29 Απρ 2024
READING

Υβριδικά γραφεία: Πληθαίνουν τα εργασιακά… airbnb στην Αθήνα

5 MIN READ

Υβριδικά γραφεία: Πληθαίνουν τα εργασιακά… airbnb στην Αθήνα

Υβριδικά γραφεία: Πληθαίνουν τα εργασιακά… airbnb στην Αθήνα

Σε μία νέα πραγματικότητα έχει οδηγηθεί η αγορά εργασίας, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα, κυρίως, της μεγάλης αύξησης της υβριδικής εργασίας αλλά και της ευελιξίας που ζητούν οι εργαζόμενοι σχετικά με το μέρος από το οποίο θα πραγματοποιείται η εργασία. Ειδικά μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι έδειξαν να επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους και να αναζητούν την δυνατότητα να εργαστούν και μακριά από τα συμβατικά γραφεία, ενώ οι εργοδότες αποφάσισαν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο αίτημα, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, όπως η δυσκολία ανεύρεσης ικανού προσωπικού.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται ως freelancers, υβριδικά και σε καθεστώς μερικής ή πλήρους τηλεργασίας, ενώ σε κλάδους όπως ο τεχνολογικός αυτή η τάση παρουσιάστηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Επακόλουθο της συγκεκριμένης εξέλιξης ήταν να δημιουργηθεί η ανάγκη για νέου είδους γραφεία, τα οποία μπορούν να ενοικιαστούν για μήνες ή ακόμα και για μέρες, και προσφέρουν λύσεις σε ψηφιακούς νομάδες, μικρές ομάδες εργασίας και επαγγελματίες κάθε είδους, που αναζητούν έναν τόπο «φιλοξενίας».

Η χώρα μας δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από τις εξελίξεις, με πολλούς ανάλογους χώρους να χρησιμοποιούνται ήδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Π55 Coworking Space, το οποίο λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας εδώ και μερικούς μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εργαστούν εκεί ακόμα και για δύο ώρες, έναντι ενός ποσού που ξεκινά από τα 15 ευρώ, ενώ στις παροχές του κτηρίου περιλαμβάνονται χώροι όπως coworking cafe, roof garden, κοινόχρηστοι χώροι εργασίας και meeting rooms.

Δύο νέοι χώροι εργασίας από την IWG

H δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο κλάδο ωθεί μεγάλους «παίκτες» της αγοράς να προχωρούν συνεχώς σε νέες κινήσεις. Την ώρα λοιπόν που η υβριδική εργασία βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, η IWG ανακοίνωσε τη λειτουργία δύο νέων χώρων εργασίας, υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα. Η ΙWG είναι μία από τις πιο σημαντικές παρόχους ευέλικτων χώρων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δραστηριοποιείται με πολύ γνωστές επωνυμίες, όπως η Spaces και η Regus. Οι νέες της υλοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν με το brand HQ, στις περιοχές της Ομόνοιας και της Κυψέλης.

Πρόκειται για δύο κινήσεις που ακολουθούν τη δημοσιοποίηση των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, τα οποία περιλαμβάνουν τριμηνιαία έσοδα ρεκόρ αλλά και εντυπωσιακή ανάπτυξης δικτύου, καθώς το 2023 προστέθηκαν 867 νέες τοποθεσίες. Η επιλογή των περιοχών δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και αυξανόμενης ζήτησης, τόσο από επιχειρήσεις, όσο κι από εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους δύο νέους χώρους θα συναντάμε ιδιωτικά γραφεία, αίθουσες για meetings, κοινόχρηστους χώρους εργασίας και δημιουργικούς χώρους. Τα κτήρια θα φιλοξενούν ήδη εδραιωμένες εταιρείες αλλά και start-ups που θα δραστηριοποιούνται σε μία μεγάλη «βεντάλια» κλάδων, όπως και ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις.

Η ΙWG προσφέρει υψηλής ποιότητας γραφεία σε αυτές τις τοποθεσίες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να ζήσουν την εμπειρία μιας πόλης «1 5 λεπτών» και επιτρέπουν στους εργαζομένους να εργάζονται σε κοντινή απόσταση από τον τόπο διαμονής τους. Το όφελος από αυτό είναι διπλό καθώς, από τη μία πλευρά οδηγεί  σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση εκπομπών άνθρακα και από την άλλη χαρίζει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους.

Tι μαρτυρούν οι αριθμοί

Με την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης καθώς οι εταιρείες κάθε μεγέθους υιοθετούν την υβριδική εργασία μακροπρόθεσμα, προβλέπεται ότι το 30% των εμπορικών ακινήτων θα είναι ευέλικτοι χώροι εργασίας έως το 2030. Η υβριδική εργασία προσφέρει στις εταιρείες μια σημαντικά μικρότερη βάση κόστους με μέση εξοικονόμηση 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Καθώς η συνεχής μετάβαση προς την υβριδική εργασία επιταχύνεται, η δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη είναι εκθετική, με 1,2 δισεκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως και μια αγορά αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με εκτιμήσεις. Τα συμβατικά γραφεία θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς οι επιχειρήσεις απαιτούν λιγότερο χώρο και αναζητούν ευέλικτους χώρους εργασίας.

Ανεβαίνει διαρκώς στις προτιμήσεις η Αθήνα

Ενδεικτικό της θετικής τάσης που επικρατεί στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η Αθήνα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις όσων εργάζονται εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της παγκόσμιας πλατφόρμας ανθρώπινου δυναμικού (HR) Workmotion, η οποία αξιολογεί τις πόλεις που είναι πιο προσβάσιμες και πιο ελκυστικές στους remote workers, η Αθήνα συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 κορυφαίων πόλεων παγκοσμίως. Ειδικότερα, η ελληνική πρωτεύουσα φιγουράρει στη 17η θέση, σε σύνολο 85 χωρών παγκοσμίως, αμέσως μετά τη Βουδαπέστη (15η) και το Όσλο (16η) και λίγο πριν το Ουέλινγκτον στη Νέα Ζηλανδία (18η) και την Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη (19η). Στην κορυφαία θέση βρίσκεται η Βαρκελώνη, ενώ το top-5 συμπληρώνουν Ντουμπάι, Πράγα, Μαδρίτη και Μελβούρνη.

Για τα αποτελέσματα της έρευνας λαμβάνονται υπόψιν μία σειρά από στοιχεία, όπως η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και θεώρησης εισόδου (remote working visa) για όσους εργαζόμενους δουλεύουν εξ αποστάσεως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι υποδομές, όπως τα υβριδικά γραφεία, οι συνδέσεις ίντερνετ και η εξυπηρέτηση δημόσιων υπηρεσιών, το πόσο ασφαλής είναι κάποιος στην εκάστοτε πόλη, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, η διαθεσιμότητα ακινήτων, τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς και το κόστος χρήσης τους, η φορολογία και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τα ενοίκια για την εύρεση διαμερίσματος αλλά και το κόστος κάλυψης βασικών αναγκών, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η έρευνα «The cities best facilitating remote work: Workcation 2023» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα ανεβαίνει διαρκώς στις προτιμήσεις εκείνων που αναζητούν προορισμούς που συνδυάζουν την εξ αποστάσεως εργασία με διακοπές (workcation). Αυτό συμβαίνει εξαιτίας μίας σειράς πλεονεκτημάτων όπως ο τρόπος ζωής, αφού προσφέρει έντονη νυχτερινή ζωή με πλούσια ιστορία και αξιοθέατα, πρόσβαση στο σύστημα υγείας, αλλά και φτηνές συγκοινωνίες. Ένας ακόμα λόγος που η Αθήνα έχει ανέβει στις προτιμήσεις είναι η θέσπιση της digital nomad visa το 2021, αλλά και το χαμηλό κόστος ενοικίασης, συγκριτικά με άλλες χώρες, γεγονός που κατατάσσει την Αθήνα στην 22η θέση μεταξύ 85 πόλεων παγκοσμίως.

Π55

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.