02 Μάι 2024
READING

Premia Properties: Το επιτυχημένο 2023 και το δυναμικό 2024

4 MIN READ

Premia Properties: Το επιτυχημένο 2023 και το δυναμικό 2024

Premia Properties: Το επιτυχημένο 2023 και το δυναμικό 2024

Με ώθηση από την εξαιρετική της πορεία το 2023 έχει ξεκινήσει τη φετινή χρονιά η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει προβεί σε έναν συνδυασμό νέων επενδύσεων και ολοκλήρωσης προηγούμενων κινήσεών της.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή διαδραματίζει φυσικά η επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, στο Athens Heart. Yπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη έχει πάρει στην κατοχή της το ομώνυμο εμπορικό κέντρο στην οδό Πειραιώς 180 και Χαμοστέρνας, το οποίο έχει ανεγερθεί εντός οικοπέδου έκτασης 10.633 τ.μ, με τη συνολική επιφάνεια χώρων να ανέρχεται σε 52.503 τ.μ.. Ταυτόχρονα, έχει προβεί στην αγορά και του όμορου οικοπέδου, επιφάνειας 1.849 τ.μ., τοποθεσία που στο παρελθόν βρισκόταν το γνωστό παγοδρόμιο.

Το πλάνο περιλαμβάνει την μετατροπή του κτηρίου σε σύγχρονο συγκρότημα γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και πιστοποίηση LEED Gold, με την ΑΑΔΕ να έχει προβεί ήδη στη μίσθωση των γραφείων που θα δημιουργηθούν. Κτήριο με γραφεία θα δημιουργηθεί και στο όμορο οικόπεδο.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της εταιρείας, η επένδυση βρίσκεται σε εξαιρετικό στάδιο, καθώς το πρώτο τμήμα του ανακατασκευασμένου ακινήτου αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Μαΐου, ενώ το δεύτερο κτήριο, επιφάνειας 3.000 τ.μ., θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Συνολικά θα κατασκευαστεί ένα από τα πιο σύγχρονα συγκροτήματα γραφείων συνολικής επιφάνειας 26.500 τ.μ. Το κόστος της επένδυσης χρηματοδοτείται από δανειακά κεφάλαια και χαμηλότοκο δάνειο από τους πόρους του ΤΑΑ.

Οι υπόλοιπες κινήσεις

Φυσικά η Premia Properties δε σταματάει στο συγκεκριμένο project και έχει ήδη ανακοινώσει την αγορά αγροτεμαχίου στη Μαντίνεια, δίπλα στις εγκαταστάσεις της, αλλά και σε επένδυση που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ και αφορά στην αγορά δύο ακινήτων εισοδήματος, σε Τρίπολη και Αθήνα. Τα ακίνητα αφορούν καταστήματα που τη δεδομένη στιγμή είναι μισθωμένα στην Alpha Βank. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως δεν συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο Skyline, τα ακίνητα σχετίζονται με αυτό το deal.

Συγκεκριμένα, η εισηγμένη έχει έρθει σε συμφωνία προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές ακινήτων συνολικής αξίας 30 εκατ. ευρώ, πέρα από το μέρος που της αναλογεί στη διαχείριση του Skyline. Τα δύο ακίνητα που πέρασαν στην κατοχή της Premia τον Μάρτιο ανήκουν σε αυτό το πλαίσιο, ενώ στα σκαριά είναι και νέες -ανάλογες- κινήσεις.

Εκτός από αγορές πάντως, προχωρά και σε πωλήσεις, καθώς έχει υπογράψει προσύμφωνο πώλησης δύο ακινήτων στην Πάρο έναντι 600 χιλ. ευρώ. Τέλος, αγωνία επικρατεί σχετικά με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί για την δεσμευτική οικονομικής προσφορά που έχει καταθέσει, σε συνεργασία Ελληνικά Οινοποιία ΑΕ, μέλος του ομίλου Sterner Stenhus (κύριος μέτοχος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ ) για την εξαγορά και εξυγίανση της Οινοποιίας Τσάνταλη. Η πρόταση έχει κατατεθεί στους servicers κατόχους των δανείων, και βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησής της.

Το εξαιρετικό 2023

Την ίδια ώρα, εξαιρετική κρίνεται η πορεία του 2023, καθώς ο όμιλος Premia είχε υπό τη διαχείριση του συνολικά 51 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας κοντά στα 384 χιλιάδες τ.μ., ενώ η συνολική αξία επενδύσεων έφτασε στα 307,2 εκ. Ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 13% σε σχέση με το 2022.

Το 2023 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εισηγμένη, καθώς διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της, ενώ έθεσε σε υλοποίηση νέα έργα. Στην κατοχή της Premia, πέρασαν και δύο επενδυτικά ακίνητα. Το πρώτο βρίσκεται στην Ξάνθη και θα αξιοποιηθεί προκειμένου να μετατραπεί σε σύγχρονη φοιτητική εστία δυναμικότητας 102 δωματίων, ενώ το δεύτερο είναι οι εγκαταστάσεις της ΙΟΛΗ.

Επίσης, τον περασμένο χρόνο η εταιρεία αποκόμισε σημαντικό οικονομικό όφελος από την πώληση ακινήτου της στον Βοτανικό. Ακόμα, ολοκληρώθηκε μία σειρά από έργα, και, συγκεκριμένα, οι εργασίες στο ακίνητο της Premia στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει νοικιαστεί στη Leroy Merlin, η επέκταση ακινήτου στην Παιανία το οποίο έχει μισθώσει η Pepco αλλά και η επέκταση ακινήτου στον Ασπρόπυργο με μισθωτή την Friesland.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι το 2023 έπεσαν οι υπογραφές στο λεγόμενο Skyline project, αγοράστηκε το όμορο οικόπεδο στο Athens Hart, ενώ ξεκίνησαν και οι εργασίες για την κατασκευή των γραφείων που αναφέραμε.

Αύξηση εσόδων κατά 26%

Όπως σημειώσαμε, το 2023 κρίνεται ως μία θετική χρονιά για την Premia Properties, καθώς πέτυχε αύξηση εσόδων κατά 26% και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) κατά 62% σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με το 2022. Στον αντίποδα, μικρή υποχώρηση παρουσιάστηκε στα κέρδη μετά φόρων, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως από τις χαμηλότερες αναπροσαρμογές επενδύσεων σε εύλογη αξία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Υπογραμμίζεται ότι, τα υψηλά συνολικά ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα έφτασε σε ύψος 45,0 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, ενώ η υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση με την Καθαρή Θέση του ομίλου να αγγίζει τα 147,2 εκ. ευρώ. Επίσης, ο καθαρός δανεισμός υπολογίζεται σε 154,6 εκ. Ευρώ, ενώ το συνολικό Ενεργητικό του Ομίλου σε 356,1 εκ. Ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Premia επιβεβαίωσε την ισχυρή πιστοληπτική της ικανότητα, τον Οκτώβριο του 2023 στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης της ICAP CRIF Α.Ε., διατήρησε τη διαβάθμιση στην κλίμακα A.

Premia Properties: Ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του real estate

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.