01 Μάι 2024
READING

ΚΡΙ ΚΡΙ: Από την οικογενειακή επιχείρηση στην εκτόξευση των κερδών

5 MIN READ

ΚΡΙ ΚΡΙ: Από την οικογενειακή επιχείρηση στην εκτόξευση των κερδών

ΚΡΙ ΚΡΙ: Από την οικογενειακή επιχείρηση στην εκτόξευση των κερδών

Η παραγωγή γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται πως ήταν το συστατικό της επιτυχίας για την ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε., η οποία αυτή τη στιγμή έχει πενταπλασιάσει την κερδοφορία της, σε σχέση με το 2021, ενώ για τη χρονιά του 2023 παρουσίασε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Πρέπει μάλιστα να αναφέρουμε ότι η ΚΡΙ ΚΡΙ είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερος παραγωγός γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας στην ελληνική αγορά.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις που ανακοινώθηκαν για το 2023, οι πωλήσεις της εταιρίας συνολικά έφτασαν στα 216,33 εκατ. ευρώ, έναντι 171,88 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,9%. Επίσης, τα μικτά κέρδη της ανήλθαν στα 72,47 εκατ. ευρώ, έναντι 31,46 εκατ. ευρώ το 2022. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 45,12 εκατ. ευρώ έναντι 8,86 εκατ. ευρώ το 2022. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 40,30 εκατ. ευρώ έναντι 3,83 εκατ. ευρώ το 2022. Και, τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε 32,27 εκατ. ευρώ, έναντι 3,18 εκατ. ευρώ το 2022.

Όσον αφορά τα επιμέρους προϊόντα, στις πωλήσεις του γιαουρτιού η εταιρία παρουσίασε αύξηση κατά 28,6% σε αξία και 15,3% σε όγκο. Αντίστοιχες εξελίξεις είχε η εταιρία και στον κλάδο του παγωτού, καθώς στην εγχώρια αγορά, οι πωλήσεις της ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ αυξήθηκαν κατά 20,4%.

Το γιαούρτι που φτάνει μέχρι την Αμερική και τη Σιγκαπούρη

Όσο ανεβαίνουν όμως οι πωλήσεις, η εταιρία προχωρά σε τολμηρές στρατηγικές κινήσεις για την περαιτέρω ισχυροποίησή της, αφού για παράδειγμα, οι επενδύσεις της εταιρείας το έτος που πέρασε ανήλθαν στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ των 21 και 25 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί λοιπόν, μιλούν από μόνοι τους για μία θετική πορεία με αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Παράλληλα, ο ιθύνοντες της εταιρίας – όπως είναι εύλογο – εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 2024 οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% – 11% έναντι του 2023.

Να σημειώσουμε ότι οι προοπτικές της Σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας έχουν αλλάξει θεαματικά μέσα από την είσοδο στη μεγάλη αμερικανική αγορά. Ειδικότερα, στα ράφια δικτύων λιανικής των ΗΠΑ έχει τοποθετηθεί ήδη το Greek Frozen Yoghurt της ΚΡΙ ΚΡΙ, ενώ στόχος είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας το 2025. Επιπλέον, το Greek Frozen Yoghurt εξάγεται και στην αγορά της Ιταλίας, ενώ μετά το πετυχημένο εγχείρημα, ακολούθησαν η Νορβηγία, ακόμη και η Κορέα, η Σιγκαπούρη κ.α.

Σήμερα η εταιρία εξάγει το γιαούρτι της, ιδιωτικής ετικέτας, σε περισσότερες από 42 χώρες συνολικά, μεταξύ των οποίων Αγγλία, Γερμανία κ.ά. Μάλιστα, το 50% των πωλήσεων της ΚΡΙ ΚΡΙ προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ καταφέρνει να διπλασιάζει τον τζίρο και την κερδοφορία της σχεδόν κάθε 5 χρόνια.

Από το μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, στη μεγαλύτερη παραγωγή γιαουρτιού

Η ιστορία της ΚΡΙ ΚΡΙ ξεκινά πίσω στο 1954, όταν ο Γιώργος Τσινάβος, ιδρυτής της εταιρίας, άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, το οποίο παρήγαγε και διέθετε παγωτά και είδη ζαχαροπλαστικής στην πόλη. Οι πρώτες διανομές παγωτού γίνονταν με πλανόδιους πωλητές και ειδικά χειροκίνητα καροτσάκια που είχαν ως ψυκτικό μέσο τον πάγο και το αλάτι. Τα παγωτά ΚΡΙ ΚΡΙ – ιδιαίτερα το Κασσάτο – , ένα παγωτό, βασισμένο στο πρόβειο γάλα, άρχισαν γρήγορα να αποκτούν φήμη και εκτός των ορίων των Σερρών.

Τη δεκαετία του ’60, τοποθετούνται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία με παγωτά στην αγορά των Σερρών, ενώ οι εγκαταστάσεις της μικρής έως τότε τοπικής εταιρίας μεταφέρονται σε νέους ιδιόκτητους χώρους, με την εταιρία να αποκτά την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας νέας εποχής, καθώς μέχρι τότε η παραγωγή γινόταν με το χέρι.

Οι δεκαετίες ’80 και ’90, διαγράφουν τη μετέπειτα πορεία της εταιρίας, αφενός με την κατασκευή νέου εργοστασίου η οποία έγινε το 1987, αφετέρου με την παραγωγή γιαουρτιού, πρόβειου και αγελαδινού, από φρέσκο γάλα του Νομού Σερρών. Δεν άργησε να έρθει και η «κάθοδος» για την εταιρία, με τη δημιουργία υποκαταστήματος στην Αττική, δημιουργώντας έτσι με σταθερά βήματα ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής των προϊόντων της.

Το 2000, η ΚΡΙ ΚΡΙ λανσάρισε το «Σπιτικό», το πρώτο γιαούρτι σε οικογενειακή συσκευασία και γρήγορα κερδίζει τις πρώτες αναφορές στις έρευνες αγοράς. Τελικά, σήμερα η ΚΡΙ ΚΡΙ μετά από 70 χρόνια επιτυχημένης εμπορικής πορείας συγκαταλέγεται πλέον στις πιο δυναμικές βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων και στοχεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις αναπτυξιακές της προοπτικές, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, στο μέσο της εύφορης κοιλάδας του Στρυμόνα, μόλις 3 χλμ. μακριά από την πόλη των Σερρών. Αποτελούνται από δύο διαφορετικά εργοστάσια, ένα για την παραγωγή γαλακτοκομικών και ένα για αυτή των παγωτών.

Σήμερα η εταιρία εξάγει το γιαούρτι της, ιδιωτικής ετικέτας, σε περισσότερες από 42 χώρες συνολικά

Οι διακρίσεις

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των διακρίσεων που έχει λάβει η εταιρία ανά τα χρόνια, ο οποίος επιβεβαιώνει τη θέση υπεροχής στον «χάρτη» της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας. Κάποιες από τις πιο ξεχωριστές, είναι ίσως το πρώτο βραβείο που έλαβε η εταιρία το 2020 για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα Επιχειρηματικά Βραβεία «Χρήμα», αλλά και η διάκριση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΡΙ ΚΡΙ Παναγιώτη Τσινάβου, με το βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της 25ης απονομής των επιχειρηματικών βραβείων «Κούρος» που διοργάνωσε η Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Ο ίδιος μάλιστα, το 2022, αναδείχθηκε ως Manager of the Year, στην ομώνυμη διοργάνωση.

Ακόμη, η ΚΡΙ ΚΡΙ αναδείχθηκε ως πρωταγωνιστής του κλάδου «Γαλακτοκομικών Προϊόντων» το 2018, μια διοργάνωση της Direction Business Network που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του ΣΕΒ.

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι η ΚΡΙ ΚΡΙ δεν έχει διακριθεί μόνο για την ισχύ της στον κλάδο της γαλακτοκομίας, και τις οικονομικές της επιδόσεις, αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό της, με βραβεύσεις όπως το αργυρό βραβείο στην κατηγορία Health & Well-Being in Workplace, στο πλαίσιο του θεσμού HR Awards το 2020. Την ίδια χρονιά μάλιστα, αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία «Ανθρώπινο δυναμικό και εταιρική κουλτούρα» των βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», που διοργάνωσαν η Eurobank και η Grant Thorton.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.