01 Μάι 2024
READING

Η Μπλε Κέδρος με το ξενοδοχείο Cocomat και η θέα στην Ακρόπολη

4 MIN READ

Η Μπλε Κέδρος με το ξενοδοχείο Cocomat και η θέα στην Ακρόπολη

Η Μπλε Κέδρος με το ξενοδοχείο Cocomat και η θέα στην Ακρόπολη

Καμία διάθεση δεν δείχνει η Μπλε Κέδρος να «καταθέσει τα όπλα» μετά την σφράγιση των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη, από το υπουργείο Τουρισμού.

Μπορεί λοιπόν να προχωρούν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των ορόφων που κρίθηκαν αυθαίρετοι, καθώς άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τόσο για τον διαγωνισμό που θα αναδείξει τον σύμβουλο που θα εκπονήσει τη μελέτη κατεδάφισης, όσο και για τον διαγωνισμό για την εταιρεία που θα υλοποιήσει το έργο, ο Μιχάλης Ευμορφίδης όμως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Κι όλα αυτά ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν λίγους μήνες, αποφάσισε να αναθέσει στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες την ευθύνη για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων του πολύκροτου 10όροφου ξενοδοχείου, καθώς κρίθηκαν αυθαίρετοι, ενώ έδωσαν περιθώριο έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ετοιμάζεται να υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στο οποίο θα ανατεθεί ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου.

Μπλε Κέδρος: «Όλα έγιναν νόμιμα»

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι της Μπλε Κέδρος υποστηρίζουν ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα, και έχουν με τη σειρά τους προσφύγει στα δικαστήρια, ξεκαθαρίζοντας ότι όλο το ξενοδοχείο είχε νόμιμη άδεια και ότι το συνολικό κόστος του έργου ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ο κ. Ευμορφίδης είχε παρουσιαστεί αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κάποια λύση για το ζήτημα, ενώ ανάμεσα στα επιχειρήματά του ήταν και η περίπτωση του ομίλου Μαντωνανάκη, ο οποίος κέρδισε αποζημίωση ύψους 620 εκατ. ευρώ από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για το ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonissi».

Την ίδια ώρα πάντως που εκφράζεται αυτή η αισιοδοξία, η Μπλε Κέδρος έχει ήδη προβεί στην απομείωση της αξίας του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, αυτή, υπολογίζεται πλέον σε 11,6 εκατ. ευρώ, από 30,3 εκατ. ευρώ, ύστερα από τις προβλεπόμενες συνέπειες αν τελικά ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των δυο τελευταίων ορόφων και πληρωθούν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στη σφράγιση τμήματος του Ξενοδοχείου Cocomat Athens BC σε εκτέλεση του υπ’ αριθ. 15/2023 πρακτικού του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πώς φτάσαμε στη σφράγιση των ορόφων

Πρόκειται για μία υπόθεση με μεγάλες ανατροπές, καθώς τους τελευταίους μήνες οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2023, από το Υπουργείο Τουρισμού εκδόθηκε απόφαση που προέβλεπε συνολική σφράγιση του ξενοδοχείου, με την εταιρεία να προσφεύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και να κερδίζει την αναστολή της σφράγισης.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών διέταξε τη σφράγιση του τμήματος του ξενοδοχείου που βρίσκεται πάνω από τα 24 μέτρα ύψος και έχει κριθεί αυθαίρετο. Έτσι, την Πέμπτη 21.03.2024 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού επιχείρησαν τη μερική σφράγιση του ξενοδοχείου. Τελικά η προσπάθειά τους ήταν ανεπιτυχής, αφού ο χώρος δεν είχε εκκενωθεί, παρά τις σχετικές ειδοποιήσεις.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει δράση ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, ύστερα από αίτημα της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Αττικής (Π.Υ.Τ). Τελικά, η εταιρεία ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Υπουργείου ότι προέβη στις 27 Μαρτίου 2024 στην εκκένωση του υπό σφράγιση τμήματος του ξενοδοχείου και στις 29 Μαρτίου 2024 η Π.Υ.Τ Αττικής σφράγισε το επίμαχο τμήμα του τουριστικού καταλύματος.

Η ενασχόληση των αδερφών Ευμορφίδη με το real estate

Η ενασχόληση της οικογένειας Ευμορφίδη με το real estate κρατάει από το 1989, καθώς τα αδέλφια Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης ξεκίνησαν να ασχολούνται με τα ακίνητη την ίδια περίοδο που ιδρύθηκε η Coco-Mat. Το 2014, με τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της τελευταίας, ο κτηματικός κλάδος αποσχίστηκε και ιδρύθηκε η «Μπλε Κέδρος», που το 2017 έλαβε άδεια ως ΑΕΕΑΠ και το 2022 εισήχθη στο χρηματιστήριο. Αξίζει να τονισθεί ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, στην οποία ο Πολ Ευμορφίδης είναι μεγαλομέτοχος, αποτελείται από 37 ακίνητα, συνολικής αγοραίας αξίας 105.859.200 ευρώ, με το ετήσιο μίσθωμα να ανέρχεται στο ποσό των 6.631.405 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εξαγόρασε ένα τριώροφο διατηρητέο ακίνητο στην οδό Φειδίου για την ανάπτυξη νέου «μπουτίκ» ξενοδοχείου, δυναμικότητας 64 δωματίων, έναντι 4,1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το ακίνητο ανήκε στη Hotel Cluster, η οποία είναι εταιρεία συμφερόντων του Μιχάλη Ευμορφίδη, και αποτελεί και τον αποκλειστικό μισθωτή των ξενοδοχείων της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», και είχε αγοραστεί στο πλαίσιο πλειοδοτικής δημοπρασίας εκποίησης για μόλις 510.000 ευρώ.

Φυσικά το πιο σημαντικό και ακριβό ακίνητο της «Μπλε Κέδρος» είναι το Coco-Mat Athens BC, το οποίο έχει γίνει γνωστό και λόγω της περιπέτειας με την δικαστική διαμάχη.

Ξενοδοχείο "COCO-MAT Athens BC", Αθήνα, Ελλάδα | ISOMAT

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.