02 Μάι 2024
READING

Φιλλίπα Μιχάλη: Η διαδρομή μέχρι το «τιμόνι» της ΝΝ Hellas

4 MIN READ

Φιλλίπα Μιχάλη: Η διαδρομή μέχρι το «τιμόνι» της ΝΝ Hellas

Φιλλίπα Μιχάλη: Η διαδρομή μέχρι το «τιμόνι» της ΝΝ Hellas

Στον χώρο των ασφαλιστών δεν συναντάς πολύ συχνά γυναίκες. Πόσο μάλλον γυναίκες που με την σκληρή τους δουλειά, έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή της ιεραρχίας μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Η περίπτωση της Φιλίππας Μιχάλη είναι χαρακτηριστική, καθώς αποτελεί μια γυναίκα-έμπνευση, αφού με σχεδόν μια 25ετία στον ασφαλιστικό κλάδο, έχει καταφέρει να είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος στην NN Hellas, τη μεγαλύτερη- βάσει παραγωγής ασφαλίστρων το 2023- ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Και φυσικά εκεί δεν έφτασε τυχαία. Έχει περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια και έχει διαχειριστεί πολλές δύσκολες καταστάσεις, ειδικά στα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης.

Από τα χαμηλά κλιμάκια, CEO σε Allianz και ΝΝ

Η Φιλίππα Μιχάλη, ξεκίνησε να εργάζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα όταν ακόμα σπούδαζε Χρηματοοικονομική & Τραπεζική Διοικητική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ενώ κατέχει και Master in Business Administration (ΜΒΑ) από το ALBA Graduate Business School.

Ξεκίνησε την καριέρα της στην Helvetia ΑΕΔΑΚ και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Allianz ΑΕΔΑΚ, στην οποία για περίπου 10 χρόνια απασχολούνταν στη Διεύθυνση Επενδύσεων στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων.

Κάποια χρόνια αργότερα και αφού είχε πάρει μεγάλη εμπειρία από τις ΑΕΔΑΚ, πέρασε στον ασφαλιστικό κλάδο και ανέλαβε τη θέση της Υποδιευθύντριας Market Management στην Allianz Ελλάδος, ενώ παράλληλα από τη θέση της Υπεύθυνης Καινοτομίας είχε την ευθύνη υλοποίησης στην Ελλάδα της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Allianz για την προώθηση της καινοτομίας.

Το 2011 ανέλαβε τη συνολική ευθύνη της Διεύθυνσης Market Management & Επικοινωνίας, ενώ, από το 2013, είχε υπό την εποπτεία της και τη λειτουργία του καναλιού διανομής απευθείας πωλήσεων (Direct Business). Από το 2013 συμμετείχε στο Συμβούλιο Διοίκησης της Allianz Ελλάδος αλλά και στην Επιτροπή Διαχείρισης Έργων. Από την ίδια χρονιά έχει επιλεγεί να συμμετέχει στο παγκόσμιο πρόγραμμα Allianz Sponsorship for Diverse Leadership που απευθύνεται σε γυναίκες με ηγετικά προσόντα και προοπτικές καριέρας.

Αυτό την βοήθησε να ανελιχθεί στους κόλπους της εταιρείας μέχρι που το 2015 έγινε Διευθύνουσα Σύμβουλος της Allianz Ελλάδας, διαδεχόμενη τον Πέτρο Παπανικολάου, ο οποίος μετακινήθηκε σε διευθυντική θέση CEO στην περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το τιμόνι πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα.

Η μεταγραφή στην NN Hellas

Αφού παρέμεινε περίπου 8 χρόνια στα ηνία της Allianz Ελλάδος, ήρθε η «μεταγραφή» στην NN Hellas.

Συγκεκριμένα, το 2022 η Allianz προχώρησε στην εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης του Χρήστου Γεωργακόπουλου. Η εξέλιξη αυτή θα άλλαζε και τον ρόλο της κα. Μιχάλη στην εταιρεία, καθώς μετά την εξαγορά και τη συγχώνευση Allianz-Ευρωπαϊκη, Διευθύνων Σύμβουλος ορίστηκε ο CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστος Γεωργακόπουλος, αφήνοντας ουσιαστικά «εκτός πλάνων» την έμπειρη manager.

Παράλληλα, μία ακόμα απρόβλεπτη εξέλιξη στην ασφαλιστική αγορά θα άλλαζε ξανά το σκηνικό για την Φιλίππα Μιχάλη. Και αυτή η εξέλιξη ήταν η ξαφνική παραίτηση της Μαριάννας Πολιτοπούλου από την θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου από την NN Hellas.

Προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Frederick Louis Lathioor, όμως φήμες ήδη τοποθετούσαν ως αντικαταστάτρια της κ. Πολιτοπούλου, την Φιλίππα Μιχάλη. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους, καθώς ανακοινώθηκε ότι από 1η Απριλίου του 2023 η κ. Μιχάλη θα αναλάμβανε επίσημα χρέη CEO στη θυγατρική της ΝΝ στην Ελλάδα.

NN Hellas: Πρώτη σε παραγωγή, στόχος τα 1 δις ευρώ

Το 2022 η NN Hellas αναδείχθηκε πρώτη σε παραγωγή ασφαλίστρων, καθώς πέτυχε σύνολο 884 εκατ. ευρώ.

Όμως ήδη από τις πρώτες ημέρες των καθηκόντων της η κ. Μιχάλη έδωσε το στίγμα και έθεσε τους στόχους της για το μέλλον της ασφαλιστικής εταιρείας.

«Δεν μας αρκεί να είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά. Θέλουμε να είμαστε και η καλύτερη» τόνισε στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση ενώπιον των εργαζομένων της NN στις 18 Μαΐου 2023. Και ο στόχος είναι το 1 δις. παραγωγή ασφαλίστρων για το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, τα έσοδα της NN Hellas μειώθηκαν κατά 9,4 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης κατά 116 εκατομμύρια ευρώ της αποτίμησης των Unit/Index-Linked προϊόντων και της απομείωσης κατά 9 εκατ. ευρώ των διαθεσίμων προς πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων. Τα οποία αντισταθμίστηκαν μερικώς από επίδραση 77 εκατ. ευρώ που αφορούν στην NN Hellas II, από τη μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων κατά 30 εκατ. ευρώ και από την αύξηση 8 εκατ. ευρώ στα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες.

Για το 2024, η κ. Μιχάλη περιμένει πολλά και θεωρεί ότι θα είναι «μια χρονιά συναρπαστική και γεμάτη δυνατότητες» όπως είπε πριν λίγες εβδομάδες στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. «Το 2023 καταφέραμε πολλά. Για τη νέα χρονιά, στόχος μας να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξέχαστες στιγμές και να πετυχαίνουμε μαζί! Let’s create magic 2024» ήταν το σύνθημα της έμπειρης CEO της εταιρείας.

Η Φιλίππα Μιχάλη αναλαμβάνει Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NN Hellas | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.