29 Απρ 2024
READING

Η μόδα επιβαρύνει την μόλυνση του περιβάλλοντος

3 MIN READ

Η μόδα επιβαρύνει την μόλυνση του περιβάλλοντος

Η μόδα επιβαρύνει την μόλυνση του περιβάλλοντος

Όσο η βιομηχανία της ένδυσης συνεχίζει να εξελίσσεται, η άνοδος της γρήγορης μόδας και των διαδικτυακών πωλήσεων επιβαρύνουν όλο και περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου, τοποθετώντας την αλυσίδα εφοδιασμού μπροστά σε προκλήσεις. Παρά την αυξημένη προσοχή που δόθηκε στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, ο κλάδος έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας ένδυσης είναι σημαντικό και πολυπαραγοντικό καθώς προέρχεται από την αυξημένη χρήση ενέργειας, νερού και χημικών κατά την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τις εκπομπές αερίων, τη μόλυνση του νερού και τη διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από μεταχειρισμένα ή αχρησιμοποίητα ρούχα.

Σπάταλη και επιβλαβής η βιομηχανία μόδας

Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας από τους πιο σπάταλους και επιβλαβείς κλάδους, με το 85% του συνόλου των υφασμάτων να καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, ο κλάδος θα είναι υπεύθυνος για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050.

Τα βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με τα στάδια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος περιλαμβάνουν την κατανάλωση ενέργειας και νερού, τα στερεά απόβλητα και τις άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο τομέας παράγει περίπου το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο και να φτάνει το 8%. Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων συνδέεται με περίπου το 20% της παγκόσμιας ρύπανσης των καθαρών υδάτων, ενώ τα πολυεστερικά προϊόντα συμβάλλουν σημαντικά στη ρύπανση από μικροπλαστικά.

Η ανακύκλωση ρούχων βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο

Το οικοσύστημα ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, καθώς μόνο το 5 με 10% από αυτά ανακυκλώνονται σε νέα. Τα επιχειρηματικά μοντέλα της βιομηχανίας ένδυσης, που δίνουν έμφαση στις προσεγγίσεις που βασίζονται στον όγκο, συμβάλλουν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που δαπανάται για ρούχα συνεχίζεται.

Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας, με επίκεντρο τη μείωση των απορριμμάτων και τις βιώσιμες πρακτικές, θεωρούνται πιθανές λύσεις, αλλά ο κλάδος αντιμετωπίζει εμπόδια στην εφαρμογή τους. Οι εταιρείες ένδυσης, ιδιαίτερα οι μάρκες fast-fashion, έχουν κάνει βήματα στη μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για την επίτευξη κυκλικότητας. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα επιχειρηματικά μοντέλα αυτών των εταιρειών στοχεύουν στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, κάτι που καθιστά δύσκολη τη στροφή προς τη βιωσιμότητα. Αυστηρότεροι κανονισμοί και πρωτοβουλίες, όπως η οδηγία για την εταιρική αειφορία, ενδέχεται μεν να επηρεάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κλάδου, ωστόσο οι οικονομικές τους επιπτώσεις παραμένουν άγνωστες.

Η ανάγκη ενός αξιόπιστου και εφαρμόσιμου σχεδίου

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο που να ευθυγραμμίζεται με τους περιβαλλοντικούς στόχους, καθώς οι κίνδυνοι της βιομηχανίας ένδυσης θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων. Η κλιματική αλλαγή, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών θέτουν συνεχώς προκλήσεις για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου. Ο μελλοντικός ρόλος της ρύθμισης και οι απρόβλεπτες εξελίξεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναδιαμορφώσουν τις περιβαλλοντικές πρακτικές του κλάδου.

Τα fast-fashion brands θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερη διαφορά, αν επικεντρώνονταν περισσότερο στη βελτίωση των εφοδιαστικών τους αλυσίδων. Η επένδυση σε νέες μεθόδους ανακύκλωσης, η χρήση βιώσιμων υλικών και η υιοθέτηση άλλων φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών υποδεικνύονται ως καλύτεροι τρόποι για να γίνουν αυτά τα brands πραγματικά πιο βιώσιμα, σημειώνοντας ουσιαστική πρόοδο στη μείωση της βλάβης που προκαλούν στο περιβάλλον.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.