23 Μάι 2024
READING

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης το “Χρυσό Μετάλλιο” της Heineken

3 MIN READ

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης το “Χρυσό Μετάλλιο” της Heineken

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης το “Χρυσό Μετάλλιο” της Heineken

Την πρώτη θέση ανάμεσα στα 52 εργοστάσια της HEINEKEIN στην Ευρώπη,  κατέκτησε το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Θεσσαλονίκη, κερδίζοντας το βραβείο HEINEKEN Europe Perfect Year Award για το 2023. 

Ήταν το μοναδικό εργοστάσιο που κατάφερε να επιτύχει όλους τους στόχους σε επίπεδο Παραγωγικότητας, Κατανάλωσης Ενέργειας και Νερού, Απόδοσης Γραμμών και Απωλειών Μπύρας.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη στρατηγική σημασία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Ένα εργοστάσιο που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 1974. 

Παράλληλα, η διάκριση αυτή αντικατοπτρίζει τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και, πάνω από όλα, το ομαδικό πνεύμα των ανθρώπων του εργοστασίου, που σήμερα φτάνουν τους 179. 

Η HEINEKEN έχει υιοθετήσει έναν δείκτη παραγωγικότητας, ως σημείο αναφοράς και στόχο για τα εργοστάσιά της, ανάλογα με τη δυναμική τους σε όγκο παραγωγής. Το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να ξεπεράσει το στόχο που είχε τεθεί στα 12.000 Hls/FTE (εκατόλιτρα/εργαζόμενο πλήρης απασχόλησης) με τον αντίστοιχο δείκτη να καταλήγει στο τέλος του έτους στα 13.736. 

Η παραγωγική μονάδα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Θεσσαλονίκη ωστόσο, δεν αρίστευσε μόνο στον τομέα της παραγωγικότητας αλλά κατάφερε να πιάσει σημαντικούς περιβαλλοντικούς στόχους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ενεργειακό της αποτύπωμα.  

Το νερό που χρησιμοποιείται στη διαβροχή της βύνης στο βυνοποιείο, προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από γεώτρηση, καθώς η διαδικασία δεν απαιτεί υψηλής ποιότητας νερό. Ενώ για την παραγωγή της μπίρας, το νερό της ύδρευσης επεξεργάζεται περαιτέρω για να χρησιμοποιηθεί στις παραγωγικές διαδικασίες, με τη διαδικασία της ιοντοανταλλαγής.

Οι άνθρωποι του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης κατάφεραν, επιπλέον, να μειώσουν ακόμη περισσότερο την χρήση ενέργειας ενώ ήδη βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκής/θερμικής ενέργειας, η οποία σταδιακά θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες.

Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης επιπλέον, εφαρμόζει σειρά καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών που διευκολύνουν και επιταχύνουν σημαντικά το έργο των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλατφόρμα One2Improve, που είναι διαθέσιμη και στο κινητό και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα TPM εργαλεία, όπου τα δεδομένα μετατρέπονται σε ψηφιακούς πίνακες και διαγράμματα. Και τα δυο εργοστάσια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη είναι top performers σε όλες τις ενότητες αυτής της πλατφόρμας, όπως είναι οι σημάνσεις, οι αναλύσεις, τα audit, και η διαχείριση των αλλαγών.

Ένα ακόμη ψηφιακό εργαλείο στην υπηρεσία των εργαζομένων είναι το ψηφιακό βιβλίο βάρδιας, ένα εργαλείο διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και  συγχρονισμένο μέσω κινητού τηλεφώνου που παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το καθημερινό σύστημα ελέγχου του εργοστασίου αλλά και καθοδήγηση.

Άλλη μια καινοτόμος εφαρμογή είναι το SwipeGuide, καθώς με ένα απλό σκανάρισμα ενός QR code στους χώρους του εργοστασίου οι εργαζόμενοι έχουν ανά πάσα στιγμή όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται.  

Εξαιρετικά σημαντική διευκόλυνση για τους εργαζόμενους αποτελεί και η δυνατότητα να βρίσκουν άμεσα λύσεις σε προβλήματα της εργασιακής καθημερινότητας με την χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών, στους οποίους  μπορούν να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν άμεσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου πολλά ανταλλακτικά και εργαλεία που θα είχαν πολύμηνους χρόνους παράδοσης.

Το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Θεσσαλονίκη συμμετέχει επιπλέον στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό έργο ECOFACT, μαζί με άλλες 19 μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη πλατφόρμας για την καταγραφή, τη διαχείριση και τον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος των εταιρειών, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του 2024. 

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης «Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο» με φιλόδοξους και μετρήσιμους στόχους για το περιβάλλον, την κοινωνία και την υπευθυνότητα. Συνεχίζει να επενδύει διαρκώς στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τη θέση της στο οικοσύστημα της HEINEKEN Ευρώπης. Για την τριετία 2024 – 2026 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% περίπου θα αφορά σε  «πράσινες» επενδύσεις. 

Εργοστάσιο Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Θεσσαλονίκη
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.