01 Μάι 2024
READING

Ο Πάρης Κυριακόπουλος κρατά τα κλειδιά της πολυτελούς αυτοκίνησης

3 MIN READ

Ο Πάρης Κυριακόπουλος κρατά τα κλειδιά της πολυτελούς αυτοκίνησης

Ο Πάρης Κυριακόπουλος κρατά τα κλειδιά της πολυτελούς αυτοκίνησης

Ήταν 2011 όταν η Μοτοδυναμική, η εισηγμένη που ίδρυσε ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, αναλάμβανε την αντιπροσωπεία της Porsche στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το τρίτο πλήγμα για την οικογένεια Μανιατοπούλου, η οποία έτρεχε μέσω της Sportscar την αντιπροσωπεία της Porsche στην Ελλάδα. Για τη Μοτοδυναμική, όμως, σήμανε αλλαγή σελίδας και την επιτάχυνση των εξελίξεων που σήμερα την έχουν τοποθετήσει στις κορυφαίες θέσεις των εισαγωγέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Τα ηνία του ομίλου που τζιράρει πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ κρατά σήμερα ο 44χρονος Πάρης Κυριακόπουλος, που πήρε το βάπτισμα του πυρός ως διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής στις αρχές του 2023. Η εμπειρία του στην εισηγμένη βέβαια είναι μακρά, αφού θήτευσε δίπλα στον πατέρα του, Οδυσσέα Κυριακόπουλο και το 2015 εξελέγη εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Μοτοδυναμικής. Το 2023 ήταν και η πρώτη φορά που μίλησε ως επικεφαλής της εισηγμένης, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Μία επόμενη μέρα για την οποία ο Πάρης Κυριακόπουλος φέρεται να έχει φιλόδοξα σχέδια, όπως η επιστροφή των πωλήσεων της Porsche στα προ κρίσης επίπεδα. 12 χρόνια μετά την ανάληψη της αντιπροσωπείας από τη Μοτοδυναμική και με τον Πάρη Κυριακόπουλο στο τιμόνι της εταιρείας, η γερμανική μάρκα ταξινόμησε στην Ελλάδα 234 οχήματα, με πρώτο το μοντέλο της Porsche Cayenne.

Το 2024 η συζήτηση επικεντρώνεται στην άφιξη των νέων μοντέλων Porsche και κατά συνέπεια στην ετοιμότητα της Ελλάδας να επεκταθεί στην ηλεκτροκίνηση. Αισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής, ο Πάρης Κυριακόπουλος έχει τονίσει πως είναι καλή η συζήτηση για την ηλεκτροκίνηση, αλλά η Ελλάδα στερείται υποδομών, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εικόνα με άλλες χώρες του εξωτερικού είναι διαφορετική, ενώ υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα που πρέπει να διανυθεί για υποδεχτεί η χώρα την ηλεκτροκίνηση. Πάντως, η Porsche έχει εγκαταστήσει τους ισχυρότερους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Porsche Center. Ήταν μία κίνηση που υλοποίησε η Μοτοδυναμική στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος για την αναβάθμιση των τριών Porsche Centers σε Μεταμόρφωση, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχήματα του Πάρη Κυριακόπουλου

Σημαντικό ήταν το στοίχημα και για το turnaround της Lion Rental και την επανατοποθέτηση της Sixt στην ελληνική αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων. «Όταν πήραμε την Sixt ήταν ζημιογόνα, ένα ταλαιπωρημένο brand στην Eλλάδα, που δεν είχε τη θέση που άξιζε», είπε ο Πάρης Κυριακόπουλος. Η απόφαση της εταιρείας να επενδύσει στο rent a car ελήφθη το 2018, όταν εξαγόρασε το 80,5% της δικαιοδόχου της Sixt στη χώρα, ενώ πέρσι εξαγοράστηκε το υπόλοιπο 19,5% της εταιρείας. Ο Πάρης Κυριακόπουλος φέρεται να πιστεύει στην ώθηση που θα δώσει ο τουρισμός στον κλάδο, καθώς στα σχέδια είναι η αύξηση του στόλου της Sixt. Στα δυνατά χαρτιά της Μοτοδυναμικής συγκαταλέγεται και η Yamaha, με το περιθώριο οργανικής ανάπτυξης να είναι μεγάλο κατά τα επόμενα χρόνια, μιας και η πορεία του σήματος σε Ελλάδα και Βαλκάνια είναι σταθερά ανοδική.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Πάρη Κυριακόπουλου είναι η εισηγμένη να σπάσει τα ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη τις σπουδές και την εμπειρία του εκτός συνόρων, οι εκτιμήσεις του διαδόχου του ομίλου που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρεαλιστικές. Ο Πάρης Κυριακόπουλος έχει πτυχία με διάκριση (Cum Laude) σε Φιλοσοφία, Πολιτική, Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και MBA με ανώτατη διάκριση (High Distinction) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard Business School.

Δεν γαλουχήθηκε στον εξορυκτικό όμιλο της S&B που ίδρυσε και πούλησε η οικογένειά του, αλλά διετέλεσε σύμβουλος επιχειρήσεων με την Boston Consulting Group στη Βιέννη από το 2005 έως το 2007. Θήτευσε στην Imerys (το γαλλικό κολοσσό που εξαγόρασε την S&B της οικογένειας Κυριακόπουλου), ενώ για τέσσερα χρόνια ήταν CEO της FiberLean Technologies στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Μοτοδυναμική με νέα εταιρική ταυτότητα – marketingweek.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.