02 Μάι 2024
READING

Άρης Καρυτινός: Η ήπια δύναμη πίσω από την Prodea Investments

3 MIN READ

Άρης Καρυτινός: Η ήπια δύναμη πίσω από την Prodea Investments

Άρης Καρυτινός: Η ήπια δύναμη πίσω από την Prodea Investments

Ένα στέλεχος που χαρακτηρίζεται από εμβρίθεια ως προς τις κινήσεις του στο χώρο του real estate, ήπιων τόνων και με επικοινωνιακό προφίλ, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αντικείμενο τις επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων. Ο Δρ. Καρυτινός, κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιου του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει μακρά εμπειρία στον τομέα των επενδύσεων αλλά και των ακινήτων ειδικότερα.

Αποτέλεσε τον επικεφαλής της ομάδας η οποία το 2010 ίδρυσε την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με αντικείμενο τις επενδύσεις σε ακίνητα, η οποία αποτέλεσε τον πρόδρομο για τη σημερινή Prodea που την απορρόφησε στη συνέχεια.

Ήταν εκείνος που κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής real estate της Eurobank, αλλά και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και μετέπειτα Grivalia AEEAΠ, ολοκληρώθηκε η εισαγωγή της Grivalia στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρεία η οποία ανήκε στον όμιλο Eurobank και απορροφήθηκε από αυτόν πριν από λίγα χρόνια στο πλαίσιο της ευρύτερης εξυγίανσης του τραπεζικού ομίλου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, υπό την καθοδήγησή του, η Grivalia κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε το 2007.

Μακρά θητεία στην εγχώρια αγορά real estate

Ο Α. Καρυτινός θήτευσε για περίπου 6 χρόνια ως γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας στην Εθνική Τράπεζα, πριν αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία. Kατά την παρουσία του στην Πανγαία, και στη συνέχεια στην Prodea, κατάφερε να χτίσει έναν όμιλο με χαρτοφυλάκιο που αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σταθερή προσήλωση μάλιστα για τον ίδιο και για την εταιρεία αποτελούν οι επενδύσεις στα ποιοτικά και «πράσινα» ακίνητα γραφείων, τα οποία αποτελούν το μέλλον στον τομέα του real estate.

Επενδύσεις σε ξενοδοχεία, logistics και κατοικίες

Τομείς τους οποίους επίσης εξετάζει η Prodea είναι αυτοί της φιλοξενίας καθώς και των logistics αλλά εσχάτως και των κατοικιών. Η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται από τις πλέον δυναμικές του εγχώριου real estate, με δεδομένη και την προοπτική που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός. Χαρακτηριστική κίνηση ενίσχυσης της δυναμικής της στον τουρισμό ήταν η απόκτηση επιπρόσθετου ποσοστού 55% στην Mediterranean Hospitality Venture PLC (MHV) από τον κυπριακό όμιλο εταιρειών Yoda PLC, διαμορφώνοντας πλέον το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της στην MHV στο 80%. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 254 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η αξία του χαρτοφυλακίου της Prodea σε ακίνητη περιουσία στον τομέα της φιλοξενίας διαμορφώνεται πλέον στα 660 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν και κινήσεις όπου προχωράει σε ρευστοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου της. Τέτοιο παράδειγμα ήταν και η πώληση 22 ακινήτων της στην Ελλάδα έναντι 110,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Αλλά και στον τομέα των οικιστικών ακινήτων, πέρα από ακίνητα που δημιουργεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εκ των οποίων τα περισσότερα εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της και στη συνέχεια τα μισθώνει, υπάρχουν και περιπτώσεις επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα όπου προχωράει στην κατασκευή και στη συνέχεια στην πώλησή τους, όπως στην περίπτωση πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών που πρόκειται να δημιουργήσει στην περιοχή του Ελληνικού το προσεχές διάστημα.

Η Prodea Investments έχει ενεργητικό 3 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται πάνω από 370 εμπορικά ακίνητα, κυρίως γραφεία και καταστήματα σε Ελλάδα, Ιταλία και άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.447 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Στο εννεάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε 127,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι 111,4 εκατομμυρίων ευρώ στο εννεάμηνο του 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.