσίας στα κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων.

Το Churchill Square, η εξαγορά του οποίου ανήλθε στα 170 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί βασική προσθήκη στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Ingka Centres, το οποίο περιλαμβάνει ακίνητα στο Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο και το Τορόντο. Η Ingka Centres σχεδιάζει να μετατρέψει το Churchill Square σε ένα μέρος που θα ανταποκρίνεται και θα εξυπηρετεί περισσότερο τις ανάγκες της κοινότητας.

Η ΙΚΕΑ διαθέτει σήμερα περισσότερα από 400 καταστήματα σε 52 χώρες και είναι περισσότερο γνωστή για τα μεγάλα καταστήματα της που συνήθως βρίσκονται στα προάστια και άλλες απομακρυσμένες περιοχές των πόλεων. Τώρα, εστιάζει σε ένα νέο concept λιανικής πώλησης, σε ζωντανούς αστικούς προορισμούς και ανοίγει καταστήματα μικρότερου μεγέθους παγκοσμίως. Κάτι που εξυπηρετεί την στρατηγική της εταιρίας να γίνει πιο προσιτή στο κοινό με καταστήματα που θα βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται.

Η αρχή των μικρών καταστημάτων

Το 2018 η σουηδική εταιρεία ξεκίνησε την λειτουργία ενός καταστήματος «πόλης» σε έναν πολύ κεντρικό και εμπορικό δρόμο του Λονδίνου την Tottenham Court Road. Το κατάστημα ονομάστηκε «Ikea’s Planning Studio» και όταν άνοιξε, οι καταναλωτές κατάλαβαν ότι δεν έμοιαζε με το τυπικό μεγάλο κατάστημα της εταιρείας που διαθέτει τα πάντα. Αντίθετα, το κατάστημα αυτό ήταν επικεντρωμένο στον εξοπλισμό κουζίνας και υπνοδωματίου και ουσιαστικά αποτελούσε απάντηση στην κίνηση του Zara και της H&M Home.

To επόμενο Planning Studio άνοιξε τις πόρτες τους στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης το 2019 και σταδιακά τέτοιου είδους καταστήματα άνοιξαν σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, όπως επίσης και στη Γαλλία, τη Ρωσία και τον Καναδά. Ήταν μάλιστα η εποχή που σχεδίαζε να ανοίξει και το αντίστοιχο ελληνικό μικρό κατάστημά της, στο Mall της Αθήνας.

Έμφαση στη βιωσιμότητα και την τοπική οικονομία

Μέσω των ενεργειών αυτών και της στρατηγικής της, η Ingka Centres δεν επενδύει μόνο στο retail, αλλά και στην ανάπτυξη των υποδομών, σχεδιάζοντας τα εμπορικά κέντρα ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικά και να υποστηρίζουν την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των πόρων. Παράλληλα, σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους χώρους στάθμευσης και να προωθήσει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ως μέρος τους σχεδίου της για την υποστήριξη της δημιουργίας πράσινων πόλεων.

Με τις κινήσεις αγορών εμπορικών κέντρων και την τοποθέτηση μικρών καταστημάτων στο εσωτερικό τους, η ΙΚΕΑ δείχνει το πώς θέλει να είναι τα ψώνια στο μέλλον: στενά συνδεδεμένα με τη ζωή της πόλης, με φροντίδα για το περιβάλλον και με επίκεντρο την κοινότητα. Και καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται στις ευρωπαϊκές πόλεις, δείχνει έναν νέο τρόπο για τις μεγάλες εταιρείες λιανικού εμπορίου για να κάνουν τις πόλεις καλύτερες.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.