01 Μάι 2024
READING

ISOMAT: Η ελληνική πολυεθνική που συνεχίζει να αναπτύσσεται

8 MIN READ

ISOMAT: Η ελληνική πολυεθνική που συνεχίζει να αναπτύσσεται

ISOMAT: Η ελληνική πολυεθνική που συνεχίζει να αναπτύσσεται

Εξαιρετική πορεία συνεχίζει να διαγράφει ο όμιλος ISOMAT, ο οποίος, εστιάζοντας σε μία ολιστική στρατηγική καινοτομίας και εξωστρέφειας, με έμφαση στις νέες επενδύσεις, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, κατάφερε να ολοκληρώσει το 2023 με ενίσχυση των οικονομικών τoυ μεγεθών, πετυχαίνοντας αύξηση στον κύκλο εργασιών του Ομίλου κατά 6,3% σε σχέση με το 2022.

Η μεγάλη ιστορία και η παρουσία εκτός συνόρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ISOMAT αποτελεί έναν ελληνικό, πολυεθνικό Όμιλο παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κλάδου με ηγετική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αφορμή για την ίδρυση της ISOMAT ήταν ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης το 1978, αλλά και αυτός που ακολούθησε στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, οι δύο μεγάλοι σεισμοί άφησαν πίσω τους μεγάλες ζημιές στις κατασκευές στις πληγείσες περιοχές για την αποκατάσταση των οποίων ήταν αναγκαία πρωτοποριακά δομικά υλικά υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας.

Η ελληνική αγορά τότε διέθετε λίγα αντίστοιχα προϊόντα τα οποία όχι μόνο ήταν, στην πλειοψηφία τους, άγνωστα στους περισσότερους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά, επειδή προέρχονταν κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό ελλείψει εγχώριας παραγωγής, ήταν και ιδιαιτέρως ακριβά.

Τότε, ο Στέφανος Τζιρίτης, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ISOMAT (τον οποίο τώρα έχει διαδεχτεί ο γιος του, Θάνος) εκμεταλλεύτηκε το «παράθυρο» ευκαιρίας που άνοιξε στον τομέα των οικοδομικών υλικών και αποφάσισε να ιδρύσει την ISOMAT. Στόχος του ήταν να παράγει στην Ελλάδα ειδικά δομικά υλικά υψηλής ποιότητας, που θα είναι, όμως, προσιτά στον Έλληνα καταναλωτή, ενώ πρώτος χώρος παραγωγής ήταν ένα παλιό ορνιθοτροφείο 250 τ.μ., που νοίκιασε ο Στέφανος Τζιρίτης στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης. Το κτήριο ήταν φτιαγμένο από τσιμεντόλιθους, ενώ η στέγη του ήταν στέγη. Εκεί, «φιλοξενήθηκε» το πρώτο γερμανικό μηχάνημα που απέκτησε η εταιρεία παίρνοντας ένα μικρό δάνειο. Έτσι, η ISOMAT έκανε τα πρώτα της βήματα.

Σαράντα χρόνια αργότερα το όραμα του ιδρυτή της ISOMAT φαίνεται ότι έχει εκπληρωθεί πλήρως και μάλιστα οι προσδοκίες έχουν ξεπεραστεί καθώς, μέχρι σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές του στη Ρουμανία και στη Σερβία. Επιπλέον, διαθέτει 5 εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, με ένα πορτφόλιο που απαριθμεί πάνω από 350 προϊόντα.

Στον πυρήνα του dna του ομίλου βρίσκεται η αφοσίωση στη συνεχή έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων ανάλογα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς και τις ανάγκες και τάσεις της κάθε αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται.

Η εταιρία κατέχει ένα πλήρως οργανωμένο και σύγχρονα εξοπλισμένο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, επανδρωμένο με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο αποτελείται από 5 διαφορετικά χημεία. Το τμήμα R&D της ISOMAT δημιουργεί κάθε χρόνο 10-20 νέα προϊόντα, ενώ συνεχώς βελτιώνει, όπου απαιτείται, τα υπάρχοντα, σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Το τμήμα R&D είναι σε πλήρη συνεργασία με το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου, που απαρτίζεται από 2 επιπλέον χημεία.

Έτσι επιτυγχάνεται το όραμα του ομίλου το οποίο είναι να αποτελεί για τον κλάδο των κατασκευών τον κορυφαίο συνεργάτη ολοκληρωμένων, αξιόπιστων, καινοτόμων και ποιοτικών λύσεων.

Η ανάπτυξη στο επίκεντρο

Η στρατηγική της ISOMAT είναι συνυφασμένη με τη συνεχή ανάπτυξη. Από την ίδρυσή της το 1980 η εταιρία έχει μία σταδιακή ανοδική πορεία που δεν σταμάτησε ούτε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει καταφέρει να βραβευτεί κατ’ επανάληψη με τα βραβεία TRUE LEADERS και DIAMONDS OF THE GREEK ECONOMY, επιβεβαιώνοντας την θέση της ανάμεσα στους αληθινούς ηγέτες της ελληνικής οικονομίας.

Για να το καταφέρει αυτό, πραγματοποιεί συνεχείς επενδύσεις σε νέες καθετοποιημένες και απόλυτα αυτοματοποιημένες μονάδες παραγωγής, σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, νέες μοντέρνες κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και συνεχή εκσυγχρονισμό των λογισμικών μας συστημάτων (ERP, WM , CRM, BPM κτλ.).

Συνεχής αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος ISOMAT στάθηκε δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων του και μάλιστα από το 2008 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση το προσωπικό της εταιρίας αυξήθηκε κατά 30,5%. Για την ISOMAT, οι άνθρωποί της αποτελούν το σημαντικότερό της κεφάλαιο. Πρωταρχικό μέλημα της εταιρίας συνιστά η διατήρηση ενός άριστα καταρτισμένου προσωπικού, η διασφάλιση ασφαλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας, και η συνεχής επιμόρφωσή τους μέσα από τεχνικά ή εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται και μία εταιρική κουλτούρα η οποία ενθαρρύνει την αφοσίωση των εργαζομένων στην σωστή και άμεση εξυπηρέτηση των πελατών και στη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μαζί τους. Στα πλαίσια αυτά, η ISOMAT δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των πελατών της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω σεμιναρίων, ενώ το τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης είναι επανδρωμένο με εξειδικευμένους μηχανικούς, οι οποίοι παρέχουν άμεσα, υπεύθυνη τεχνική υποστήριξη τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ιδιώτες.

Ο Όμιλος ISOMAT συνεχίζει διαχρονικά να επενδύει στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά και το 2023, ως το πολυτιμότερό του κεφάλαιο και παράγοντας καθοριστικός για τη συνεχή εξέλιξη και πρόοδο. Η ISOMAT απασχολεί σήμερα πάνω από 600 άτομα σε επίπεδο Ομίλου, 400 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα, με περισσότερους από 100 διπλωματούχους Μηχανικούς και Χημικούς, που ενισχύουν την αξιοπιστία και την τεχνογνωσία της εταιρείας.

Μία σταθερά εξωστρεφής πολιτική

Ο όμιλος ISOMAT παραμένει προσηλωμένος στον στόχο του που αφορά στη δημιουργία παραγωγικών και εμπορικών θυγατρικών στο εξωτερικό αλλά και σε άνοιγμα νέων αγορών. Με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, η εταιρίας έχει αναπτύξει ένα οργανωμένο τμήμα εξαγωγικών πωλήσεων με στόχο τόσο το άνοιγμα νέων αγορών όσο και τη σωστή εξυπηρέτηση των υπαρχόντων αγορών δραστηριοποίησης.

Επιπλέον, προχώρησε σε ενίσχυση της συμμετοχή της, με δικά της μοντέρνα περίπτερα στις σημαντικότερες κλαδικές εκθέσεις του κόσμου, καλύπτοντας περιοχές από τη Ασία έως την Αμερική. Όπως σημειώσαμε, σήμερα η ISOMAT διαθέτει 2 παραγωγικές θυγατρικές εταιρίες σε Σερβία και Ρουμανία, 5 εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία, ενώ πραγματοποιεί και επιπλέον εξαγωγικές πωλήσεις, μέσω τοπικών διανομέων, σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.

Πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης

Ταυτόχρονα, με αίσθημα ευθύνης και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς απέναντι στην Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο, η ISOMAT υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειών Εταιρικής Υπευθυνότητας με τίτλο «ISOMAT από καρδιάς», ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και εκπροσωπώντας επάξια την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Η υγιής ανάπτυξη του ομίλου καθρεφτίζεται ξεκάθαρα και στα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 107,3 εκ. € έναντι των 101 εκ. € του προηγούμενου έτους, ενώ για την Ελλάδα ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 86,6 εκ. €, αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2022. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο δείκτης εξωστρέφειας σε επίπεδο Ομίλου, που περιλαμβάνει τόσο την εξαγωγική δραστηριότητα όσο και την απόδοση των θυγατρικών εταιρειών της ISOMAT στο εξωτερικό, ο οποίος και παρουσίασε αύξηση πάνω από το 3% για το 2023. Η διατήρηση της ανοδικής αυτής πορείας αντικατοπτρίζει τη συνολική στρατηγική εξωστρέφειας και αναπτυξιακών επενδύσεων, στα οποία η ISOMAT δίνει εδώ και αρκετά χρόνια ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στο εξωτερικό πάνω από τις μισές πωλήσεις

Με πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών του Ομίλου να προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό, η φιλοσοφία εξωστρέφειας ενισχύεται με τη σταδιακή διείσδυση της ISOMAT σε ολοένα και περισσότερες αγορές του εξωτερικού, με περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος να είναι, μεταξύ άλλων, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιβηρική Χερσόνησος, οι ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ISOMAT έχει ξεκινήσει δυναμικά το νέο έτος με τη συμμετοχή της για πρώτη φορά στην έκθεση World of Concrete στο Las Vegas, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά της Αμερικής. Για τους επόμενους μήνες, η εταιρεία σχεδιάζει τη συμμετοχή της και σε άλλες δημοφιλείς διεθνείς εκθέσεις του κλάδου, με σκοπό να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων, απαντώντας με καινοτομία σε κάθε νέα πρόκληση και συμμετέχοντας σε περισσότερα σύγχρονα projects διεθνούς εμβέλειας.

Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, σε εξέλιξη βρίσκεται νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που υπολογίζεται στα 28 εκ. €, μέρος του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2023. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, στη συνεχή αναβάθμιση του μηχανολογικού, τεχνολογικού και κτιριακού εξοπλισμού, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, στο πλαίσιο της συνολικής μετάβασης σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τη διεθνή επικαιρότητα, τους πιθανούς «κινδύνους» λόγω των ενεργών πολεμικών μετώπων και των αντίστοιχων εμποδίων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, όπως επίσης και τις εγχώριες εξελίξεις στις ανατιμήσεις των προϊόντων, η ISOMAT συνεχίζει φέτος την πορεία της με συγκρατημένη αισιοδοξία και με ετοιμότητα να αντιμετωπίσει κάθε νέα πιθανή πρόκληση ως μία ευκαιρία για περαιτέρω εξέλιξη και καινοτομία.

Τέλος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ISOMAT, Θάνος Τζιρίτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα και τις εξελίξεις, τόνισε πως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, ως αξίες που διέπουν διαχρονικά την κουλτούρα της ISOMAT, σε συνδυασμό με την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των σύγχρονων κατασκευών, συμβάλλουν στη διατήρηση μιας σταθερής ανοδικής πορείας, στην οποία αποσκοπεί o όμιλος και για την τρέχουσα χρονιά, έχοντας ήδη προγραμματίσει μία σειρά επενδύσεων και στρατηγικών κινήσεων εξωστρέφειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.