29 Απρ 2024
READING

Η ΔΕΗ «ανοίγει τα φτερά της» στο εξωτερικό

6 MIN READ

Η ΔΕΗ «ανοίγει τα φτερά της» στο εξωτερικό

Η ΔΕΗ «ανοίγει τα φτερά της» στο εξωτερικό

«Στόχος η ΔΕΗ να γίνει η ισχυρότερη εταιρεία ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της εταιρίας Γιώργος Στάσης το 2021, με όραμα και φιλοδοξία να σβήσει παντελώς από το όνομα της εταιρίας τον κρατικό χαρακτήρα, με τον οποίο μάλιστα είναι ακόμη άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό του Έλληνα πολίτη και να την οδηγήσει στην επιτυχία, μέσα από ένα rebranding που την επανασυστήνει στο κοινό ως μία νέα οντότητα, η οποία βασίζεται σε σύγχρονη φιλοσοφία, με επίκεντρο τον άνθρωπο, αλλά και τις αρχές της βιωσιμότητας.

Ακόμη περισσότερο, με το βλέμμα στο μέλλον, ο κ. Στάσης στόχευσε μέσα από αυτόν τον μετασχηματισμό να εδραιώσει τη θέση της ΔΕΗ στο εξωτερικό, αποκτώντας ηγετική θέση στη ΝΑ Ευρώπη.

Πράγματι, η εταιρία, μέχρι στιγμής, όχι απλά έχει πετύχει την επιστροφή της στην κανονικότητα, αλλά βήμα – βήμα Όπως αναφέρθηκε μάλιστα στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η ΔΕΗ οδεύει στο να γίνει ηγετικός «παίκτης» στον τομέα της πράσινης ενέργειας, μέσω επενδύσεών της σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), και, βέβαια μέσω της εξωστρέφειάς της, με στρατηγικές συνεργασίες, με παρουσία σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ. «Πιστεύω ότι το 2030 θα είμαστε μία εταιρία εξαγωγική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Εξετάζοντας τους στόχους και την πορεία προς τη «μεταμόρφωση» και την εδραίωση της εταιρίας στο εξωτερικό, αξίζει να δούμε τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία ανακοινώθηκαν από τους ιθύνοντες της εταιρίας. Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2023 στις 9 Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 35%, λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των δραστηριοτήτων της Διανομής και της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία από 25 Οκτωβρίου2023. Σε επίπεδο pro forma, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία και για τους 12 μήνες του 2023, το επαναλαμβανόμενο EBITDA διαμορφώθηκε σε €1,5 δισ..
Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Γιώργος Στάσσης δήλωσε: «Το 2023 ήταν άλλη μια κομβική χρονιά για τη ΔΕΗ με ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ολοκλήρωση μιας σημαντικής εξαγοράς που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επαναφέρουμε τη διανομή μερίσματος μετά από μια δεκαετία ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019».

Στόχος η ΔΕΗ να γίνει η ισχυρότερη εταιρεία ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η ηγετική θέση στη Ρουμανία

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ως επί το πλείστον, η κερδοφορία της ΔΕΗ βασίστηκε στην κίνηση της εξαγοράς της Enel Romania. Μετά από διαπραγματεύσεις, η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρία. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το σύνολο του χαρτοφυλακίου της Enel Romania, ενός από τους ισχυρότερους ιδιώτες επενδυτές στον τομέα της ενέργειας στη Ρουμανία, περιήλθε στη ΔΕΗ έναντι τιμήματος 1,260 δισ. ευρώ. Μέσα από την εξαγορά αυτή η ΔΕΗ κατάφερε να ενισχύσει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα όσον αφορά τον άξονα Ρουμανία – Βουλγαρία – Ελλάδα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο η εταιρία καθετοποιεί τη δραστηριότητά της στη Ρουμανία.

Για να αντιληφθούμε το εκτόπισμα και τη δυναμική της εταιρίας, αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περισσότερο από 35TWh. Όσον αφορά στο μέλλον, ο όμιλος στοχεύει να έχει συνολικά 8,9GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ και μάλιστα πολύ σύντομα, το 2026.

Σε γενικές γραμμές, σκοπός της ΔΕΗ είναι να συνεχίσει να αποκτά ΑΠΕ σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Στη στοχοθέτηση αυτή συμβάλλει σημαντικά και η πρόσφατη στρατηγική συμφωνία με τη Mytilineos, η οποία αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως 2 δισ. ευρώ, ενώ ορίζοντας υλοποίησης είναι τα επόμενα τρία χρόνια.

Νέο λογότυπο, νέα ταυτότητα σηματοδοτούν την «αναγέννηση» της ΔΕΗ

Ως απόδειξη της εξωστρέφειας και των δυναμικών βημάτων της ΔΕΗ, ήρθε η κίνηση για τη δημιουργία νέου λογότυπου που ονομάστηκε «PPC» για τις θυγατρικές του ομίλου στη Ρουμανία, τα οποία πλέον θα εφαρμόζονται σταδιακά σε όλα τα σημεία επαφής των εταιρειών με τους πελάτες. Η έμπνευση για το νέο λογότυπο συνδέθηκε με τη φιλοδοξία για ένα βιώσιμο μέλλον όσον αφορά στην ενέργεια, την κυκλικότητα της ζωής, της φύσης και, συνεπώς της οικονομίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρία, το λογότυπο “PPC” σχεδιάστηκε ξεκινώντας από τρεις ίσους κύκλους που αποτελούν τη βάση των γραμμάτων p, p, c, τονίζοντας τη σταθερότητα και την αυθεντικότητα της μάρκας, στην ψηφιακή εποχή του νέου εξηλεκτρισμού. Η καθαρότητα στη φόρμα των γραμμάτων του λογοτύπου και των άλλων σχεδιαστικών στοιχείων, καθώς και οι μεγάλες εικόνες, είναι μόνο μερικά από τα εικαστικά στοιχεία που εκφράζουν την αυτοπεποίθηση της μάρκας PPC, ως η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη και παίκτης στη διεθνή σκηνή.

Ακόμη, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος, η νέα ομιλική ταυτότητα έχει εφαρμοστεί στα κεντρικά γραφεία και καταστήματα της PPC στη Ρουμανία, με την αντικατάσταση του υφιστάμενου λογοτύπου να απλώνεται σταδιακά εντός Απριλίου και σε άλλα φυσικά σημεία (touch points) μεταξύ των οποίων λογαριασμοί και έντυπα. Επιπλέον, έγινε το λανσάρισμα του νέου site, www.ppcenergy.ro , καθώς και της νέας εφαρμογής για κινητά, myPPC. Στις δύο ψηφιακές πλατφόρμες, με τον καινούργιο σχεδιασμό που αντικατοπτρίζει τη νέα οπτική ταυτότητα της μάρκας, οι πελάτες της PPC στη Ρουμανία μπορούν να βρουν πληροφορίες για όλες τις εταιρείες του Ομίλου ΔΕΗ στη χώρα, καθώς και λειτουργικότητες όπως διαχείριση ή πληρωμή λογαριασμών, λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Το στίγμα της νέας ΔΕΗ βλέπουν εδώ και λίγο διάστημα και στην καθημερινότητά τους οι πολίτες της Ρουμανίας, μέσω απτών στρατηγικών παραδειγμάτων, καθώς όλοι οι δημοσίως προσβάσιμοι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που εξαγόρασε ο όμιλος στη χώρα μετονομάστηκαν σε PPC blue και ενσωματώνουν σταδιακά το νέο λογότυπο.

Όπως αποκαλύπτει η εταιρία, πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και το λανσάρισμα του νέου PPC blue site, καθώς και της σχετικής εφαρμογής για κινητά, με τη φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος στους φορτιστές της PPC στη Ρουμανία να γίνεται μία εμπειρία ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη για τους οδηγούς.

Το καλά μελετημένο, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, αποδοτικό και σίγουρα μεγαλεπήβολο σχέδιο της ΔΕΗ, αναφορικά με την εξωστρέφεια και την επέκταση στο εξωτερικό, αποτελεί βασικό μέρος ενός γενικότερου business plan «μεταμόρφωσης» της εταιρίας. Τα κέρδη είναι πραγματικότητα και η πορεία προς την ισχυροποίηση πολλά υποσχόμενη, μένει ωστόσο να δούμε αν τελικά θα καταφέρει να εδραιωθεί και στο μυαλό του καταναλωτή ως μία σύγχρονη και αποκομμένη από κάθε κρατικό στίγμα, εταιρία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.