06 Δεκ 2024
READING

Ευτύχης Βασιλάκης: Ο επιχειρηματίας που αφήνει πίσω του τις κρίσεις

5 MIN READ

Ευτύχης Βασιλάκης: Ο επιχειρηματίας που αφήνει πίσω του τις κρίσεις

Ευτύχης Βασιλάκης: Ο επιχειρηματίας που αφήνει πίσω του τις κρίσεις

Διαδεχόμενος τον πατέρα του Θεόδωρο μαζί με τον αδερφό του Γιώργο, στη διοίκηση του ομίλου Βασιλάκη και των επιμέρους εταιρειών που υπάγονται σε αυτόν, δηλαδή της Aegean Airlines και της Autohellas, ο Ευτύχης Βασιλάκης, κλήθηκε να αφήσει το δικό του αποτύπωμα. Και να ξεπεράσει αρκετές κρίσεις που βρέθηκαν στον δρόμο του, κυρίως στην περίπτωση της Aegean. Κάτι που ο ίδιος παραδέχτηκε πριν από λίγες ώρες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την ανάδειξή του ως επιχειρηματίας της χρονιάς, ότι το κατάφερε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Συνεχίζοντας μία δραστηριότητα που ξεκίνησε ο πατέρας του τόσο στον τομέα του αυτοκινήτου μέσω του ομίλου Autohellas, όσο και στην περίπτωση της Aegean, την οποία ο πατέρας του δημιούργησε όταν ήταν σε ηλικία 59 ετών και ο Ευτύχης Βασιλάκης σε ηλικία 30 ετών.

Αποτελεσματικός και ψύχραιμος επιχειρηματίας, χαμηλών τόνων

Ο Ε. Βασιλάκης είναι χαμηλών τόνων, μετρημένος στα λόγια του, ενώ του πιστώνεται η διεθνής φήμη που κατάφερε να αποκτήσει η Aegean τα τελευταία χρόνια.  Στο πρόσωπό του οι εργαζόμενοι της Aegean είδαν έναν άνθρωπο που μπορεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία τα δεδομένα και τα απρόοπτα της πανδημικής κρίσης, όταν οι άλλες αεροπορικές απέλυαν κατά χιλιάδες τους εργαζομένους. Στον αντίποδα λοιπόν με άλλους αερομεταφορείς, η ελληνική αεροπορική διατήρησε αρραγές το μέτωπο των ανθρώπων της. Ακολουθώντας το μότο «H Aegean είμαστε εμείς» που ο ίδιος είχε εμπνευστεί, αποφάσισε να το τηρήσει και στην πράξη στα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, όταν η Aegean έχασε τζίρο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μόλις 18 μήνες, με το πτητικό έργο της εταιρείας να είναι εκ των πραγμάτων ανύπαρκτο λόγω των έκτακτων και απρόβλεπτων συνθηκών που επέβαλε η πανδημική κρίση.

Η ανάπτυξη όμως της Aegean δεν ήρθε χωρίς το πέρασμά της και από άλλες κρίσεις, όταν κλήθηκε στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της να αποδείξει ότι μπορεί και έχει την δυνατότητα να μάθει τη δουλειά της αεροπλοΐας και των αεροπορικών μεταφορών. Η οικογένεια Βασιλάκη όμως τα κατάφερε. Ακολούθησαν όμως και άλλες δύσκολες στιγμές, τις οποίες ο Ευτύχης Βασιλάκης θυμάται πάντα και αναφέρει σε κάθε ευκαιρία. Μία από αυτές ήταν το 2009, όταν η αποκρατικοποίηση της Oλυμπιακής έφερε την Aegean αντιμέτωπη με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο φθοράς των «πόλεμο των B» με τον Aνδρέα Bγενόπουλο. Kαι στον Eυτύχη Bασιλάκη «χρεώνεται» ότι έβγαλε την Aegean από τις συμπληγάδες, με τη συγχώνευση με την Olympic, εγχείρημα που του έδωσε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής. Και φυσικά η έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2009 και το 2010, όπου και πάλι το πλήγμα ήταν αρκετά βαρύ για τον κλάδο.

Διαδεχόμενος τον Θεόδωρο και την Εμμανουέλα Βασιλάκη

Ενδιαφέρον πάντως είχε η τοποθέτηση που ο ίδιος πραγματοποίησε μετά την ανάδειξή του από την ΕΥ ως επιχειρηματίας της χρονιάς, όπου είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δύο κατηγορίες βραβευθέντων. Εκείνων που αναλαμβάνουν να συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους όπως στη δική του περίπτωση και εκείνων που είναι αυτοδημιούργητοι ως επιχειρηματίες. Ο ίδιος πάντως ανέλαβε τη σκυτάλη από τους γονείς του τον Θεόδωρο και την Εμμανουέλα Βασιλάκη, η οποία παραμένει μάλιστα ενεργή και αυτή τη στιγμή στα επιχειρηματικά πράγματα του ομίλου, ως πρόεδρος του ομίλου Autohellas. Η ίδια με τον σύζυγό της ήταν οι ιδρυτές του ομίλου, με την αρχή να γίνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης με αρχικό περιουσιακό τους στοιχείο μόλις 6 αυτοκίνητα.

Όπως είπε ανάμεσα σε άλλα πολλά ο κύριος Βασιλάκης αμέσως μετά τη βράβευσή του, ασκώντας εμμέσως και αυτοκριτική με διάθεση διόρθωσης και καλυτέρευσης ήταν ότι: «Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται να υπηρετεί τους μετόχους, όλους αυτούς που δουλεύουν σε μία επιχείρηση και βέβαια τους καταναλωτές. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το πώς εντάσσουμε την καινούργια γενιά μέσα στις επιχειρήσεις μας. Εάν έχουμε κάνει κάποιο λάθος – εταιρείες υπηρεσιών είμαστε – ζητώ συγγνώμη. Ξαναελάτε και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε καλύτερο».

O Ευτύχης Βασιλάκης έχει ευρεία επιχειρηματική εμπειρία, όντας μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Φουρλή αλλά και της Lamda Development καθώς και του ομίλου TEMES ενώ μετέχει στα διοικητικά συμβούλια και άλλων εταιρειών. Έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς και της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Από το 2011 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος από το 2014 του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕB). Από το 2017 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavor Greece. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Yale University (1988) και είναι κάτοχος Master in Business Administration από το Columbia Business School of New York (1991).

Στόχος του είναι να συνεχίσει να αναπτύσσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου. Κάτι που ξέρει να κάνει καλά, γνωρίζοντας πως μετά από κάθε κρίση, μπορεί να βγαίνει ο ίδιος πιο δυνατός, μαθαίνοντας ταυτόχρονα πώς να αντιμετωπίζει κάθε δύσκολη στιγμή. Και να πετυχαίνει πολλά και ακόμα περισσότερα, όπως αυτά που έχει καταφέρει έως τώρα. Και που κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι είναι όχι μόνο αρκετά αλλά κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Βασιλάκης: Τι θα κρίνει τη φετινή τουριστική περίοδο – Με ρευστότητα €600  εκατ. η Aegean | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.