02 Μάι 2024
READING

Εργαζόμενοι με άγχος και τα Σαββατοκύριακα

6 MIN READ

Εργαζόμενοι με άγχος και τα Σαββατοκύριακα

Εργαζόμενοι με άγχος και τα Σαββατοκύριακα

Όλοι ξέρουμε πώς είναι. Την Παρασκευή χαιρόμαστε, είναι υπέροχη η αίσθηση το απόγευμα και το βράδυ. Όλο το Σαββατοκύριακο είναι μπροστά μας και οι δυνατότητες φαίνονται ατελείωτες. Κατά ένα περίεργο τρόπο όμως δεν είναι ποτέ αρκετό και η Κυριακή έρχεται πριν καλά-καλά το καταλάβουμε. Και μετά Δευτέρα. Sunday Blues ή Sunday Scaries, τα μπλουζ της Κυριακής ή αλλιώς ο τρόμος και η μελαγχολία που τη συνοδεύει. Ανησυχία, άγχος, θλίψη, φόβος, αγωνία, όλα για τη Δευτέρα. Όσο χρόνο κι αν περάσουμε όπως τον θέλουμε, την Κυριακή ξεκινάμε να σκεφτόμαστε ότι τη Δευτέρα επιστρέφουμε στη δουλειά.

Το 2023 το LinkedIn ερεύνησε 2.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι το 75% βιώνει άγχος και στρες την Κυριακή. Και ενώ αυτό δεν είναι κάτι καινούριο -εδώ και πολλά χρόνια νιώθουν έτσι οι άνθρωποι στο τέλος του σαββατοκύριακου- η έρευνα δείχνει ότι ο βαθμός στον οποίο το βιώνουν έχει αυξηθεί πολύ.

Οι Δευτέρες είναι χάλια

Το να μισείς τη Δευτέρα αποτελεί μια σύγχρονη ανακάλυψη και τάση δυτικής προέλευσης και κυριαρχεί στη συλλογική συνείδηση ακόμη και μεταξύ αυτών που αγαπούν τη δουλειά τους. Το TGIF -Thank God It’s Friday και τα Sunday Blues έχουν τη δύναμη πια να φτιάχνουν και να χαλάνε τη διάθεση και μόνο με το άκουσμά τους.

Οι επιστήμονες όμως εξεπλάγησαν από την αύξηση του ποσοστού άγχους που παρατηρείται στην αρχή της εβδομάδας. Με τόσους πολλούς εργαζόμενους ωστόσο να αισθάνονται εξαντλημένοι και μια γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας και άγχους να κυριαρχεί, ενδεχομένως να ήταν αναμενόμενο. Δυστυχώς, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και άλλα δεδομένα, όπως από εφαρμογές διαλογισμού που έχουν διαπιστώσει ότι το 30% των χρηστών δυσκολεύονται να κοιμηθούν 4 νύχτες την εβδομάδα από τον φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα από την πλευρά τους αποδίδουν τα δυσάρεστα συναισθήματά τους στην οικονομική αβεβαιότητα (74%), στην εργασιακή κόπωση και εξουθένωση (37%) και στον φόβο του για πιθανή ύφεση και δυσμενείς εξελίξεις (31%).

Το θέμα είναι τί μπορούμε να κάνουμε

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των δυσάρεστων συναισθημάτων είναι να σκεφτεί κανείς τι του προκαλεί άγχος – έχει αυξημένο φόρτο εργασίας, προετοιμάζει κάποια αναφορά ή παρουσίαση, βρίσκεται εν μέσω αλλαγών ή μιας δοκιμασίας, πρόκειται να κάνει μια δύσκολη συζήτηση με τον διευθυντή του;

Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι ακριβώς σας κάνει να νιώθετε έτσι. Και εάν θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα, γράψτε τι σας αγχώνει και αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε ιδέες και να βρείτε λύσεις, ώστε όταν χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε να έχετε έτοιμο ένα σχέδιο δράσης. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε μπροστά από τα προβλήματα και προλαμβάνετε τις καταστάσεις, κάτι που θα βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Ξεκουράστε το μυαλό σας κρατώντας σημειώσεις

Ένας από τους λόγους που ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να μας υπενθυμίζει όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε τη Δευτέρα, είναι γιατί θέλει να μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε αυτά που δεν έχουμε κάνει ακόμα.

Ο μόνος τρόπος για να πάψουν αυτές οι εσωτερικές υπενθυμίσεις, είναι η διατήρηση μιας καλής to-do-list για όλη την εβδομάδα την οποία θα ενημερώνετε τακτικά. Η συνήθεια αυτή είναι πολύ χρήσιμη, ιδιαίτερα για τις στιγμές που πρέπει να αποφασίσετε ποια εργασία θα προτεραιοποιήσετε για να ασχοληθείτε στη συνέχεια.

Εάν η λίστα σας είναι μεγάλη δημιουργήστε κατηγορίες με εκείνα που πρέπει να γίνουν, αυτά που μπορούν να περιμένουν και όσα μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος άλλος. Ανεξάρτητα από τις εργασίες, η διατήρηση της λίστας θα σας δώσει μια αίσθηση ελέγχου για το τι πρέπει να κάνετε μέσα στην εβδομάδα.

O καλύτερος τρόπος για να έχετε μια εβδομάδα όπως τη θέλετε είναι να την προγραμματίσετε έτσι ώστε παρά τις ανατροπές να καταφέρετε να έχετε έναν οδηγό. Φροντίστε να συμπεριλάβετε χρόνο για χαλάρωση, ξεκούραση και ευκαιρίες για να συναντήσετε άλλους ανθρώπους. Κάντε διαλείμματα στη δουλειά, φάτε με κάποιον συνάδελφο που κάνετε παρέα, πηγαίνετε μια βόλτα, αλλάξτε σκηνικό αν είναι δυνατόν. Έχετε κάθε δικαίωμα να αισθάνεστε χάλια τη Δευτέρα, ωστόσο αν αυτό σας ενοχλεί και σας εμποδίζει, σκεφτείτε ότι έχετε πολλά εργαλεία στα χέρια σας για να το διαχειριστείτε.

Κάντε τις Κυριακές την ημέρα σας

Ένας άλλος τρόπος για να καταπολεμήσετε τον κυριακάτικο τρόμο είναι να επαναπροσδιορίσετε ολόκληρη την ημέρα. Με άλλα λόγια, δοκιμάστε να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, σας ευχαριστούν και σας ξεκουράζουν και σύντομα θα αρχίσετε να ανυπομονείτε για την Κυριακή, ως μια ημέρα αποκλειστικά για εσάς. Σκεφτείτε τι θα έκανε τις Κυριακές σας καλύτερες – χαλάρωση στο σπίτι, δραστηριότητες στη φύση, χρόνος με οικογένεια και φίλους, μια ταινία; Ό,τι και να είναι φροντίστε να το κάνετε. Εάν συνηθίζατε να αφιερώνατε την Κυριακή στις δουλειές και το Σάββατο στη διασκέδαση, σκεφτείτε να τα μοιράσετε και στις δυο μέρες, έτσι ώστε να μην  χρειάζεται να δουλεύετε όλη μέρα.

Εάν εξακολουθείτε να βρίσκετε ότι ο εγκέφαλός σας λειτουργεί σε υπερβολικό ρυθμό, δοκιμάστε να βγείτε σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και μια βόλτα στη γειτονιά, 15-20 λεπτά περπάτημα, κάνει καλό στη διάθεση και αναζωογονεί. Το ίδιο και ο διαλογισμός που επίσης βοηθά σε λίγα μόλις λεπτά.

Δεν θα καταστραφεί η επιχείρηση εάν δεν δουλέψετε το Σαββατοκύριακο

Ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο το Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι αγχωτικό είναι επειδή οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πειστεί – από την κοινωνία, τους εργοδότες ή τον εαυτό μας τον ίδιο – ότι ο κόσμος μπορεί να καταρρεύσει αν δεν δουλέψουμε πολλές ώρες και δεν ολοκληρώσουμε όλα όσα έχουμε μπροστά μας.

Ωστόσο, η πολύωρη εργασία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δεν σας κάνει πιο παραγωγικούς και το να ανησυχείτε για τη δουλειά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, δεν θα σας βοηθήσει τη Δευτέρα. Ξεκινήστε κάνοντας μια συμφωνία με τον εαυτό σας: να εργάζεστε όταν είστε στη δουλειά και να μην εργάζεστε όταν δεν είστε.

Βάλτε στόχο να μην εργάζεστε τα Σαββατοκύριακο, όσο δύσκολο και αν ακούγεται. Κάντε μικρά βήματα κάθε φορά και μην ξεκινάτε από αυτό. Ξεκινήστε με το να μη δουλέψετε ένα απόγευμα ή ένα βράδυ μιας καθημερινής. Να κλείσετε email και υπολογιστή και να μείνετε μακριά από το κινητό σας. Τί θα ανακαλύψετε την επόμενη ημέρα; Ότι όλα είναι στη θέση τους -τίποτα δεν έχει καταστραφεί. Σταδιακά επεκτείνετε αυτή την πρακτική σε δύο ή και περισσότερα απογεύματα και βράδια. Στο τέλος, σταματήστε να δουλεύετε τα Σαββατοκύριακα. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι τίποτα κακό δεν συμβαίνει, θα καταφέρετε να έχετε πιο ήρεμα Σαββατοκύριακα.

Σκεφτείτε μια αλλαγή

Εάν καμία από τις παραπάνω πρακτικές δεν φαίνεται να λειτουργεί, ενδεχομένως να χρειάζεται πιο δραστική αντιμετώπιση. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συνειδητοποιήσετε ότι το πρόβλημα είναι η ίδια η δουλειά και όχι η ημέρα της εβδομάδας.

Έχουν γίνει αλλαγές που έκαναν την εργασιακή σας καθημερινότητα ανυπόφορη; Φοβάστε ότι μπορεί να βρίσκεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον; Βρίσκεστε για χρόνια στην ίδια θέση και έχετε βαρεθεί; Ό,τι και αν είναι, ίσως έχει έρθει η ώρα να αρχίσετε να ψάχνετε για μια νέα δουλειά που θα σας χαρίσει πίσω τις Κυριακές.

Δυστυχώς, το Σαββατοκύριακο θα τελειώνει πάντα. Οι πρακτικές αυτές όμως μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα Sunday Blues, να σας περιορίσει στο να τα ακούτε μόνο για να ενισχύουν τη διάθεση σας πριν το ξεκίνημα της εβδομάδας. Και θυμηθείτε, η ψυχική υγεία είναι κορυφαία προτεραιότητα και τα Σαββατοκύριακα για χαλάρωση, όχι για άγχος.

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.