27 Ιούλ 2024
READING

Πού πωλούνται οι ακριβότερες κατοικίες της Αθήνας

3 MIN READ

Πού πωλούνται οι ακριβότερες κατοικίες της Αθήνας

Πού πωλούνται οι ακριβότερες κατοικίες της Αθήνας

Εκτόξευση των τιμών των πολυτελών κατοικιών της πρωτεύουσας – μία αγορά από την οποία η Αθήνα ήδη μέχρι πρόσφατα απούσα – έφερε η προσέλκυση ενδιαφέροντος των θεσμικών επενδυτών για τον οικιστικό κλάδο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι θεσμικοί επενδυτές στοχεύουν κυρίως σε πολυκατοικίες πρώτης κατηγορίας που προορίζονται είτε για πώληση είτε για μίσθωση στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ενώ ιδιώτες επενδυτές στρέφονται σε ελκυστικές παραθαλάσσιες βίλες σε όλη τη χώρα. Από τη στιγμή που η ανάπτυξη της αθηναϊκής ριβιέρας έβαλε το λεκανοπέδιο στον τουριστικό χάρτη, η τελευταία αυτή κατηγορία των παραθεριστικών κατοικιών άρχισε να κερδίζει έδαφος εντός των συνόρων της πρωτεύουσας.

Αν και θα περίμενε κανείς να δει τα νότια προάστια πρωταθλητές στις τιμές των πολυτελών οικημάτων, την υψηλότερη μέση τιμή καταγράφουν οι συναλλαγές στο Χίλτον, που μετατρέπεται σε προορισμό πόλης για το διεθνές κοινό. Τα διαμερίσματα Waldorf Astoria (επωνυμία της Hilton) στο ξενοδοχείο πωλήθηκαν προς περίπου 24.000 το τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ένας αγοραστής διέθεσε κατά μέσο όρο 3,36 εκατομμύρια. Στην αγορά έπεσαν 37 κατοικίες διαφόρων μεγεθών, με μέση επιφάνεια περίπου 140 τ.μ. στον 14ο και 15ο όροφο του πρώην ξενοδοχείου Χίλτον, που θα λειτουργήσουν ως branded residences.

Εξίσου υψηλές ήταν οι τιμές για τα Conrad Residences, τις 18 κατοικίες διαφόρων μεγεθών, με μέση επιφάνεια περίπου 290 τμ, στον 12ο και 13ο όροφο του πρώην ξενοδοχείου Χίλτον που πωλήθηκαν προς περίπου 21.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, με την τιμή πώλησης ανά κατοικία να διαμορφώνεται σε 6,09 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους δείκτες τιμών διαμερισμάτων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, η αγορά κατοικιών συνεχίζει να καταγραφεί ισχυρή αυξητική τάση στους ετησίους ρυθμούς μεταβολής των τιμών της, αν και σε τοπικό επίπεδο καταγράφονται έντονες διαφοροποιήσεις. Παράδειγμα είναι το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό, το οποίο αποτελεί μία εκ των μεγαλύτερων αστικών αναπλάσεων που πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στην Ευρώπη.

Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό, τόσο από τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ όσο και από ξένα επενδυτικά funds, αλλά και από ιδιώτες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ίσως την σημαντικότερη επιβεβαίωση των θετικών μακροχρόνιων προσδοκιών που υπάρχουν για το κλάδο της ελληνικής κτηματαγοράς, όπως επισημαίνουν οι αναλύσεις των κτηματομεσιτών της χώρας.

Το Ελληνικό δείχνει το δρόμο

Εξάλλου, το Ελληνικό έδειξε το δρόμο για την πώληση κατοικιών σε τιμές… Μυκόνου. Στον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη διαμερισμάτων της χώρας, τον Riviera Tower, οι 170 οικιστικές μονάδες, στον πύργο – κι ενώ δεν είναι branded – από τον 1ο έως τον 40ο όροφο, με μέση επιφάνεια 262 τετραγωνικών μέτρων, πωλήθηκαν προς 625 εκατομμύρια ευρώ.

Η μέση τιμή έφτασε τα 14.015 ευρώ ανά τ.μ. ή τα 3,67 εκατ. ευρώ για ένα διαμέρισμα, εξαιρουμένων βέβαια των ρετιρέ, όπου η τιμή εκτοξεύτηκε στα 32.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Αντίστοιχα, τα Cove Residences, οι 115 διώροφες και τριώροφες μονοκατοικίες με μέση επιφάνεια περίπου 220 τ.μ., πωλήθηκαν προς 279 εκατομμύρια. Η μέση τιμή τους έφτασε τα 11.030 ανά τ.μ. ή τα 2,43 εκατομμύρια ανά οικιστική μονάδα.

«Διαβάζοντας» τη ζήτηση για κατοικίες στα νότια προάστια, καθώς και την ώθηση που δίνει στην αγορά real estate στην ευρύτερη περιοχή, ιδιοκτήτες κι επενδυτές των όμορων δήμων κατάφεραν να αγγίξουν τιμές ρεκόρ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δανός & Συνεργάτες, μέλος της BNB Paribas Real Estate, διαμερίσματα μέσης επιφάνειας 230 τ.μ., σε νεόδμητη πολυκατοικία άριστης ποιότητας κατασκευής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής στο Γκολφ της Γλυφάδας, πωλήθηκαν σε μέση τιμή 10.500 ανά τ.μ.(από 8.000/τ.μ. Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. ανάλογα με τον όροφο και τις παροχές), άρα αντί 2,4 εκατομμύρίων κατά μέσο όρο. Κοντά στην παραλία της Βούλας, διαμέρισμα 3ου ορόφου, 280 τ.μ., σε νεόδμητο κτίριο κατοικιών πωλήθηκε προς 3 εκατομμύρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.