30 Απρ 2024
READING

Μαριάννα Λάτση: Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση

3 MIN READ

Μαριάννα Λάτση: Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση

Μαριάννα Λάτση: Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση

Η Μαριάννα Λάτση, κόρη του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και της Εριέττας Τσουκαλά, είναι άξια συνεχίστρια της οικογενειακής επιχειρηματικής παράδοσης. Με σπουδές οικονομικών στο Λονδίνο, ασχολείται ενεργά με τις δραστηριότητες της οικογένειας. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει και αρκετές επενδύσεις μέσω του Latsco Family Office, σε εταιρείες όπως η Viva Wallet, πουλώντας το ποσοστό της στη συνέχεια στη JP Morgan αλλά και σε real estate όπως η περίπτωση οικοπέδων για την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών στο Λαιμό της Βουλιαγμένης.

Το 2023 για πρώτη φορά αμερικάνικο περιοδικό την συμπεριέλαβε στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου, ενώ αυτή τη στιγμή η περιουσία της υπολογίζεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αδερφός της Σπύρος Λάτσης εμφανίζεται στην ίδια λίστα με περιουσία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μαριάννα Λάτση κληρονόμησε την περιουσία του αείμνηστου πατέρα της, Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας, Γιάννη Λάτση, μαζί με τα αδέρφια της Γιάννη και Μαργαρίτα. Τα αδέρφια χώρισαν την οικογενειακή περιουσία το 2019, με τη Μαριάννα Λάτση να αναλαμβάνει τη ναυτιλιακή εταιρεία Latsco και να αποχωρεί από τον τραπεζικό κλάδο και τον κλάδο ακινήτων. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στον ελληνικό όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, καθώς και σε μικρότερα επιχειρηματικά σχήματα. Αποεπένδυσε από μία από τις πρώτες της επενδύσεις, την startup ηλεκτρονικών πληρωμών Viva Wallet το 2022, όταν η JPMorgan απέκτησε μερίδιο 48,5% έναντι 850 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Λάτση εξακολουθεί να κατέχει μετοχές στην πετρελαϊκή εταιρεία Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) και στο ναυπηγείο TALOS μαζί με τα αδέρφια της.

Η συμμετοχή στο Φαιστός και στη χρηματοδότηση του Douleutaras

Εκτός όμως, από τις απευθείας επενδύσεις σε εταιρείες, συμμετέχει και στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, μέσω του οποίου αποκτά συμμετοχές σε διάφορες startups. Θυμίζουμε ότι το Φαιστός στοχεύει σε εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με το 5G, λειτουργώντας σαν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις καθώς βρίσκεται υπό τη διαχείριση της 5G Ventures, η οποία είναι θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Στις πιο πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις του Latsco Family office συγκαταλέγεται η συμμετοχή του στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης του Douleutaras, που έκλεισε στα 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει από την μέρα της λειτουργίας της η πλατφόρμα, η οποία συνδέει τους επαγγελματίες με όσους αναζητούν εξειδικευμένες εργασίες.

Έντονη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση

Έντονη όμως είναι και η φιλανθρωπική της δράση καθώς δώρισε στο ελληνικό δημόσιο δύο σύγχρονα Κέντρα Ημερησίας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς: το Κέντρο Ημερησίας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Αθήνα που αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 46 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Επίσης δώρισε το Κέντρο Ημερησίας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στη Θεσσαλονίκη επιφάνειας 1.800 τ.μ., που διαθέτει συνολικά 41 θέσεις για τη διενέργεια χημειοθεραπειών, ενώ παράλληλα είναι εξοπλισμένη με 5 ιατρεία και λειτουργεί ως μονάδα του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η Μαριάννα Λάτση εμφανίζεται σπανίως δημόσια. Είτε πρόκειται για σοβαρούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο ή για αρκετά απλούστερους. Αρέσκεται να παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις, κάτι που αποτελεί μία από τις αγαπημένες τις συνήθειες. Ωστόσο η επιθυμία της είναι να διατηρεί χαμηλό προφίλ και να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο απαρατήρητη.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα της είναι εμβληματική και ιδιαίτερα εκτεταμένη στον επιχειρηματικό στίβο με αποτέλεσμα να διατηρεί με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον επικεντρωμένο στο πρόσωπό της, επιδιώκει από την άλλη πλευρά διαχειρίζεται τη δημοσιότητα με τέτοιο τρόπο που να παραμένει ταυτόχρονα και σε μία διακριτική και συνειδητή απόσταση από αυτήν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.