30 Απρ 2024
READING

Αφοί Χαΐτογλου: Ταχίνι και χαλβάς «εκτοξεύουν» τον τζίρο στα 100 εκατ. ευρώ

5 MIN READ

Αφοί Χαΐτογλου: Ταχίνι και χαλβάς «εκτοξεύουν» τον τζίρο στα 100 εκατ. ευρώ

Αφοί Χαΐτογλου: Ταχίνι και χαλβάς «εκτοξεύουν» τον τζίρο στα 100 εκατ. ευρώ

Να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού, το οποίο έχει στραφεί σε μία σαφώς πιο υγιεινή διατροφή έχει καταφέρει, με εξαιρετικό τρόπο, η εταιρεία Αφοί Χαΐτογλου. Κι αυτό γιατί, προσφέροντας προϊόντα που έχουν καθιερωθεί πλέον στις προτιμήσεις του κόσμου ως υπερτροφές, όπως για παράδειγμα το ταχίνι, αύξησε τις πωλήσεις της από τα 65 εκατ. ευρώ, στα 100 εκατ, μέσα σε μία περίοδο 4 ετών.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο marketing director της βορειοελλαδίτικης εταιρείας Ελευθέριος Χαΐτογλου, το 52% των πωλήσεων αυτών πραγματοποιούνται εκτός Ελλάδας, και συγκεκριμένα σε 50 χώρες στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα.

Ιστορία 100 ετών

Η εταιρεία που έγινε γνωστή κυρίως λόγω του Μακεδονικού Χαλβά μετράει μία διαδρομή 100 ετών, καθώς η ιστορία της ξεκίνησε το 1924 από ένα μικρό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Όλα ξεκίνησαν από την παρασκευή του παραδοσιακού χαλβά, προϊόν το οποίο αποτέλεσε την «αιχμή του δόρατος» της εταιρείας για δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια πάντως, η διεθνής αναγνώριση που «συντροφεύει» το ταχίνι το έχει καταστήσει πρώτο σε πωλήσεις από τους προσφερόμενους κωδικούς της εταιρείας.

Πλέον η εταιρεία «τρέχει» από την τρίτη γενιά της οικογένειας (ενώ και η τέταρτη έχει παρουσία), στην οποία ανήκει και ο Λευτέρης Χαΐτογλου. Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, το 2024 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την επιχείρηση. Όχι μόνο επειδή θα συμπληρώνει 100 χρόνια παρουσίας αλλά κι επειδή θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το όριο των 100 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις. Το 2023 ο κύκλος εργασιών ανέβηκε στα 99 εκατ. ευρώ, από 93,5 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλες σχεδόν οι προϊοντικές κατηγορίες έχουν καταφέρει να εμφανίσουν αύξηση πωλήσεων.

«Έχουμε εισέλθει σε μία πορεία θετικών αποτελεσμάτων. Την τελευταία τετραετία η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 50% με αποτέλεσμα από τα 65 εκατ. ευρώ να πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Χαΐτογλου, ο οποίος στάθηκε στη στρατηγική της διοίκησης η οποία βασίζεται στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία σταθερών συνεργασιών στην ελληνική αγορά και το εξωτερικό.

Έμφαση στις εξαγωγές

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή έχουν διαδραματίσει οι εξαγωγές. Μάλιστα, από το 2022 και μετά υπερτερούν έναντι των πωλήσεων που πραγματοποιούνται εντός των συνόρων, απολαμβάνοντας ποσοστό 52% , ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τάση συνεχίστηκε και το 2023.

Ανάμεσα στις 50 χώρες στις οποίες η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της, ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ, καθώς εκεί καταλήγει το 40% της αξίας των εξαγωγών, με βασικότερα προϊόντα τον χαλβά, το ταχίνι και τα παστέλια, είτε επώνυμα είτε ιδιωτικής ετικέτας. Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζουν επίσης οι αγορές του Καναδά και της Αγγλίας, όπου η εταιρεία έχει κλείσει συμφωνίες για την τοποθέτηση των προϊόντων της στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και η Πολωνία, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικό διεθνή ανταγωνισμό, ο οποίος προέρχεται από χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία. Όμως, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Αφοί Χαϊτογλου» διαθέτει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στις απαιτητικές αγορές Αμερικής και κεντρικής Ευρώπης, λόγω των ποιοτικών προδιαγραφών στην παραγωγή. Προδιαγραφές που, όπως είναι λογικό, συνοδεύονται από πιο υψηλό κόστος.

Οι στόχοι για το μέλλον και οι προκλήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Χαΐτογλου, το 2024 η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της. Ένα σημαντικό εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν οι διακυμάνσεις στην τιμή της πρώτης ύλης, που οφείλεται στην κλιματική κρίση. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με αυξήσεις 30-35% στην προμήθεια σουσαμιού το οποίο αγοράζει κυρίως από την Αιθιοπία. Σύμφωνα με τον κ. Χαΐτογλου, η εταιρεία επιλέγει να απορροφά αυτό το κόστος στον μέγιστο βαθμό, ενώ το ίδιο κάνει και για τα επιπλέον κόστη από ενέργεια και υλικά συσκευασίας Ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής είναι οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν λόγω της ακρίβειας οι καταναλωτές. Μίας ακρίβειας που όπως σημειώνει με νόημα ο marketing director της εταιρείας: «Μας επηρεάζει όλους, καταναλωτές και επιχειρήσεις».

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών, ο κ. Χαΐτογλου τόνισε: «Είμαστε υπέρ των “καθαρών” τιμών στα ράφια. Όταν μια τιμή ξεφεύγει της λογικής έχει αντίκτυπο σε εμάς τους προμηθευτές αλλά και στους καταναλωτές. Επομένως κάθε μέτρο που διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια μας βρίσκει σύμφωνους».

Οι επενδύσεις της εταιρείας

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις σε κρίσιμες παραγωγικές υποδομές, ενώ, πλέον, υλοποιεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο εργοστάσιό της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι δύο πρώτες φάσεις του έργου έχουν ήδη ολοκληρωθεί και πλέον ολοκληρώνεται η τρίτη. Η καθαρή ενέργεια που παράγεται θα χρησιμοποιείται στην παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας, μειώνοντας την εξάρτησή της από την παραδοσιακή ενέργεια. Η εν λόγω εγκατάσταση θα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας και στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξής της.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Χαΐτογλου, η εταιρεία απασχολεί 600 εργαζόμενους, αριθμός που την καθιστά μια από τις μεγάλες παραγωγικές εταιρείες της Βορείου Ελλάδος. Στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης σε έκταση συνολικής επιφάνειας 151.468 τ.μ. έχουν ανεγερθεί τα βιομηχανοστάσια, οι αποθηκευτικοί χώροι, οι λοιπές εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εταιρείας, συνολικής επιφάνειας 56.893 τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Αφοί Χαΐτογλου», είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας σουσαμιού στην Ευρώπη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.