18 Ιούν 2024
READING

Ένας σιδηροδρομικός σταθμός μετατρέπεται στα νέα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη

3 MIN READ

Ένας σιδηροδρομικός σταθμός μετατρέπεται στα νέα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη

Ένας σιδηροδρομικός σταθμός μετατρέπεται στα νέα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη

Από το 1934, ο σιδηροδρομικός σταθμός St. John’s Terminal έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πόλης της Νέας Υόρκης, όπως την γνωρίζουμε πλέον. Σήμερα, 60 χρόνια μετά από τότε που ο σταθμός παροπλίστηκε, το κτίριο απέκτησε νέο μισθωτή που δεν είναι άλλος από την Google. Ακριβώς δίπλα στον ποταμό Hudson και την ομώνυμη πλατεία, τα καινούρια γραφεία της Google περιλαμβάνουν τον αρχικό τριώροφο τερματικό σταθμό με εννέα ορόφους επιπλέον. 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο COOKFOX ανέλαβε τον σχεδιασμό του εξωτερικού των νέων γραφείων και η Gensler το εσωτερικό των χώρων. Σύμφωνα με εκπροσώπους των δυο γραφείων, η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος για έναν δυναμικό χώρο εργασίας όπως η Google, αποτέλεσε για εκείνους μια πρόκληση που απαιτούσε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, που ξέφευγε από οτιδήποτε παραδοσιακό.

Γραφεία που προάγουν τη σύνδεση των εργαζομένων

Η πανδημία απέδειξε ότι ένας από τους σπουδαιότερους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στο γραφείο είναι για την διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας και την ενίσχυση της κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης του προσωπικού.

Και ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί η σύνδεση των εργαζομένων ήταν να εξεταστεί ο σχεδιασμός του κτιρίου μέσα από το πρίσμα του τρόπου ζωής, κάτι που σημαίνει ότι εκεί πρόκειται να δούμε όλα αυτά τα πρωτοποριακά που συναντάμε στα γραφεία της Google.

Γειτονιές και όχι γραφεία

Στο St. John’s, τα παραδοσιακά γραφεία και οι αίθουσες συσκέψεων έχουν αντικατασταθεί από χώρους που οι αρχιτέκτονες ονομάζουν “γειτονιές”. Πρόκειται για χαλαρούς χώρους καθιστικού που επιτρέπουν σε διάφορες ομάδες να συναντηθούν, να συνεργαστούν ή απλά να χαλαρώσουν. Συνολικά υπάρχουν 60 γειτονιές, που η κάθε μια μπορεί να χωρέσει 20 – 50 άτομα. Επίσης, το St. John’s διαθέτει έναν υπαίθριο χώρο για περπάτημα στον 11ο όροφο, πολλές βεράντες και ένα deck στον τελευταίο όροφο στρωμένο με γρασίδι. Και όχι μόνο αυτά. Μικροκουζίνες, θέατρα και μπαρ με χυμούς είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που έχουν οι εργαζόμενοι της Google, για να συναντηθούν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.

Η εταιρεία επιθυμεί να επωφεληθεί από τους εργαζόμενους που μετακινούνται μέσα στην εταιρεία και επισκέπτονται τους διάφορους χώρους που τους παρέχονται, έτσι ώστε να συναντούν συναδέλφους τους και να γνωρίζουν ακόμα και εκείνους με τους οποίους δεν συνεργάζονται.

Βιωσιμότητα στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό

Πέρα από το σχεδιασμό για τις αλληλεπιδράσεις των εργαζομένων, η COOKFOX και η Gensler είχαν ακόμα ένα σημαντικό θέμα στο μυαλό τους όσο σχεδίαζαν το κτίριο και αυτό δεν ήταν φυσικά άλλο από τη βιωσιμότητα.

Η Google υποστηρίζει ότι για την κατασκευή του εξοικονόμησε περίπου 78.400 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, μόνο με την επαναχρησιμοποίηση ενός παλιού κτιρίου αντί της δημιουργίας ενός καινούριου. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, σχεδόν το 80% των απορριμμάτων εκτρέπονταν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ το κτίριο είναι εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες, σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων και περίπου 1,5 στρέμμα αυτοφυούς βλάστησης περιμετρικά και στις βεράντες. Για τους υπαλλήλους που μετακινούνται με ποδήλατο, η εταιρεία έχει προβλέψει την κατασκευή 500 εύκολα προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων.

Το κτίριο δεν σχεδιάστηκε για να φαίνεται ως κάτι ξένο ή απρόσιτο στην πόλη και αυτό ήταν σημαντικό για την Google, η οποία ήθελε να τιμήσει την ιστορία του, ως σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Μέρος της εξωτερικής του πρόσοψης έχει αφαιρεθεί, αποκαλύπτοντας τις υπερυψωμένες γραμμές του από τις οποίες-υπό άλλες συνθήκες- τα τρένα θα έμπαιναν στο κτίριο. Μια κατασκευή που έγινε στην οροφή του κτιρίου δημιουργεί ψευδαισθήσεις για την ύπαρξη τρένου-φάντασμα, ενώ στην πραγματικότητα είναι αντανακλάσεις φωτός που ξεγελούν το μάτι και το κάνει να πιστεύει ότι μόλις είδε ένα τρένο να περνά. Αν μη τι άλλο, οι εργαζόμενοι στη Google δουλεύουν σε ένα περιβάλλον εργασίας που είναι… δεκάδες χρόνια μπροστά.

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.