29 Απρ 2024
READING

Ο όμιλος ΟΤΕ περνάει στην εποχή του Κώστα Νεμπή

5 MIN READ

Ο όμιλος ΟΤΕ περνάει στην εποχή του Κώστα Νεμπή

Ο όμιλος ΟΤΕ περνάει στην εποχή του Κώστα Νεμπή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάληψη των καθηκόντων του Κώστα Νεμπή, στη θέση του προέδρου και CEO του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, το έμπειρο στέλεχος θα ξεκινήσει να εργάζεται από το νέο του πόστο την 1η Ιουλίου 2024, διαδεχόμενος τον Μιχάλη Τσαμάζ. Η αποστολή του σίγουρα περιλαμβάνει έντονα το στοιχείο της πρόκλησης καθώς θα πάρει τη σκυτάλη από τον μακροβιότερο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο στην ιστορία του ομίλου. Έναν άνθρωπο που με το όραμα και το πάθος του επιδίωξε τον διαρκή μετασχηματισμό του ομίλου και κατάφερε να επιδείξει σπουδαίο έργο.

Στον αντίποδα, ο κ. Νεμπής έχει σημαντικά εφόδια που θα τον βοηθήσουν τα μέγιστα στην προσπάθειά του όχι μόνο να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του προκατόχου του αλλά να το οδηγήσει κι ένα βήμα μπροστά. Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται στον όμιλο από το 2009, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα ο κ. Τσαμάζ, δηλαδή συμπληρώνει 15 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας. Ένα χρονικό διάστημα που του έχει επιτρέψει να θεωρείται ως ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη, όχι μόνο του ομίλου αλλά και γενικότερα της αγοράς. Το δεύτερο «πολεμοφόδιό» του είναι ότι σε όλα τα χρόνια της προεδρίας και διοίκησης του Μιχάλη Τσαμάζ, αυτός ήταν εκεί, γνωρίζει άριστα τον τρόπο λειτουργίας του ομίλου και δε θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής.  Βέβαια, επειδή ο προκάτοχός του φρόντισε να ενημερώσει νωρίς για τις προθέσεις του, ο κ. Νεμπής είχε αρκετούς μήνες στη διάθεσή του προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για την νέα αυτή αποστολή.

Ποιος είναι ο Κώστας Νεμπής

Ο Κώστας Νεμπής γεννήθηκε το 1973, είναι δηλαδή 51 ετών. Η πρώτη του επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων ήρθε πολύ νωρίς, και συγκεκριμένα στα 18 του χρόνια. Τότε, κι ενώ μόλις είχε ολοκληρώσει τις σχολικές του υποχρεώσεις, ο πατέρας του, υπάλληλος της Procter & Gamble, είχε ένα αίτημα προς την διοίκηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τους ζήτησε να εργαστεί ως μαθητευόμενος, για λίγους μήνες, ο γιος του, προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία από τον τρόπο που… βγαίνουν τα χρήματα.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό, και ο 18χρονος τότε Κώστας βρέθηκε να εργάζεται στον πολυεθνικό κολοσσό, σε βοηθητικές εργασίες. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο ίδιος έδειξε μεγάλη αφοσίωση στα καθήκοντά του, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή από την καινούργια αυτή εμπειρία. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του, η εταιρεία τον δέχτηκε αμέσως πίσω όταν ζήτησε να επιστρέψει, έχοντας εκτιμήσει την εργατικότητά του.

Άλλωστε, για εκείνον οι σπουδές ήταν εξίσου σημαντικές με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, λαμβάνοντας πτυχίο Marketing & Management.

Σε ηλικία 22 ετών, και για την περίοδο 1995-96, βρέθηκε στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Πωλήσεων στην PepsiCo Ελλάδος, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις σπουδές του. Έτσι, το 1999 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο MSc (Master of Science) in International Economics, Banking & Finance από το Πανεπιστήμιο του Cardiff.

Η πορεία στη Vodafone και ο ΟΤΕ

Το ταλέντο του δεν έμεινε απαρατήρητο κι από άλλες μεγάλες εταιρείες, έτσι, το 2000 μεταπήδησε στη Vodafone.  Την περίοδο 2000-02 διετέλεσε Product Manager του Vodafone Group ενώ στην συνέχεια επέστρεψε στη Vodafone Ελλάδος. Συνολικά στην εταιρεία έμεινε περίπου 9 χρόνια, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης, ενώ τότε είχε έρθει η ώρα να κάνει το μεγάλο βήμα προς τον ΟΤΕ.

Πλέον ο Κώστας Νεμπής ήταν ένας άνθρωπος με σπουδαίο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και μεγάλη εργασιακή εμπειρία, έτσι ο όμιλος ΟΤΕ τον «έριξε στα βαθιά» από την αρχή. Στο ξεκίνημα του, ανέλαβε Διευθυντής Marketing (από το 2009 μέχρι το 2011), ενώ τα επόμενα δύο χρόνια αναβαθμίστηκε σε CMO του ομίλου. Ακόμα, τον Ιούνιο του 2016 ορίστηκε Chief Commercial Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ.

Το κεφάλαιο «Κροατία»

Ξεχωριστή θέση στη ζωή του, ως ένα παιχνίδι της μοίρας ίσως, έχει η Κροατία. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Νεμπής, σε μικρή ηλικία, αποφάσισε να έρθει σε… ρήξη με τον μπαμπά του, για χάρη ενός Κροάτη. Όχι όμως, όποιου κι όποιου, αλλά ενός εκ των μεγαλυτέρων ποδοσφαιριστών που έπαιξαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Ο λόγος για τον έναν και μοναδικό Βέλιμιρ Ζάετς, που με τις «μαγείες» του στον αγωνιστικό χώρο έκανε τον -έφηβο τότε- Κώστα Νεμπή φανατικό οπαδό του Παναθηναϊκού. Ο πατέρας του, φανατικός Ολυμπιακός, ποτέ δε κατάφερε να αποδεχτεί την επιλογή του γιου του, με αποτέλεσμα να μη τον πηγαίνει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει από κοντά το ποδοσφαιρικό του ίνδαλμα.

Τελικά μία ανώτερη δύναμη μάλλον θέλησε να αποκαταστήσει την αδικία αυτή και έτσι φρόντισε να φέρει ξανά στον δρόμο του Κώστα Νεμπή την Κροατία, στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του μέχρι τότε. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο 2019 ανέλαβε CEO της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, πετυχαίνοντας σπουδαία αποτελέσματα που είχαν ως συνέπεια η εταιρεία να επιστρέψει δυναμικά και να καταφέρει να κερδίσει τόσο τους πελάτες, όσο και τους εργαζόμενούς της.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2023 ο Όμιλος HT είχε έσοδα 279,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά 2,7% σε σχέση με το 2022. Σημαντική είναι και η επίδοση που καταγράφεται στη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς οι συνδρομητές ξεπέρασαν τους 538.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θετικά αποτελέσματα του ομίλου, επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Iskon Internet, η οποία είναι πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου, τηλεόρασης και voice services provider. Συνοπτικά, η εταιρεία, υπό την ηγεσία του, όχι μόνο κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στην αγορά της Κροατίας αλλά ολοκλήρωσε και σημαντικές επενδύσεις σε Gigabit υποδομές και ψηφιακές λύσεις.

Στον ΟΤΕ αναλαμβάνει καθήκοντα σε μία από τις καλύτερες περιόδους του ομίλου, καθώς ηγείται σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του (σταθερή, κινητή, ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση), ενώ βρίσκεται εν μέσω ενός νέου γύρου σημαντικών επενδύσεων. Και μπορεί ο ανταγωνισμός να είναι έντονος, ο Κώστας Νεμπής όμως έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να συνεχίσει ο όμιλος ΟΤΕ να βαδίζει στον δρόμο των επιτυχιών.

ΟΤΕ: Νέος CEO ο Κώστας Νεμπής - Financial Report

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.