01 Μάι 2024
READING

Πώς η Μαρίτα Καράτζη χαράζει αυτόνομη πορεία στον τουρισμό

3 MIN READ

Πώς η Μαρίτα Καράτζη χαράζει αυτόνομη πορεία στον τουρισμό

Πώς η Μαρίτα Καράτζη χαράζει αυτόνομη πορεία στον τουρισμό

Όταν μία γυναίκα αποφασίζει να χαράξει αυτόνομη πορεία και να «αποσχιστεί» από την εισηγμένη επιχείρηση που ίδρυσε η οικογένειά της, αποτελεί είδηση, στην Ελλάδα. Η Μαρίτα Καράτζη έκανε αυτό το βήμα στις αρχές του 2020, όταν αποφάσισε να πουλήσει το ποσοστό που διατηρούσε στην εισηγμένη, στον αδελφό της Αντώνη Καράτζη, λαμβάνοντας περίπου 45 εκατ. ευρώ για το 38,4% που κατείχε στην εταιρεία.

Οι πληροφορίες ήθελαν τη συμφωνία να έχει προχωρήσει φιλικά, με σκοπό την επιτάχυνση των επενδύσεων του Αντώνη Καράτζη στην ενέργεια. Ο όμιλος που ίδρυσε ο Μιλτιάδης Καράτζης είχε κατακτήσει ήδη ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά κατασκευής υλικών διχτυών, ενώ είχε παρουσία στον τουρισμό και την ενέργεια. Λίγο αργότερα, η εταιρεία βγήκε από το Χρηματιστήριο, ενώ η Μαρίτα Καράτζη είχε ήδη δρομολογήσει την επέκτασή της στον τουρισμό, κλάδο τον οποίο βέβαια κατείχε, αλλά ετοίμαζε τις δικές της προσωπικές επενδύσεις.

Έτσι γεννήθηκε η MK Hotel Collection, το επενδυτικό όχημα της Cretan Investment Group στον τουρισμό. Πρόκειται για τον όμιλο της Μαρίτας Καράτζη, η οποία δεν πτοήθηκε από την κρίση της πανδημίας. Την ίδια περίοδο πάτησε γκάζι στο επενδυτικό πλάνο, με αποτέλεσμα σήμερα να ελέγχει τρία ξενοδοχεία και να ετοιμάζεται για περαιτέρω εξαγορές και ενίσχυση της παρουσίας τόσο εντός των ορίων της Κρήτης, όσο και εκτός. Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό σχέδιο της Μαρίτας Καράτζη για την τρέχουσα τριετία είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου 460 δωματίων και 1.000 κλινών στην Κρήτη.

Οι επενδύσεις στην Κρήτη

Στόχος που φαίνεται πως επιτεύχθηκε ήταν η Μαρίτα Καράτζη να συμπεριληφθεί στους υπολογίσιμους παίκτες της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Στην ιδιοκτησία της οικογένειας Καράτζη ανήκαν ήδη τα Nana Beach και Nana Princess. Η πιο πρόσφατη επένδυση της Μαρίτας Καράτζη είναι το Pnoé Breathing Life, το πρώην Amnissos Beach στην παραλία του Καρτερού. Η επιχειρηματίας επένδυσε περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ για το adults-only θέρετρο, το οποίο αποτελείται από 60 σουίτες, καθεμία με ιδιωτική πισίνα, ενώ στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται το Pnoé Spa, fitness center, πισίνα, pool bar, δύο εστιατόρια, rooftop bar, boutique και mini market. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στον σχεδιασμό του ξενοδοχείου, με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο, ενώ η πέτρα, το μάρμαρο και το ξύλο ενσωματώνονται αρμονικά στη μινιμαλιστική αισθητική του.

Η πρώτη κίνηση που πραγματοποίησε η Μαρίτα Καράτζη ήταν η απόκτηση του lti AKS Minoa Palace, που άνοιξε την άνοιξη του 2021 ως Sentido Unique Blue Resort. Το θέρετρο ανακαινίστηκε σε δύο φάσεις, την άνοιξη του 2021 και την άνοιξη του 2022 αντίστοιχα. Κατά την πρώτη της εξαγορά, η κ. Καράτζη έκανε σαφείς τις προθέσεις της, δηλώνοντας πως εξέταζε καιρό τις επενδυτικές τοποθετήσεις σε επιλεγμένους προορισμούς, έτσι ώστε να αρχίσει να τοποθετείται σταδιακά είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω νέων τουριστικών αναπτύξεων, στην αγορά.

Ακολούθησε η εξαγορά μέσω πλειστηριασμού του Village Resort & Waterpark στη Χερσόνησο της Κρήτης, με 275 δωμάτια και waterpark. Το συγκρότημα θα ανακαινιστεί μέσω επένδυσης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Έμφαση δίνει η ίδια και στην ανάπτυξη βιλών, όπως το Cicada Suites, συγκρότημα έξι σουιτών με ιδιωτικές πισίνες και ιδιωτική παραλία στην παραλία του Καρτερού, ενώ στη Χερσόνησο ανοίγει φέτος το Elios Hill, δυναμικότητας 275 δωματίων και σουιτών.

Το 2021 η επιχειρηματίας τιμήθηκε με τον τίτλο της Επίτιμης Προξένου από την Πρεσβεία της Αυστρίας, ως αναγνώριση της συμβολής της στις σχέσεις μεταξύ Κρήτης και Αυστρίας.

Karatzi marita (002) - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.