01 Μάι 2024
READING

Μεγάλες αλυσίδες και malls οι πρωταθλητές της ελληνικής αγοράς

5 MIN READ

Μεγάλες αλυσίδες και malls οι πρωταθλητές της ελληνικής αγοράς

Μεγάλες αλυσίδες και malls οι πρωταθλητές της ελληνικής αγοράς

Δύο δεκαετίες μετά την έναρξη λειτουργίας του – μέχρι σήμερα – μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας, The Mall Athens στο Μαρούσι, η φιλοσοφία της επιλογής ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, το οποίο συγκεντρώνει και ενσωματώνει σε έναν χώρο εμπορικά καταστήματα κάθε είδους, ακόμη μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ψυχαγωγία (πχ. μέσω μεγάλων αλυσίδων κινηματογράφων) και εστίαση, φαίνεται πως έχει υιοθετηθεί για τα καλά από τον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος μέσα από αυτό βρίσκει μία λύση εξοικονόμησης χρόνου, αλλά και ευκολίας, συνδυάζοντας ψώνια, μαζί με ψυχαγωγία και βόλτα σε έναν χώρο, χωρίς χρονοβόρες μετακινήσεις.

Ακόμη περισσότερο, ομολογουμένως τα εμπορικά malls συνιστούν μία family friendly επιλογή, που τα καθιστά πόλο έλξης για τις οικογένειες για όλους τους παραπάνω λόγους. Επίσης, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό σημείο συνάντησης για την έξοδο νεαρότερων ηλικιών, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με εύκολες και οικονομικές λύσεις εστίασης, όπως το street food που αυτές προτιμούν για τη βόλτα με την παρέα τους, σε ένα κλειστό και σχετικά ασφαλές περιβάλλον.

Το Ελληνικό γίνεται «κυψέλη» νέων malls – Άλλα μεγάλα projects που κατασκευάζονται

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται «έκρηξη» των επενδύσεων που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, με τους επενδυτές να έχουν «πιάσει» τον παλμό του καταναλωτικού κοινού, και την τάση να γιγαντώνεται, όσο αυξάνονται και τα διαθέσιμα malls.

Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι με βάση τα επενδυτικά σχέδια που δρομολογούνται, σταδιακά και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2027, θα παραδοθούν προς χρήση τουλάχιστον 175.000 τ.μ. νέων εμπορικών χώρων, τα περισσότερα εκ των οποίων στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι βέβαια αυτοί που εντάσσονται στην επένδυση στο Ελληνικό, το οποίο ενσωματώνει νέα malls που πρόκειται να ανεγερθούν, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο της αγοράς. Το Mall Complex του Ελληνικού θα περιλαμβάνει εμπορικούς πόλους νέας γενιάς, όπως το Vouliagmenis Mall, το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει η Lamda Development, θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα έχει η χώρα (50% μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι) με 90 χιλ. τ.μ. επιφάνειας και 280 καταστήματα. Παράλληλα, εντός του 2026 αναμένεται να παραδοθεί το Riviera Galleria, το δεύτερο εμπορικό κέντρο της εταιρίας στο Ελληνικό. Πρόκειται για μια ανάπτυξη έκτασης 19 χιλ. τ.μ. όπου θα φιλοξενούνται 100 καταστήματα, κυρίως πολυτελών brands ένδυσης και υπόδησης.

Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι στα νέας γενιάς εμπορικά κέντρα, η φιλοσοφία διαφοροποιείται σε σχέση με τα «παραδοσιακά», καθώς δίνεται έμφαση στην ύπαρξη εξωτερικών χώρων, με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργείται η αίσθηση της «γειτονιάς» εντός του εμπορικού χώρου.

Να θυμίσουμε επίσης ότι τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development ανήκουν πλέον στη θυγατρική της, ονόματι Lamda Malls, η οποία μάλιστα στοχεύει την είσοδο και στο χρηματιστήριο. Παράλληλα, σε εμπορικά κέντρα ρίχνει το βάρος του και ο Όμιλος Φουρλή, προωθώντας συνολικές επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη 64.500 τ.μ. χώρων, σε Ελληνικό – μέσω του Retail Park, το οποίο θα ενσωματώνεται ουσιαστικά στο Vouliagmenis Mall της Lamda-, Σπάτα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Σε φάση υλοποίησης πλάνου επενδύσεων βρίσκεται ταυτόχρονα και η Attica Stores, μετά την εξαγορά από την Ideal Holdings έναντι τιμήματος 100 εκατ. ευρώ. Πιο ειδικά, η εταιρία προχώρησε στην επέκταση του κεντρικού καταστήματος στην οδό Σταδίου, «απλώνοντας» τη δραστηριότητά της σε άλλους δύο ορόφους στο City Link. Παράλληλα, και η η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, ενίσχυσε το River West στον Κηφισό, με επιπλέον εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνεια 43.385 τ.μ. στον εξωτερικό χώρο.

Δεν μπορούμε στο σημείο αυτό να μην αναφέρουμε και την «αναγέννηση» του εμβληματικού πρώην πολυκαταστήματος ΜΙΝΙΟΝ επί της Πατησίων, το οποίο βέβαια με βάση τον σχεδιασμό της Dimand μετατρέπεται σε χώρο μικτής χρήσης, που θα περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία, αλλά και διαμερίσματα.

Όσον αφορά στη συμπρωτεύουσα, αξιοσημείωτη είναι η ριζική αλλαγή τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στα καταστήματα που μισθώνουν τον χώρο, στην οποία προχώρησε η One Salonica Outlet του ομίλου Φάις, για το εκπτωτικό κέντρο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται «έκρηξη» των επενδύσεων που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία εμπορικών κέντρων.

Στροφή προς τις αλυσίδες

Ταυτόχρονα, τα εμπορικά malls ενσωματώνουν τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς αλυσίδες καταστημάτων μόδας και όχι μόνο. Σε γενικές γραμμές, με την ώθηση των μεγάλων εμπορικών malls (The Mall Athens, Athens Metro Mall, Golden Hall, River West, Mc Arthur Glen κλπ.), παρατηρείται μία γενικότερη «στροφή» του καταναλωτικού κοινού στις αλυσίδες και στους μεγάλους «παίκτες» του λιανεμπορίου, γεγονός που κάνει τη «ζυγαριά» να γέρνει εις βάρος των μικρών, τοπικών επιχειρήσεων που, εδώ και κάποια χρόνια «παλεύουν με τα θηρία», προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες, έχοντας μπροστά τους τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων.

Από την άλλη, οι καταναλωτές, όσο μάλιστα αυξάνεται το κόστος διαβίωσης, «γλυκοκοιτάζουν» προσφορές και ενδιάμεσες περιόδους εκπτώσεων στις οποίες έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό οι μεγάλες αλυσίδες, γυρίζοντας την πλάτη αρκετές φορές στους «μικρούς». NielsenIQ, 1 στους 2 καταναλωτές είναι διατεθειμένος να αλλάξει μάρκα, εάν αυτή που επέλεγε πρώτα ακριβύνει. Αντίστοιχο ποσοστό (48%) επιλέγει προϊόντα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του, ενώ 4 στους 10 (ποσοστό 42%) αγοράζει ό,τι βρίσκεται σε προσφορά ανεξαρτήτως μάρκας.

Το παράδειγμα των ξένων brands που ποντάρουν στο χαμηλό κόστος

Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερες αλυσίδες από το εξωτερικό κάνουν «απόβαση», προσελκύοντας το κοινό με την πολιτική των προϊόντων με χαμηλό κόστος. Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές που έχουν γίνει τελευταία είναι το ντεμπούτο της πολωνικής αλυσίδας Pepco στην ελληνική αγορά, η Bath & Body Works, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καλλυντικών στην Αμερική, βρετανική αλυσίδα αθλητικής ένδυσης και υπόδησης JD Sports, καθώς και η αντίστοιχης προέλευσης αλυσίδα προϊόντων ευεξίας Holland & Barret και η αλυσίδα ένδυσης LC Waikiki, τούρκικων συμφερόντων. Παράλληλα, την ελληνική αγορά φαίνεται να έχει στα πλάνα της και η Primark, μία από τις μεγαλύτερες ξένες λιανεμπορικές αλυσίδες, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης χαμηλού κόστους.

Παράλληλα, καταστήματα που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως παραπλήσιες μικρογραφίες των Jumbo, όπως για παράδειγμα τα δανέζικα καταστήματα Flying Tiger σε κεντρικές εμπορικές αγορές, καθημερινά δέχονται πλήθος καταναλωτών.

Οι επενδύσεις «τρέχουν», οι μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου ενισχύονται, οι ισχυρές ξένες αλυσίδες διεισδύουν στην ελληνική αγορά, με τους μεμονωμένους εμπόρους να δίνουν καθημερινή μάχη για να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά. Μία μάχη που φαίνεται άνιση και αδιαμφισβήτητα απαιτητική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.