29 Απρ 2024
READING

Shopflix: Είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι για πρωτιά μέχρι το 2026;

5 MIN READ

Shopflix: Είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι για πρωτιά μέχρι το 2026;

Shopflix: Είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι για πρωτιά μέχρι το 2026;

Έχουν περάσει κάτι παραπάνω από δύο χρόνια από τότε που το Shopflix ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχοντας ως στόχο να πρωταγωνιστήσει σε μία αγορά που ήδη κυριαρχούσε το Skroutz.gr. Το εγχείρημα, χωρίς αμφιβολία, ήταν δύσκολο και απαιτητικό, όταν όμως υπάρχει η υπογραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη, σίγουρα κανείς δε θα μπορούσε να μη δώσει πιθανότητες επιτυχίας.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου

Για να το πετύχει αυτό το Shopflix υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης το οποίο ήταν βασισμένο σε τρεις άξονες. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες συνολικά υπολογίζονται σε ένα ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Μέρος των χρημάτων αυτών, κατευθύνθηκε στην αντικατάσταση της αρχικής πλατφόρμας λειτουργίας του marketplace, με μία από τις πιο σύγχρονες της αγοράς. Ο δεύτερος άξονας ήταν η προσεκτική επιλογή συνεργατών.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις οι οποίες φιλοξενούνται στο Shopflix θα πρέπει να είναι όντως ανταγωνιστικές στις τιμές τους και να προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες στους πελάτες τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί μία κίνηση από την πλευρά του Shopflix που έδειξε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με επιχειρήσεις αποφασισμένες να επενδύσουν σε αυτήν την συνεργασία. Σε αντίθεση λοιπόν με το Skroutz, που για πολλά χρόνια λειτουργούσε χωρίς χρεώσεις και συνδρομές για τις επιχειρήσεις (κάτι που άλλαξε σχετικά πρόσφατα) το marketplace του Βαγγέλη Μαρινάκη από την αρχή υιοθέτησε το μοντέλο μίας αρχικής εγγραφής έναντι 250 ευρώ και μίας ετήσιας συνδρομής ύψους 200 ευρώ.

Τα χρήματα δεν είναι πολλά για μία σοβαρή επιχείρηση, είναι όμως ένας τρόπος «δέσμευσης» και των δύο πλευρών για δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από την συνεργασία. Φυσικά η κίνηση αυτή έχει και άλλα οφέλη, αφού εξασφαλίζει ένα αξιόλογο ποσό στην πλατφόρμα, ενώ ταυτοχρόνως αποτελεί και μία απόδειξη αυτοπεποίθησης για την ποιότητα του εγχειρήματος. Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την εξαγορά της Courier Center, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά των προϊόντων. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στο Shopflix μία σειρά από κινήσεις, όπως προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής ανάλογα με τις ανάγκες της, την προσφορά υπηρεσίας παράδοσης προϊόντων που αγοράστηκαν από διαφορετικά καταστήματα σε μία αποστολή, ενώ, τέλος, εξασφαλίζει και στην εταιρεία μεταφορών μία σταθερή πελατεία που μάλιστα μπορεί να αυξάνεται διαρκώς.

Τι λένε οι αριθμοί

Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι του Shopflix δεν κρύφτηκαν σχετικά με τις προθέσεις τους. Άλλωστε ένας επιχειρηματίας όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης ποτέ δεν «παίζει» για τη δεύτερη θέση, ούτε τον εμποδίζει κάτι από το να ενισχύσει το εκάστοτε εγχείρημά του με τους αναγκαίους πόρους. Έτσι, από την πρώτη στιγμή η διοίκηση του Shopflix ξεκαθάρισε ότι στόχος της είναι η κορυφή, μέχρι το 2026. Αυτό βέβαια στη πράξη αποδεικνύεται πιο δύσκολο από όσο ακούγεται στα λόγια. Τη δεδομένη στιγμή, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί του κυμαίνονται κοντά στις 1500. Την ίδια ώρα, ο μεγάλος ανταγωνιστής του, το Skroutz, την περίοδο της πανδημίας βρέθηκε να έχει εγγεγραμμένες 12.000 επιχειρήσεις, ενώ μετά την λήξη των περιορισμών που είχαν επιβληθεί -και- στο εμπόριο, ο αριθμός αυτός κυμαίνεται κοντά στις 8.000 επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι δε θα ήταν σωστό αυτή η υποχώρηση να θεωρηθεί ως αποτυχία για το Skroutz καθώς πριν την πανδημία ο αριθμός των επιχειρήσεων ήταν κοντά στις 6.000. Άρα, επί της ουσίας, κατάφερε να προσθέσει ακόμα 2.000 επιχειρήσεις στο πελατολόγιό του. Ακόμα, σε αριθμό χρηστών, το Shopflix ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σε περίοδο 6 μηνών αλληλοεπίδρασαν με την σελίδα του κάτι περισσότερο από 1,6 εκατ. χρήστες. Η λέξη αλληλεπίδραση όμως είναι το «κλειδί» καθώς δεν συνεπάγεται και αγορά. Στον αντίποδα, το Skroutz, υπολογίζεται ότι το 2023 είχε περίπου 2 εκατ. πελάτες τον χρόνο με επιβεβαιωμένες αγορές. Τέλος, στον αριθμό των εργαζομένων, το Shopflix έχει 150 υπαλλήλους (με προοπτικές να φτάσουν σύντομα τους 200), ενώ το Skroutz στην ιστοσελίδα του απασχολεί 560 άτομα. Ακόμα, για λογαριασμό τoυ Skroutz εργάζονται 600 άτομα στην υπηρεσία Skroutz Last Mile, και 50 άτομα στην υπηρεσία Every Pay,θα ήταν αδόκιμο όμως αυτοί οι αριθμοί να προστεθούν μεταξύ τους, αφού τότε θα έπρεπε να υπολογίσουμε και τους υπαλλήλους της Courier Center για λογαριασμό του Shopflix.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Το σημείο-κλειδί που κρίνεται η επιτυχία μίας επιχείρησης είναι, χωρίς αμφιβολία, τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Βέβαια, όταν μιλάμε για καινούργιες επιχειρήσεις αυτό δεν είναι απόλυτο, όμως μπορεί να δημιουργηθεί μία εικόνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα κατά την δεύτερη εταιρική της χρήση -πρώτη επί της ουσίας με την πλατφόρμα ενεργοποιημένη- ανακοίνωσε κύκλο εργασιών ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από πωλήσεις αγαθών αλλά και από παροχή υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα προ φόρων, το Shopflix κατέγραψε ζημιές 4,8 εκατ. ευρω, με την εταιρεία πάντως να σημειώνει ότι υπάρχει αισιοδοξία για κερδοφορία στις επόμενες εταιρικές χρήσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις 31/12/2022 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας υπερέβαιναν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά 1,4 εκατ. ευρω (1.428.858,17) με αποτέλεσμα το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας να έχει καταστεί αρνητικό. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4.559.500,00 ευρώ και πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ (5.059.500,00 ευρώ ). Από την πλευρά του το Skroutz το, σε επίπεδο ομίλου, είδε τον κύκλος εργασιών του να αγγίζει τα 75,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 31,02% σε σχέση με τα 57,5 εκατ. ευρώ του 2021. Βέβαια τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 64,63% και έφτασαν από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ καθοδικά κινήθηκαν και τα κέρδη μετά φόρων τα οποία υποχώρησαν κατά 51,20%. Συγκεκριμένα, από 5 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν στα 2,4 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εταιρείας ο τζίρος κατέγραψε σημαντική αύξηση 56,07% και από τα 47,59 εκατ. ευρώ έφτασε στα 74,28 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν ζημιές προ φόρων ύψους 2,17 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 6,6 εκατ. ευρώ το 2021, και ζημιές μετά από φόρους ύψους 1,96 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 5 εκατ. ευρώ το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται εμφανές ότι τις δύο πλατφόρμες χωρίζει μία μεγάλη διαφορά, που σίγουρα είναι δύσκολο να καλυφθεί, ειδικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είναι ο ορίζοντας δύο ετών που έχει θέσει η διοίκηση του Shopflix. Και το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος ίσως δεν είναι η διαφορά «εμπειρίας» αλλά η απόσταση μεταξύ του «ακολουθώ με τον τρόπο μου μία ήδη επιτυχημένη ιδέα κάποιου άλλου» με το «δημιουργώ κάτι καινούργιο με σκοπό να αλλάξω μία αγορά».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.