02 Μάι 2024
READING

Μήπως σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας;

5 MIN READ

Μήπως σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας;

Μήπως σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας;

Είτε σας έχει γίνει έμμονη ιδέα και ονειρεύεστε να φύγετε από τη δουλειά σας με τρόπο επεισοδιακό και αξέχαστο που θα αξίζει να γίνει βιντεάκι στο TikTok, είτε νιώθετε στάσιμοι και χωρίς έμπνευση, το να αποχωρήσετε από τη δουλειά σας είναι μια απόφαση που απαιτεί προηγουμένως σκέψη. Επομένως, πριν δώσετε prior notice, δείτε μερικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν η κίνηση που ετοιμάζεστε να κάνετε είναι η πλέον κατάλληλη.

Μερικές φορές είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρέπει να πρέπει να αποχωρήσετε από κάπου, αν εργάζεστε για παράδειγμα σε ένα τοξικό ή κακοποιητικό περιβάλλον. Άλλες φορές πάλι μπορεί να νιώθετε μια απροσδιόριστη δυσαρέσκεια όσο βρίσκεστε στη δουλειά.

Νιώθετε ότι δεν σας εκτιμούν

Για να αισθάνεται ένας εργαζόμενος ότι τον εκτιμούν, θα πρέπει να ακούγεται η άποψή του και να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και εμπιστοσύνη. Τα emails εκτός ωραρίου, οι άσκοπες παρεμβάσεις, το micromanagement, οι μη ρεαλιστικές προθεσμίες και προσδοκίες και η πλήρης παραβίαση της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αποτελούν σημάδια που, αν παραβλέψουμε, μπορεί να ενταθούν με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσουν τους υπαλλήλους σε παραίτηση.

Είστε κουρασμένοι όλη την ώρα

Αρκετοί είναι οι εργοδότες που δεν σέβονται τον χρόνο ξεκούρασης, την προσωπική ζωή και τα όρια των εργαζομένων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία νιώθει πολύ κουρασμένος για να αποδώσει στην εργασίας του, ενώ, την ίδια στιγμή, αισθάνεται ανήμπορος για να επιχειρήσει να κάνει μια μετάβαση. Ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγετε από αυτή την κατάσταση είναι να ακολουθήσετε τα σημάδια που σας δίνει οργανισμός και το σώμα σας.

Δεν μαθαίνετε τίποτα καινούργιο

Για να είναι κάποιος ευχαριστημένος από τη δουλειά του χρειάζεται, μεταξύ άλλων, να νιώθει ότι η εργασία αυτή έχει κάποιο νόημα για εκείνον. Για κάποιους αυτό μπορεί να είναι η μάθηση, η εξέλιξη ή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Εάν ωστόσο αισθάνεστε στάσιμοι και ότι δεν υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης, ίσως έχει έρθει ο καιρός να αναζητήσετε κάτι νέο.

Χρειάζεται θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Το να βρει κάποιος το θάρρος να εγκαταλείψει μια δουλειά που δεν τον ικανοποιεί δεν είναι καθόλου εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά βοηθητικό να ξεκινήσετε διερευνώντας την ιδέα της αποχώρησης, προσποιούμενοι ότι έχετε ήδη πάρει την απόφαση να την εγκαταλείψετε -και να ελέγξετε πώς νιώθετε γι’ αυτό.

Αν καταλήξετε ότι πραγματικά θέλετε να αποχωρήσετε είναι πολύ σημαντικό να το κάνετε με σύνεση και επαγγελματισμό, φροντίζοντας να διατηρήσετε τις γέφυρες που σας ενώνουν με τον τωρινό σας εργοδότη. Ακόμα κι αν μισείτε τη δουλειά σας και ελπίζετε να μην ξαναδείτε το αφεντικό και τους συναδέλφους σας, θυμηθείτε ότι ο κόσμος της εργασίας είναι μικρός, ειδικά αν σκοπεύετε να παραμείνετε στον ίδιο κλάδο.

Προετοιμαστείτε λοιπόν σχετικά με το τι θέλετε να πείτε και οργανώστε πρώτα μια συνάντηση με τον άμεσο διευθυντή σας. Φροντίστε να είστε σύντομοι και μην ξεκινήσετε να απαριθμείτε δεκάδες παράπονα που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Η επόμενη στάση σας πιθανότατα θα είναι το HR, και, ανάλογα με τη θέση σας, ίσως η ανώτερη διοίκηση.

Επιστολή οικειοθελούς αποχώρησης και οι τελευταίες ημέρες

Αρκετές εταιρείες απαιτούν τη σύνταξη μιας επιστολής παραίτησης από τους εργαζόμενους που αποφασίζουν να αποχωρήσουν, στην οποία περιγράφουν τους λόγους που τους αναγκάζουν σε αυτήν, με την ενημέρωση να γίνεται συνήθως δυο εβδομάδες νωρίτερα, αν και τα χρονικά περιθώρια διαφέρουν στην ελληνική νομοθεσία.

Οι τελευταίες αυτές δυο εβδομάδες μπορεί να φαίνονται αρκετά δελεαστικές για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις τελευταίες σας ημέρες εκεί, ωστόσο μπορεί να αποτελέσουν τελικά ένα άλλοθι που θα αναιρέσει όλη τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα θυμούνται όλοι, είναι αυτές οι τελευταίες δύο εβδομάδες. Όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε καλή δουλειά, αλλά να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο μετάβασης για όποιον πρόκειται να αναλάβει τη θέση σας.

Η ευκαιρία της συνέντευξης αποχώρησης

Ένα από τα τελευταία στάδια που μπορεί να σας δυσκολέψει, είναι η συνέντευξη αποχώρησης και το πόσο ειλικρινείς χρειάζεται να είστε κατά τη διάρκεια της. Κι αυτό γιατί ενώ η ειλικρίνεια είναι συνήθως η καλύτερη πολιτική, πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να μοιραστούν ανοιχτά τις σκέψεις τους. Ο φόβος των εργαζομένων να μη διακόψουν με άσχημο τρόπο τη σχέση τους με πρώην εργοδότες, εμποδίζει συχνά τους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά για τα ανθυγιεινά περιβάλλοντα στα οποία εργάζονται.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν απαιτείται να μοιραστείτε κάτι με το οποίο δεν αισθάνεστε άνετα και η αλήθεια είναι πως αν προσεγγίσετε τη συνέντευξη αποχώρησης ως τρόπο για να αποφορτιστείτε, το πιθανότερο είναι να μην έχετε την εργοδοσία με το μέρος σας. Αν ωστόσο αποχωρείτε από μια δουλειά που θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν γίνονταν μερικές αλλαγές, η εποικοδομητική ανατροφοδότηση από την πλευρά σας θα μπορούσε σίγουρα να συνδράμει το επόμενο άτομο που θα αναλάβει τον ρόλο σας.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.