01 Μάι 2024
READING

Οικογένεια Φιλίππου: Η νέα γενιά οδηγεί τη ΦΑΓΕ σε κέρδη-ρεκόρ

5 MIN READ

Οικογένεια Φιλίππου: Η νέα γενιά οδηγεί τη ΦΑΓΕ σε κέρδη-ρεκόρ

Οικογένεια Φιλίππου: Η νέα γενιά οδηγεί τη ΦΑΓΕ σε κέρδη-ρεκόρ

Στην «τρίτη γενιά» έχει περάσει πλέον η διοίκηση της ΦΑΓΕ εδώ και αρκετά χρόνια, μέσω του Αθανάσιου Φιλίππου, γιου του Γιάννη Φιλίππου, και του Αθανάσιου-Κύρου Φιλίππου (γιου του εκλιπόντος Κυριάκου Φιλίππου). Τα δύο ξαδέρφια, προετοιμάστηκαν για πολλά χρόνια, επί της ουσίας από τους πατεράδες τους, τους ιστορικούς ηγέτες της γαλακτοβιομηχανίας, και, όπως αποδεικνύεται, έχουν καταφέρει να βρουν τον τρόπο για να κρατήσουν σταθερά το «τιμόνι» που τους παραδόθηκε.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η αρχή όλων γράφτηκε πριν από περίπου 105 χρόνια, και συγκεκριμένα το 1919. Τότε, ο Γιάννης Φιλίππου, τσέλιγκας από τη Φωκίδα, παίρνει την απόφαση να κατέβει με τα κοπάδια του στις παρυφές της Αθήνας. Στην περιοχή του Αγίου Λουκά, στα Πατήσια, ανοίγει βουστάσιο, ενώ το 1926 ξεκινά την λειτουργία του στην οδό Πατησίων ένα γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο το οποίο «έτρεχαν» οι δύο γιοι, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος.

Η πρώτη διαδοχή

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στην επιχείρηση έχουν μπει πλέον τα δύο παιδιά του Αθανάσιου Φιλίππου, ο Κυριάκος και ο Γιάννης, οι οποίοι προχωρούν στη δημιουργία του πρώτου δικτύου χονδρικής πώλησης γιαουρτιού και γάλακτος στην Αττική το 1954.

Ο Γιάννης Φιλίππου έχει μία ιδέα που έμελλε να αλλάξει την ιστορία, καθώς προτείνει την παράδοση των προϊόντων, με αυτοκίνητο. Έτσι, δημιουργείται ένα μεγάλο πελατολόγιο που περιλαμβάνει σπίτια, φούρνους, μικρές επιχειρήσεις και ζαχαροπλαστεία. Τα δύο αδέρφια ιδρύουν την εταιρεία ΦΑΓΕ «Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις» και ξεκινούν να κατακτήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το 1964 τα δύο αδέρφια δημιουργούν το πρώτο τους -μικρό- εργοστάσιο, το οποίο το 1975 «μετακομίζει» στη Μεταμόρφωση. Είναι μια εποχή που το γιαούρτι ακόμα και στα καταστήματα λιανικής πωλείται χύμα, χωρίς να είναι γνωστός ο παραγωγός. Ο Κυριάκος Φιλίππου, βρίσκει τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού με αποτέλεσμα αυτό να μπορεί  να τυποποιηθεί και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι, η ΦΑΓΕ γίνεται η πρώτη εταιρεία που θέτει στην κυκλοφορία προϊόντα σε μικρά σφραγισμένα κύπελλα, με την επωνυμία της.

Τα δύο αδέρφια έχουν ένα όραμα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τα προϊόντα εξάγονται στην Ευρώπη, δημιουργώντας μάλιστα μια νέα κατηγορία, το «Greek yoghurt», ενώ το 1998 ξεκινούν οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί όπου κατασκευάστηκε υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Τα δύο αδέρφια είχαν βρει τον τρόπο να συνεργάζονται αρμονικά, τουλάχιστον για ένα μεγάλο διάστημα, καθώς είχαν μοιράσει τις αρμοδιότητές τους. Ο Κυριάκος ήταν η ήρεμη δύναμη, ο επιστήμονας, ενώ ο Γιάννης ήταν ο επιχειρηματίας, ο πωλητής του προϊόντος. Στο Δ.Σ. ο Γιάννης ήταν διευθύνων σύμβουλος, ενώ ο Κυριάκος πρόεδρος Δ.Σ.

Λίγο μετά το 2000, τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν να περιορίζουν την παρουσία τους στη διοίκηση του ομίλου, κρίνοντας ότι ήρθε η στιγμή να παραδώσουν την «σκυτάλη» στους γιους τους. Ο Γιάννης Φιλίππου, στον γιο του Θανάση και ο Κυριάκος Φιλίππου στον γιο του Θανάση – Κύρο.

Τα δύο ξαδέρφια ήρθαν αντιμέτωπα με την οικονομική κρίση που «σάρωσε» την Ελλάδα και το 2012 η εταιρεία πήρε την απόφαση να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Τον Απρίλιο του 2021 έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου, ο οποίος ήταν δια βίου επίτιμος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που φέρνουν χαμόγελα

Πλέον η ιστορική γαλακτοβιομηχανία φαίνεται ότι έχει βρει ξανά τον βηματισμό της, έχοντας επιδείξει μία εξαιρετικά αποτελεσματική εξωστρέφεια, που έχει ως αποτέλεσμα το 88% των προϊόντων της πωλούνται εκτός Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών αλλά και του όγκου πωλήσεων, η ΦΑΓΕ είδε τις πωλήσεις της το 2023 να φτάνουν στα 629,2 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση ύψους 13,9% σε σχέση με το 2022.

«Εκτόξευση» παρουσιάζεται στα μικτά κέρδη, τα οποία έφτασαν στα 292,2 εκατ. δολάρια, πετυχαίνοντας αύξηση ύψους 70%, μία επίδοση που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στη μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 31,7% στην Ελλάδα και κατά 21,4% στο εργοστάσιο των ΗΠΑ. Επίσης, μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στα λειτουργικά κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας, τα οποία σημείωσαν άνοδο ύψους 124,3%, φτάνοντας στα 125,8 εκατ. δολάρια, ενώ τριπλασιασμός σημειώθηκε στα κέρδη προ φόρων, τα οποία έφτασαν στα 117,5 εκατ. δολάρια, από 35,9 εκατ. δολαρίων το 2022. Τέλος, σπουδαία είναι και η αύξηση στα καθαρά κέρδη, τα οποία ανέβηκαν στα 82,7 εκατ. δολάρια έναντι 29,3 εκατ. δολαρίων το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να ακολουθεί κι εκείνη την τάση που ευνοεί τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία καταλαμβάνουν μερίδιο αγοράς 32,8% σε όγκο και 20,7% σε αξία, η ΦΑΓΕ υποχώρησε το 2023 στη 2η θέση, με μερίδιο 16,2% σε όγκο και 18,9% σε αξία. Όπως σημειώσαμε πάντως, η εταιρεία διαθέτει σχεδόν 9 στα 10 προϊόντα της στην ξένη αγορά.

Για τον λόγο αυτό, η προσοχή της ΦΑΓΕ στρέφεται κυρίως στο εξωτερικό, στο οποίο επιθυμεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της. Για να το πετύχει αυτό έχει στηρίξει μεγάλο μέρος του σχεδίου της στο νέο της εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, και θα λειτουργήσει στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα μπορέσει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν από το 2028, και θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και την ανταγωνιστικότητά της.

Αυτό πάντως που είναι φανερό, είναι ότι η οικογένεια Φιλίππου συνεχίζει να κρατάει το «τιμόνι» της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας σταθερά και να την οδηγεί με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα, η οποία περιλαμβάνει ανάπτυξη και σημαντικά κέρδη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.