01 Μάι 2024
READING

Noval Property: Η ΑΜΚ, το Χρηματιστήριο και το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ.

4 MIN READ

Noval Property: Η ΑΜΚ, το Χρηματιστήριο και το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ.

Noval Property: Η ΑΜΚ, το Χρηματιστήριο και το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ.

Σε μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ιστορίας της βρίσκεται η Noval Property, του ομίλου Viohalco, εκμεταλλευόμενη τις θετικές συγκυρίες του κλάδου αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Μάλιστα, η εταιρεία έχει στα «σκαριά» ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο, το οποίο φτάνει στα 340 εκατ. ευρώ, και στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικά έργα σε ιδιόκτητα ακίνητα αλλά και αγορές ακινήτων τρίτων.

Ταυτόχρονα, η Noval Property ετοιμάζεται για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα έχει ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2024, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είχε εξασφαλίζει παράταση της προθεσμίας για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος της Noval είναι να πραγματοποιήσει ΑΜΚ ύψους έως και 89,6 εκατ. ευρώ, ενώ στα συγκεκριμένα κεφάλαια θα προστεθούν και τα 10,5 εκατομμύρια του ομολογιακού δανείου της EBRD. Το συγκεκριμένο ποσό θα μετατραπεί σε μετοχές της Noval αμέσως μόλις αυτή πραγματοποιήσει τελικά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες ενέργειες «γοητείας» των επενδυτών, αφού πραγματοποιούνται σημαντικές συναντήσεις με επενδυτές κάθε δυναμικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα «δυνατά όπλα» της Noval είναι το γεγονός ότι αποτελεί κομμάτι του ομίλου Viohalco, o oποίος μάλιστα έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το «τιμόνι» της κατασκευαστικής εταιρείας, τουλάχιστον μέχρι και τη λήξη του «πράσινου» ομολόγου που εκδόθηκε το 2021 και ολοκληρώνεται το 2028.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο στοχεύει η Νοval Property να αξιοποιήσει τα χρήματα του επενδυτικού πλάνου των 340 εκατ. ευρώ το οποίο είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, 61,2 εκατ. ευρώ, ή 18% του συνόλου, πρόκειται να κατευθυνθούν για αγορές ακινήτων τρίτων, ενώ το υπόλοιπο 82%, ή 278,8 εκατ. ευρώ, θα αφορά επενδύσεις για την ανάπτυξη ακινήτων που ήδη υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η εταιρεία κινείται με μεθοδικά και προσεγμένα βήματα, καθώς το «βάρος» της προσοχής της «πέφτει» πάνω σε ακίνητα που ήδη βρίσκονται στην κατοχή της και θα επιχειρήσει, μέσω των επενδύσεων αυτών να τους προσδώσει μεγαλύτερη αξία. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, στο προσκήνιο βρίσκονται πέντε επιμέρους επενδυτικά έργα, τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε φάση κατασκευής, ενώ το πέμπτο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδοτικής ωρίμανσης.

Το τελευταίο δεν είναι άλλο από το μεγάλο Project επί της οδού Πειραιώς, στις πρώτες εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, καθώς η επένδυση θα φτάσει στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 106.000 τ.μ. Το σχέδιο το έχει επιμεληθεί η γνωστή εταιρεία Foster & Partners. Περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, ξενοδοχείο, κατοικίες, μουσείο αλλά και εμπορικά καταστήματα όπως και καταστήματα εστίασης.

Στα έργα τα οποία βρίσκονται υπό εκτέλεση περίοπτη θέση έχουν αυτά στο παλιό Athens Heart και σε όμορο οικόπεδο, όπου θα κατασκευαστούν υπερσύγχρονα γραφεία με πιστοποίηση LEED Gold, η ανακατασκευή κτηρίων γραφείων στο Μαρούσι, αλλά και το έργο στο Μετς που αφορά ανακατασκευή κτηρίου μεικτής χρήσης.

Το ισχυρό χαρτοφυλάκιο και ο στόχος του 1 δισ. ευρώ

Η περίοδος κρίνεται εξαιρετικά ευνοϊκή για την εταιρεία, καθώς η εταιρεία διαθέτει ένα πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιο ύψους 582,6 εκατ. ευρώ, στο οποίο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται και δύο γνωστά εμπορικά, το River West στον Κηφισό και το Mare West στην Κόρινθο. Μάλιστα, στο River West έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις, καθώς έχει γίνει επέκταση σε εξωτερικούς χώρους, με τη συνολική επιφάνεια να φτάνει στα 43.385 τ.μ. Αναφορικά με το Μare West, αυτό βρίσκεται τοποθετημένο στο 5ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών, σε μία έκταση μεγέθους 14.153 τ.μ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα της Noval από τα εμπορικά ακίνητα το 2022 έφτασαν στα 12,8 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό πάντως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας που «τρέχουμε», στόχος της Noval Property είναι να έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της, καθώς ευελπιστεί αυτή να έχει ξεπεράσει το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.