02 Μάι 2024
READING

Βασίλης Κάτσος: Ο πολυεπενδυτής φαρμακοβιομήχανος 

4 MIN READ

Βασίλης Κάτσος: Ο πολυεπενδυτής φαρμακοβιομήχανος 

Βασίλης Κάτσος: Ο πολυεπενδυτής φαρμακοβιομήχανος 

Γεννημένος στο 1973 και με ευρύ επιχειρηματικό υπόβαθρο, ο Βασίλης Κάτσος είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο επιτυχημένους και αναγνωρίσιμους επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου, Pierce, κατά τα σχολικά του χρόνια και αργότερα πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, ήταν εκείνος που διακρίθηκε για την καινοτόμα και εξέχουσα διαδρομή του ως επικεφαλής της Pharmathen, μίας από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών ο Βασίλης Κάτσος τέθηκε επικεφαλής της οικογενειακής εταιρείας, Pharmathen, μετά τον θάνατο πατέρα του. Με τον ίδιο επικεφαλή ξεκίνησε ο στρατηγικός ανασχεδιασμός της Pharmathen, δίνοντας έμφαση αρχικά στην ισχυροποίηση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά και αργότερα στην ανάπτυξη των διεθνών της δραστηριοτήτων. Το 2015 η BC Partners απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο της Pharmathen. Η εταιρία έχει σήμερα διεθνή δραστηριότητα με κεντρικά γραφεία στην Ολλανδία και παρουσία σε πάνω από 85 χώρες παγκοσμίως. Ως πρόεδρος και συνιδρυτής της VNK Capital, έχει έντονη επιχειρηματική δράση επενδύοντας σε ταχεία αναπτυσσόμενες εταιρίες μεταξύ αυτών η Pharmathen, Innovis, Lamda Development, Palirria, Cafetex και σε αρκετές ακόμη.

Η VNK Capital είναι το family office του Βασίλη Κάτσου και της αδερφής του, Νέλλης, που επενδύει σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, με σκοπό τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις εταιρείες αυτές, στοχεύοντας στην ανάπτυξή τους τόσο στην αγορά της Ελλάδας, αλλά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

Το deal με την BC Partners

Το 2015 πούλησε την ιδρυθείσα το 1969 Pharmathen στην BC Partners έναντι 475 εκατ. ευρώ και κράτησε με την Νέλλη Κάτσου το 20%, συν το management της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που έμελλε να εξελιχθεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα της τεχνολογίας χορήγησης φαρμάκων. Το 2021 ήρθε η δεύτερη μεγάλη συμφωνία με την πώληση του 100% της Pharmathen από τους δυο μετόχους της – οικογένεια Κάτσου και BC Partners – στην Partners Group.

Κομβικής σημασίας θεωρήθηκε η επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος για την εταιρεία, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Με την κίνηση αυτή, η Pharmathen αναδείχθηκε πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης.

H πώληση της Pharmathen στην Partners Group για 1,6 δισ. ευρώ

Στα χέρια του η Pharmathen αναπτύχθηκε σημαντικά και έφτασε στο σημείο να αποτιμάται στα 1,6 δισ. ευρώ κατά την πώληση της στην διεθνή επενδυτική εταιρεία Partners Group, όταν αυτή την εξαγόρασε από την προηγούμενη μέτοχο, ΒC Partners. O Βασίλης Κάτσος απέδειξε σε βάθος χρόνου ότι το ένστικτο του, όπως και η διορατικότητα που τον διακρίνει τον οδηγούν σε επιτυχημένες κινήσεις σε όλο το εύρος της αγοράς.

Η βίλα Κοντομηνά

Mεταξύ των επενδυτικών τοποθετήσεων που πραγματοποίησε κατά καιρούς ήταν και αυτή που έκανε το 2018, εξαγοράζοντας το 25% της εισηγμένης Foodling με παρουσία στον κλάδο των logistics, από κοινού με τον Πάνο Γερμανό. Από την οποία ωστόσο αποεπένδυσε αρκετά σύντομα, λόγω διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας με τους υφιστάμενους μετόχους.

Εκτός των άλλων όμως το real estate θεωρείται ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του Βασίλη Κάτσου, είτε οι κινήσεις αφορούν το family fund VNK Capital όπου δίνει το «παρών» σε διάφορους κλάδους με συνοδοιπόρο την αδελφή του, είτε μέσω προσωπικών επενδύσεων που πραγματοποιεί κατά καιρούς. Προσωπική επένδυση αποτέλεσε άλλωστε το 2022 και η απόκτηση της βίλας του Δημήτρη Κοντομηνά στην Ύδρα. Η σημαντικότερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει μέσα στα χρόνια στον τομέα του real estate, σχετίζεται με την από κοινού με θυγατρική της Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, μέσω του σχήματος Voxcove Holdings, απόκτηση ποσοστού (12,83% αρχικά, 10,07% σήμερα) στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, στις 21/12/2017, με «φόντο» το έργο του Ελληνικού.

Διακρίσεις

Τον Απρίλιο του 2009, ανακηρύχθηκε «Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2008» από την Ernst & Young και συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς, ο οποίος διεξήχθη στο Μόντε Κάρλο. Το 2023 ο ίδιος επένδυσε σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της υψηλής τεχνολογίας στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων – drones, καθώς απέκτησε ποσοστό 25% μέσω της VNK Capital στην ελληνική εταιρεία, Altus LSA.

Βασίλης Κάτσος: Μπαίνει στρατηγικός επενδυτής στην ελληνική εταιρεία κατασκευής drones Altus | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.