01 Μάι 2024
READING

«Πόλεμος» σούπερ μάρκετ-προμηθευτών και στη μέση οι καταναλωτές

4 MIN READ

«Πόλεμος» σούπερ μάρκετ-προμηθευτών και στη μέση οι καταναλωτές

«Πόλεμος» σούπερ μάρκετ-προμηθευτών και στη μέση οι καταναλωτές

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τρόπους προκειμένου να καταφέρει να μειώσει το κόστος στο καλάθι του σούπερ μάρκετ, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στις τάξεις των μεγάλων αλυσίδων του χώρου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, θα πρέπει να θεωρηθεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στην κατηγορία των τροφίμων η υποχρέωση που έχουν τώρα προμηθευτές, ένα μέρος των προσφορών, και συγκεκριμένα το 30%, να το μεταφέρουν στις τιμές, με την προοπτική να εφαρμοστεί μια πολιτικής γενικευμένης μείωσης των τιμών.

Οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ θεωρούν ότι ήδη ο κρατικός παρεμβατισμός έχει οδηγήσει την αγορά σε ένα άγνωστο περιβάλλον με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι οι κρατικές παρεμβάσεις έχουν κρατήσει μεγάλο διάστημα, από την εποχή του «καλαθιού του νοικοκυριού» ενώ είναι σημαντικές και σε μέγεθος.

Τι προβλέπει το μέτρο

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου μείωσης κατά 30% των παροχών επί του τιμολογίου σε επτά κατηγορίες μη τροφίμων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι συγκεκριμένες κατηγορίες έχουν επιλεγεί με βάση το γεγονός ότι σε εκείνες μέχρι σήμερα είχαμε τις πιο μεγάλες και πιο πολλές προσφορές (π.χ. απορρυπαντικά ή σαμπουάν).

Μάλιστα από την κυβέρνηση το μέτρο αυτό έχει παρουσιαστεί με μεγάλες προσδοκίες να το συνοδεύουν, ενώ όλοι θυμόμαστε τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα να παρουσιάζει με εμφανή χαρά στο υπουργικό συμβούλιο μειώσεις άνω των 15% σε αρκετά προϊόντα ατομικής υγιεινής και καθαρισμού σπιτιού.

Την χαρά αυτή πάντως δεν την συμμερίζονται οι επιχειρηματίες στην αγορά των σούπερ μάρκετ που έχουν δει τις σχέσεις τους με τους προμηθευτές να έχουν βρεθεί σε μία οριακή κατάσταση, την ώρα που το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έχει αλλάξει σημαντικά.

Την ίδια ώρα, οι λιανέμποροι ανησυχούν από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι πελάτες σε αυτήν την αλλαγή. Άλλωστε, δεν είναι παράτολμο να υποστηρίξει κανείς ότι πολλοί καταναλωτές έχουν συνηθίσει να αναζητούν πολλές και υψηλές προσφορές προκειμένου να επιλέξουν από που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Όμως, με τις εκπτώσεις να έχουν ουσιαστικά μεταφερθεί στις τιμές, η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι σιγά-σιγά αυτές οι προσφορές θα αρχίσουν να μειώνονται από τα ράφια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τις εταιρείες ερευνών ως τώρα, το ένα στα τέσσερα προϊόντα πωλείται με προσφορά.

Σχέσεις σε «τεντωμένο σχοινί»

Ο λόγος που επικρατεί προβληματισμός είναι ότι τα στελέχη της αγοράς θεωρούν πως σε περίπτωση που η παρέμβαση επεκταθεί και στην κατηγορία των τροφίμων αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντασης στις συμφωνίες μεταξύ προμηθευτών και λιανέμπορων. Κι αυτό γιατί οι λιανέμποροι φοβούνται ότι τα περιθώρια κέρδους τους θα μειωθούν, ενώ, όπως προσθέτουν με νόημα, ήδη αυτά είναι σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από εκείνα της βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ανακουφίσει τους καταναλωτές από τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν και επικρατούν στην αγορά λόγω καταστάσεων όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού, έχει προχωρήσει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια σε περισσότερα από 25 νομοθετήματα (δηλαδή νόμους ή υπουργικές αποφάσεις) με τις οποίες επιχειρείται ρύθμιση της αγοράς. Σε αυτές περιλαμβάνονται το καλάθι του νοικοκυριού, τα προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμής, το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους και τώρα τα νέα μέτρα κατά των προσφορών.

Μάλιστα, πολλά ήταν τα παράπονα τα οποία ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της 29ης Γενικής Συνέλευσης του Efficient Consumer Response (ECR Hellas) στην οποία έλαβαν μέρος 130 μέλη από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, με συνολικό τζίρο 18 δισ. ευρώ.

«Εκτοξεύτηκε» η καταναλωτική δαπάνη

Στη μέση όλης αυτής της κατάστασης βρίσκονται, φυσικά, οι καταναλωτές, που δε μπορούν να διαχειριστούν τα τελευταία χρόνια τις σημαντικές αυξήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για την καταναλωτική συμπεριφορά τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε φορά που ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ ξοδεύουν 70 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 14,7% από πέρυσι, που ήταν 61 ευρώ.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μέση μηνιαία δαπάνη να έχει ανέβει στα 370 ευρώ από 324 ευρώ πέρυσι. Όπως μάλιστα υπογραμμίζεται, το 75% των καταναλωτών δαπανά ως 450 ευρώ τον μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η η αύξηση στη δαπάνη ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της ανόδου του κόστους των προϊόντων, αφού το καλάθι παραμένει μισοάδειο.

Ακόμα, οι καταναλωτές εμφανίζονται να αναγκάζονται να ψωνίζουν σε πολλά σούπερ μάρκετ προκειμένου να αναζητήσουν τις προσφορές, ενώ μεγάλη είναι η άνοδος για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που αποτελούν ένα «ασφαλές καταφύγιο» εξαιτίας της ακρίβειας.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των καταναλωτών για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις υπερβολικές ανατιμήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα. Οι περισσότεροι καταναλωτές «έδειξαν» ως υπεύθυνες τις πολυεθνικές εταιρείες (68%), με τις μεγάλες αλυσίδες να ακολουθούν πολύ πιο πίσω, με ποσοστό (24,2%). Ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό (6,9%) επέλεξε τους εγχώριους κατασκευαστές, ενώ τα μικρά καταστήματα επέλεξε το (0,9%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.