01 Μάι 2024
READING

Σκλαβενίτης: Πώς έφτασε σε τζίρο 5 δισ. ευρώ

4 MIN READ

Σκλαβενίτης: Πώς έφτασε σε τζίρο 5 δισ. ευρώ

Σκλαβενίτης: Πώς έφτασε σε τζίρο 5 δισ. ευρώ

Μπορεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να είναι ιδιαιτέρως σκληρός και οι μεγάλοι «παίκτες» να διαθέτουν ο καθένας τα δικά του «όπλα» για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Σκλαβενίτης πλέον έχει αφήσει τον ανταγωνισμό «χιλιόμετρα» πίσω.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα αν αναλύσει κανείς τον τζίρο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, από μία αγορά κοντά στα 11,8 δισ. ευρώ, ο Σκλαβενίτης μόνος του έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τζίρο 5 δισ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΑΒ Βασιλόπουλος με τζίρο κοντά στα 2 δισ. ευρώ μαζί με τα Lidl και τα My Market να ακολουθούν.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο Σκλαβενίτης όχι μόνο έχει καταφέρει να επικρατήσει των ανταγωνιστών του με μεγάλη διαφορά αλλά σχεδόν μόνος του τζιράρει όσα όλοι οι άλλοι μαζί. Μάλιστα, οι επιδόσεις του ακολουθούν ανοδικές τάσεις, αφού οι επιδόσεις του 2023 ξεπέρασαν εκείνες του 2022, που αποτελούσαν το προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας στα 4,47 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η γνωστή αλυσίδα των σούπερ μάρκετ, με προσεκτικές κινήσεις και σωστές επιλογές, έχει καταφέρει να επιτύχει ανάπτυξη άνω του 12%. Οι επιδόσεις αυτές αποτελούν διπλάσιο ποσοστό από τους ρυθμούς που κινείται η υπόλοιπη αγορά.

Το μεγάλο «στοίχημα» της εξαγοράς του Μαρινόπουλου

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το επίτευγμα έχει διαδραματίσει μία μεγάλη κίνηση που έκανε ο Σκλαβενίτης πριν μερικά χρόνια, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της εξαγοράς της αλυσίδας Μαρινόπουλος. Πρόκειται για μία απόφαση που την εποχή εκείνη είχε σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές αλλά και σημαντικούς κινδύνους, καθώς επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό οικονομικό «άνοιγμα».

Υπενθυνίζεται ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» είχε καταφέρει να αποκτήσει τα ηνία της ελληνικής αγοράς, φτάνοντας κάποια στιγμή και τα 906 καταστήματα εντός της χώρας. Όμως, η οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα, σε συνδυασμό με κάποια άλλα γεγονότα, είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να έρθει αντιμέτωπη με σημαντικά χρέη απέναντι στους προμηθευτές της. Κάπως έτσι, από τον Ιούλιο του 2015 τα καταστήματα ξεκίνησαν να έχουν προβλήματα ανεφοδιασμού, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους οι ελλείψεις ήταν πλέον εμφανείς και τα περισσότερα καταστήματα παρουσίαζαν μία εικόνα που μαρτυρούσε την δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε.

Σιγά-σιγά οι τζίροι μειώθηκαν αισθητά και στις 28 Ιουνίου 2016 ο Μαρινόπουλος αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 για να προστατευτεί από τους προμηθευτές του. Ο όμιλος Σκλαβενίτη ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του και, τελικά, ύστερα από σημαντικές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές και τις τράπεζες που κράτησαν πολλούς μήνες, ανακοινώθηκε η εξαγορά του ομίλου Μαρινόπουλος από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Μία εξαγορά που έλαβε έγκριση με δικαστική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2017, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να «ανάβει το πράσινο φως» στις 26 του ίδιου μήνα.

Η συγχώνευση των δύο εταιρειών

Πλέον όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους και την 1η Μαρτίου 2017 ο Όμιλος Μαρινόπουλος συγχωνεύτηκε στην νεοσυσταθείσα εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτη. Την ίδια μέρα τα καταστήματα του Μαρινόπουλου άλλαξαν το σήμα τους, με το όνομα Σκλαβενίτης να βρίσκεται πλέον στην ταμπέλα, με εξαίρεση έναν αριθμό 130-140 καταστημάτων Carrefour στην επαρχία, τα οποία ανήκαν στην -πτωχευμένη- Αφοί Καρυπίδη και είχαν ακολουθήσει διαφορετική πορεία.

Στη συνέχεια, με προσεκτικές επιλογές, ο όμιλος Μαρινόπουλου αποφάσισε ποια καταστήματα θα διατηρήσει και ποια, είτε θα τα κλείσει, είτε θα τα πουλήσει στον ανταγωνισμό, σε περίπτωση που διατηρούσε μεγάλο αριθμό καταστημάτων σε μία περιοχή. Σήμερα, οι «Ελληνικές υπεραγορές Σκλαβενίτη» διαθέτουν 454 καταστήματα, 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket και 7 κέντρα διανομής στην Ελλάδα, ενώ εξυπηρετούν κατά μέσο όρο 600.000 πελάτες καθημερινά.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εξαγορά που πραγματοποιήθηκε το 2017, ο Σκλαβενίτης κατάφερε το 2020 να εμφανίσει κέρδη, λαμβάνοντας από τη μία πλευρά ώθηση από την τεράστια αύξηση πωλήσεων που παρατηρήθηκε την περίοδο της πανδημίας και από την άλλη εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν ωριμάσει οι συνθήκες αυτής της μεγάλης κίνησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί το 2020 σε 3,79 δισ. ευρώ έναντι 3,27 δισ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας άνοδο 15%, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μία σταθερή ανοδική τάση.

Οι επιδόσεις αυτές λοιπόν αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι το εγχείρημα της εξαγοράς του Μαρινόπουλου στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η εταιρεία όχι μόνο «έβγαλε» από το παιχνίδι τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της αλλά επέκτεινε σημαντικά το δίκτυο καταστημάτων της και «εκτόξευσε» τον τζίρο της. Χωρίς αμφιβολία, ο Σκλαβενίτης κατάφερε να απορροφήσει τις όποιες δυσκολίες δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο, και πλέον έχει μπει σε μία σταθερή πορεία προς νέες κορυφές, τις οποίες κατακτά κάθε χρόνο, «σπάζοντας» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.