29 Απρ 2024
READING

To στοίχημα της Premia Properties για τα νέα γραφεία της ΑΑΔΕ

3 MIN READ

To στοίχημα της Premia Properties για τα νέα γραφεία της ΑΑΔΕ

To στοίχημα της Premia Properties για τα νέα γραφεία της ΑΑΔΕ

Εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά μέρους των εφοριακών υπαλλήλων, αλλά και βουλευτών, ολοκληρώνεται η μεταστέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στο πρώην Athens Heart του Ταύρου, το οποίο η ιδιοκτήτρια Premia Properties μετατρέπει σε πράσινο γραφειακό κτίριο.

Το κτίριο ολοκληρώνεται σε δύο μήνες, αλλά η συμφωνία της επενδυτικής ακινήτων με την ΑΑΔΕ φέρεται να μην ικανοποιεί το σύνολο των εργαζομένων, που θα εγκαταλείψουν τα γραφεία της Καραγεώργη Σερβίας για να μετακομίσουν στο Μοσχάτο. Αυτό επιβεβαιώνει ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών, ζητώντας από την ηγεσία της ΑΑΔΕ διευκρινίσεις για τη μεταστέγαση των κεντρικών υπηρεσιών, μία επιλογή την οποία χαρακτηρίζει «προβληματική». Μεταξύ άλλων, οι εφοριακοί διερωτώνται αν εξετάστηκαν κι άλλες εναλλακτικές περιπτώσεις κτιρίων καθώς και πώς δικαιολογείται το ύψος του μισθώματος, δεδομένου ότι σε 3 περίπου χρόνια θα μπορούσε να γίνει απόσβεση της αξίας κτήσης του, ενώ ισχυρίζονται πως το μίσθωμα του κτιρίου της Πειραιώς υπερβαίνει κατά 30 – 35% το άθροισμα των μισθωμάτων όλων των προς μεταστέγαση υπηρεσιών. Επίσης στα ερωτήματα που θέτουν ανήκει το αν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την προσβασιμότητα πολιτών και εργαζομένων στο κτίριο και η σύνδεση αυτού με μέσα σταθερής τροχιά, καθώς και αν εξετάστηκε η δυνατότητα μεταστέγασης σε δημόσιο κτίριο.

Σχετική ερώτηση έχει υποβάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με τους βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση, «στην περίπτωση του ακινήτου πρώην Athens Mall, το κόστος της μίσθωσης είναι πολύ υψηλότερο από το μέχρι πρότινος κόστος στέγασης σε σημείο που η αρχική αγορά του ακινήτου να ήταν η συμφέρουσα επιλογή καθώς θα κόστιζε στο δημόσιο το 1/3 του συνόλου της 12ετους μίσθωσης». Οι βουλευτές ρωτούν αν «έχει κάνει τεχνικοοικονομική μελέτη για την μεταστέγασή της η ΑΑΔΕ την οποία να έχει κοινοποιήσει στο Υπουργείο», καθώς και αν «εξετάσθηκε κατά την ανωτέρω μελέτη η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών από ακίνητα του δημοσίου για περιορισμό του κόστους».

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Πηγές με γνώση της συμφωνίας της ΑΑΔΕ με την Premia Properties κάνουν λόγο για μία διάφανη διαδικασία, κατά την οποία το πρώην εμπορικό κέντρο επιλέχθηκε μέσω διαγωνισμού για τη στέγαση των υπηρεσιών της Αρχής. Η δημοπρασία της ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, ενώ η εγκριτική απόφαση υπογράφηκε από το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή στις 17 Μαρτίου 2023. Σημειώνουν επίσης πως οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα συγκεντρωθούν σε ένα ακίνητο, ενώ μέχρι σήμερα στεγάζονται σε 10 διαφορετικά κτίρια. Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ ανήκει στις υπηρεσίες που σχεδιαζόταν να μεταφερθούν στο κυβερνητικό πάρκο Ανδρέας Λεντάκης, στις πρώην εγκαταστάσεις της Πυρκάλ, μία σύμβαση ΣΔΙΤ που ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί, αν και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2026.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της μίσθωσης, ανέρχεται σε περίπου 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μιλάμε για ένα πιστοποιημένο κατά LEED Gold ακίνητο, ενώ, την ίδια ώρα, τα «πράσινα» κτίρια ενοικιάζονται προς 25 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας. Λόγος γίνεται επίσης και για το ύψος της επένδυσης της Premia, με τους πολέμιους του σχεδίου μετεγκατάστασης να αναφέρουν πως το ακίνητο εξαγοράστηκε έναντι 15 εκατομμυρίων, ενώ η συνολική επένδυση για την ανακατασκευή του φτάνει τα 60 εκατ., σύμφωνα με την ΑΕΕΑΠ.

Δεδομένου ότι οι εφοριακοί θέτουν ζήτημα προσβασιμότητας, αναφέρεται ότι η Premia θα εκμισθώσει 92 θέσεις στάθμευσης του ακινήτου, που απέχει περί τα 800 μέτρα από σταθμό του ΗΣΑΠ. Το σύνολο της ωφέλιμης εκμισθώσιμης επιφάνειας είναι 26.500 τ.μ. H σύμβαση μίσθωσης είναι 12ετούς διάρκειας και το ετήσιο συνολικό μίσθωμα ανέρχεται σε 4,382 εκατ. για τους γραφειακούς χώρους που θα περιλαμβάνουν συνεδριακό χώρο 500 ατόμων, παιδότοπο, γυμναστήριο και καφετέρια. Το κτίριο κατασκευάζει η ΕΛΕΜΚΑ, θυγατρική της ομίλου Μυτιληναίου, ενώ μέρος των εργασιών καλύπτεται με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 18 εκατ. ευρώ).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.