01 Μάι 2024
READING

Startup με ελληνικό DNA που μεγαλουργούν στην Αμερική

4 MIN READ

Startup με ελληνικό DNA που μεγαλουργούν στην Αμερική

Startup με ελληνικό DNA που μεγαλουργούν στην Αμερική

Το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει γίνει…διάσημο τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλές εταιρείες βγαίνουν στις αγορές του εξωτερικού, με πολλές να αναπτύσσονται δυναμικά στην μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά, εκείνη των ΗΠΑ. Οι περιπτώσεις πολλές, τόσο εκείνες που ξεκίνησαν από την Ελλάδα και έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αλλά και οι startups που αναπτύχθηκαν από Έλληνες στο εξωτερικό, είτε στην Ευρώπη είτε στην Αμερική και κατάφεραν να εδραιωθούν.

Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι startup εταιρείες που εξαγοράστηκαν από μεγάλους ξένους ομίλους και τα λογισμικά τους χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία. Ενώ άλλες έχουν λάβει γενναίες χρηματοδοτήσεις, με τις οποίες μπόρεσαν να αναπτυχθούν στην αμερικανική αγορά αποκτώντας μεγάλα μερίδια αγοράς.

Hack The Box

Είναι η εταιρεία που εκπαιδεύει τον πάνοπλο στρατό των ΗΠΑ στις για να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις. Μετά από μια μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. ευρώ που άντλησε στις αρχές του 2023, με βασικό επενδυτή το Carlyle Group, η Hack The Box των Χάρη Πυλαρινού, Τζέιμς Χούκερ και Άρη Ζηκόπουλου, ανακοίνωσε μια σπουδαία συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, στο οποίο και ειδικεύεται η ελληνική startup.

Η Hack The Box έχει αναπτύξει ένα πρωτοπόρο λογισμικό, το οποίο και διέθεσε στην υπηρεσία Cyber Mission Force/Persistent Cyber Training Environment (PCTE) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (U.S. Department of Defence). Από το 2017 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, η ελληνική εταιρεία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ, απασχολεί πάνω από 180 εργαζόμενους, με την πλειοψηφία τους στην Ελλάδα, ενώ έχει παρουσία στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Axelera AI

Η εταιρεία του Ευάγγελου Ελευθερίου αποτελεί κλασσικό παράδειγμα εταιρείας με έδρα χώρα του εξωτερικού που όμως έχει καταφέρει να περάσει τον Ατλαντικό και να κάνει σπουδαία πράγματα. Με έδρα το Αϊντχόφεν, η Axelera είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startup εταιρείες τσιπ στην Ευρώπη.

Συνολικά έχει λάβει χρηματοδοτήσεις κοντά στα 50 εκατ. ευρώ και είναι στη λίστα με τις top 10 ελληνικές startup, με τη συνολική της αξία να υπολογίζεται στα 200-300 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται σε 14 χώρες παγκοσμίως, έχει γραφεία μεταξύ άλλων σε Βέλγιο και Ιταλία ενώ έχει ήδη επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις ΗΠΑ, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει σε μια αγορά που σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 50 δις. δολάρια το 2025.

Blueground

Η εταιρεία που ξεκίνησε από τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου το 2013 και σήμερα είναι ένας εν δυνάμει μονόκερος (αποτίμηση 1 δις. ευρώ), αποτελεί από τις πλέον επιτυχημένες ελληνικές startup, που έχει παρουσία σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων και έχει παρουσία σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε νέα συνεργασία στην Ασία με την Mitsubishi Estate Co
Το 2023 η Blueground έγινε το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο επιπλωμένων ενοικιάσεων για διαμονές 30+ ημερών, ενώ έκλεισε το έτος με 15.000 διαμερίσματα σε 32 πόλεις και 17 χώρες του κόσμου. Παράλληλα φιλοξένησε 50.000 επισκέπτες την τελευταία δεκαετία, ενώ στόχος σύμφωνα με την διοίκηση είναι να φτάσει τα 40.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις έως το 2025.

Το έτος που μας πέρασε ήταν το πιο κερδοφόρο της Blueground αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις έγραψε έσοδα άνω των 550 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2024 αναμένεται ακόμα πιο κερδοφόρο. Στην Λατινική Αμερική η Blueground έχει μεγάλη ανάπτυξη ενώ προ διετίας εξαγόρασε την Tabas. Ενώ και στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2023 προχώρησε στην εξαγορά της αμερικανικής Travelers Haven, διευρύνοντας έτσι την υπηρεσία της «Blueground for Business» αμερικανική αγορά.

Causaly

Η Causaly του Γιάννη Κιαχόπουλου πρωταγωνιστεί στο χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως και μεγαλουργεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με παρουσία σε Αμερική, Βρετανία και Ελλάδα, η Causaly μπορεί να ενσωματώνει σταδιακά τεχνολογίες αιχμής, όπως το generative AI να κατανοήσει, να διαβάσει και να οπτικοποιήσει πληροφορίες σε τεράστιο όγκο ιατρικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, εταιρικών δεδομένων κ.λπ. μέσα σε λίγα λεπτά, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το έργο των ερευνητών και των επιστημόνων, κυρίως όταν πρόκειται για την ανακάλυψη νέων θεραπειών.

Ήδη συνεργάζεται με 12 από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο όπως η Gilead, Novo Nordisk, Regeneron, αλλά και οργανισμοί φαρμάκο όπως το National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) στις ΗΠΑ αλλά και ο FDA. Το προηγούμενο έτος άντλησε κεφάλαια ύψους 60 εκατ. δολαρίων με κύριο επενδυτή το ICONIQ Growth, επενδυτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια και του ιδρυτή της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.