03 Μάι 2024
READING

Ποια είναι τα καλύτερα προγράμματα επιβράβευσης πελατών;

5 MIN READ

Ποια είναι τα καλύτερα προγράμματα επιβράβευσης πελατών;

Ποια είναι τα καλύτερα προγράμματα επιβράβευσης πελατών;

Παρά την τεχνολογία που απαιτείται για το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων επιβράβευσης πελατών σήμερα, η βασική αρχή πίσω από αυτά, παραμένει σχετικά απλή: συνεχίστε να συνεργάζεστε μαζί μας και θα σας επιβραβεύουμε -ή θα σας το ανταποδίδουμε- με ανταμοιβές, και προνόμια. Με αυτό το απλό σκεπτικό δημιουργήθηκαν εκατομμύρια προγράμματα επιβράβευσης στο χώρο του λιανικού εμπορίου.

Για την 4η ετήσια κατάταξη των Καλύτερων Προγραμμάτων Επιβράβευσης της Αμερικής, το Newsweek συνεργάστηκε με τη Statista για να βαθμολογήσει περισσότερα από 300 προγράμματα σε 40 κατηγορίες, σύμφωνα έρευνες που έγιναν σε περισσότερα από 4.000 μέλη προγραμμάτων επιβράβευσης. Στην κατηγορία λιανικής, τα 10 κορυφαία προγράμματα κέρδισαν βαθμολογία 9,04 ή υψηλότερη, με 8 εμπόρους λιανικής να κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 10 προγραμμάτων σε όλες τις κατηγορίες.

Victorias Secret – Βαθμολογία 9,8

Όσοι έχουν λάβει έγκριση για την πιστωτική κάρτα Victoria Secret (VS) εγγράφονται αυτόματα στην ασημένια -επόμενη- βαθμίδα. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές κερδίζουν διπλάσιους πόντους ανά δολάριο που ξοδεύουν στα καταστήματα Victoria Secret και Pink. Επιπλέον, για αγορές συγκεκριμένων προϊόντων οι πελάτες αυξάνουν τους πόντους τους, φτάνοντας να αποκτούν έως 30-45 πόντους για κάθε 1 δολάριο αγορών.

Amazon Rewards – Βαθμολογία 9,76

Οι χρήστες αυτής της κάρτας κερδίζουν 1% έως 5% επιστροφή στις αγορές τους και συγκεντρώνουν πόντους για τα χρήματα που εξοικονομούν από αυτές τις επιστροφές. Έτσι, 1.000 πόντοι -δηλαδή, 200 δολάρια αγορών- μπορούν να εξαργυρωθούν για 10 δολάρια.

Capital One Walmart Rewards – Βαθμολογία 9,69

Τα μέλη κερδίζουν 5% επιστροφή για αγορές που πραγματοποιήθηκαν στη Walmart, 2% επιστροφή για αγορές στα φυσικά καταστήματα και 1% για αγορές που έγιναν οπουδήποτε αλλού. Το πρόγραμμα επιβράβευσης δίνει στους πελάτες 5% επιστροφή μετρητών για αγορές που γίνονται στα καταστήματα τον πρώτο χρόνο εγγραφής ή από την εφαρμογή Walmart Pay, δηλαδή μια μικρή αναβάθμιση από το 2% που ισχύει.

Dillards Rewards – Βαθμολογία 9,5

Το πρόγραμμα πιστωτικών καρτών του πολυκαταστήματος προσφέρει δύο πόντους για κάθε ένα δολάριο που ξοδεύεται στα καταστήματα, τον ιστότοπο και την εφαρμογή του Dillard και ειδική επιβράβευση για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα έπιπλα. Συνεργάζεται επίσης με την American Express σε ένα πρόγραμμα που δίνει πρόσβαση στην προπώληση εισιτηρίων για συναυλίες και σε ασφάλεια κινητού από κλοπή και ζημιά, αν ο χρήστης είναι κάτοχος κάρτας Amex.

True Value – Βαθμολογία 9,22

Τα μέλη αυτού του προγράμματος κερδίζουν 10 πόντους για κάθε δολάριο που ξοδεύουν στο κατάστημα και ανταμείβονται με δωροεπιταγή 5 δολαρίων για κάθε 2.500 πόντους -ή 250 δολάρια που ξοδεύονται. Το True Value επιστρέφει 2% σε ανταμοιβές, μια μέτρια επιβράβευση η οποία όμως με την έκδοση τόσο μεγάλου αριθμού πόντων, 10 ανά δολάριο, τα μέλη της αισθάνονται ότι κερδίζουν πιο γρήγορα.

Hot Topic – Βαθμολογία 9,19

Το πρόγραμμα τριών επιπέδων της επιχείρησης, προσφέρει 5 δολάρια για κάθε 100 πόντους που συγκεντρώνονται – ένα εντυπωσιακό 5%. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε επίπεδα, με τα νέα μέλη να κερδίζουν έναν βαθμό για κάθε δολάριο που ξοδεύουν, ενώ όσοι ξοδεύουν $100 ή περισσότερα το χρόνο κερδίζουν 1,2-1,5 πόντους ανά δολάριο. Εκτός από τις δωροεπιταγές των 5 δολαρίων που προσφέρει ως δώρα γενεθλίων στα μέλη, το Hot Topic επιβραβεύει τους πελάτες κάθε φορά που γιορτάζουν έναν ακόμα χρόνο, ως μέλη του προγράμματος.

Pampers Club – Βαθμολογία 9,16

Με αυτό το πρόγραμμα που βασίζεται σε app, τα μέλη κερδίζουν πόντους σαρώνοντας τους κωδικούς συσκευασίας στις πάνες και τα μωρομάντηλα που αγοράζουν. H επιβράβευση, το Instant “Pampers Cash” προστίθεται στο λογαριασμό των μελών, εντός της εφαρμογής. Η εφαρμογή Pampers Club επενδύει έξυπνα σε εργαλεία γονικής μέριμνας, συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών μαθημάτων τοκετού και συμβουλές για τους νέους γονείς των οποίων η ρουτίνα έχει αλλάξει δραστικά.

Torrid Rewards – Βαθμολογία 9,16

Τα μέλη αυτού του προγράμματος λιανικής μόδας plus-size κερδίζουν έναν πόντο ανά δολάριο που ξοδεύουν και μια ανταμοιβή για κάθε 250 πόντους. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμίδα στην οποία βρίσκονται, τόσο περισσότερα τα προνόμια. Η εταιρεία έχει προεκτείνει το πρόγραμμα επιβράβευσης σε δραστηριότητες που προσθέτουν πόντους, αλλά δεν συνηθίζουμε να συναντάμε συχνά. Ένα πόντος για κάθε email που στέλνουν και το ανοίγεις, 10 πόντοι για να δημοσιεύσετε μια κριτική στο Facebook, 15 πόντοι για να αναρτήσετε φωτογραφίες και κριτικές προϊόντων και άλλους τρόπους επιβράβευσης που δεν συναντάμε συχνά.

Banana Republic Rewards – Βαθμολογία 9,04

Αυτό το πρόγραμμα δίνει έναν πόντο για κάθε δολάριο που ξοδεύετε και ένα δολάριο για κάθε 100 πόντους που κερδίζετε. Τα μέλη που έχουν την πιστωτική κάρτα της BR έχουν το προνόμιο να κερδίζουν πέντε πόντους ανά δολάριο. Η κάρτα μέλους ισχύει και για τις τέσσερις επωνυμίες της Banana Republic, έτσι ώστε τα μέλη της να μπορούν να κερδίζουν και να εξαργυρώνουν στο Banana Republic, την Gap, την Athleta και την Old Navy.

Η εικόνα των προγραμμάτων επιβράβευσης σήμερα

Πολλά από τα παραπάνω προγράμματα κατατάσσονται υψηλότερα φέτος από ό,τι πέρυσι, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους λιανοπωλητές.

Οι αγοραστές φαίνεται να θέλουν εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων, αλλά για να επιτύχουν οι εταιρείες αυτή τη δέσμευση και αφοσίωση σήμερα, τα προνόμια των προγραμμάτων επιβράβευσης πιθανώς να χρειάζεται να είναι εντυπωσιακά. Οι 10 πόντοι ανά $1 του True Value έχουν ως αποτέλεσμα τη γρήγορη συσσώρευση πόντων, κάτι που μπορεί να δείχνει συναρπαστικό για τα μέλη. Τα μέλη του προγράμματος της Banana Republic μπορούν να είναι μέλη μόνο σε μία από τις μάρκες της μητρικής εταιρείας, αλλά να κερδίζουν και να εξαργυρώνουν σε τέσσερις επωνυμίες.

Η εξατομίκευση κάνει τους αγοραστές να αισθάνονται ξεχωριστοί και η αίσθηση αυτή πολλαπλασιάζεται εάν η εξατομίκευση καταφέρνει να επιλύσει τις άμεσες ανάγκες τους. Τα εργαλεία που προσφέρονται στην εφαρμογή Pampers Rewards είναι αυστηρά σχεδιασμένα για μέλλουσες και νέες μητέρες. Η Torrid γνωρίζει ότι οι πελάτες της θέλουν να αισθάνονται σίγουροι και όμορφοι με τα ρούχα τους, γι’ αυτό τους προσφέρει επιπλέον πόντους για να δημοσιεύουν τις φωτογραφίες με τις κριτικές τους στο Facebook.

Στους καταναλωτές δεν αρέσουν τα προγράμματα επιβράβευσης με σύνθετους κανόνες και προϋποθέσεις. Για αυτό το λόγο και τα περισσότερα από αυτά είναι απλά και προσπαθούν να ξεχωρίσουν με τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν μέλη. Τα πρόσφατα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατανόηση της απήχησης αυτών των προγραμμάτων. Οι αξιολογήσεις των μελών-καταναλωτών σε συνδυασμό με τα best practices που φαίνεται να έχουν εφαρμόσει άλλες επιχειρήσεις, δίνουν σίγουρα αρκετή ανατροφοδότηση και σε εκείνους που σκέφτονται να εφαρμόσουν σύστημα επιβράβευσης μελών. Το να μαθαίνεις από άλλους είναι πάντα μια καλή πρακτική.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.