02 Μάι 2024
READING

Ο Συμεών Τσομώκος έκανε το Delphi Economic Forum ένα global destination brand

5 MIN READ

Ο Συμεών Τσομώκος έκανε το Delphi Economic Forum ένα global destination brand

Ο Συμεών Τσομώκος έκανε το Delphi Economic Forum ένα global destination brand

Δελφοί. Μία πόλη με βαθιά ιστορία που απλώνεται από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, μέχρι το σήμερα, η πόλη των χρησμών, του ναού του Απόλλωνα και του Μαντείου. Ένας προορισμός άρρηκτα συνδεδεμένος με το ιστορικό του υπόβαθρο, πόλος έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το δέος που προκαλεί.

Από το 2016 όμως, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι Δελφοί κατάφεραν να αποκτήσουν και μία άλλη, εντελώς διαφορετική υπόσταση, στο νου του επισκέπτη. Αυτή της πόλης όπου διεξάγεται κάθε χρόνο η μεγαλύτερη συνεδριακή διοργάνωση στην Ελλάδα που δεν είναι άλλη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, πιο γνωστό στο ευρύ κοινό και στον διεθνή χώρο ως Delphi Economic Forum, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε για ένατη χρονιά πριν από λίγες ημέρες (10-13 Απριλίου) μέσα από σειρά συνεδρίων και συζητήσεων.

Φέτος, το Delphi Economic Forum φιλοξένησε 600 προσκεκλημένους μόνο από το εξωτερικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία διοργάνωση ισχυρού βεληνεκούς και, βέβαια, εκτός συνόρων. Συνολικά, το «παρών» στους Δελφούς έδωσαν περίπου 2.500 σύνεδροι. Και είναι συναρπαστικό το γεγονός πόσο  εξαιρετική ήταν η οργάνωση και η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου.

Στην αντίπερα όχθη, πρέπει να πούμε βέβαια ότι αποτελεί μία αρκετά προβληματική τοποθεσία για ένα τέτοιο γεγονός, λόγω της έντονης έλλειψης υποδομών, όμως ο εμπνευστής της ρίσκαρε να την τοποθετήσει εκεί, τονίζοντας το μεγαλείο της ιστορίας που διαθέτει και τη φυσική ομορφιά της, αντί για παράδειγμα να επιλέξει την Αθήνα, ως πρωτεύουσα της χώρας, με αντίστοιχο ιστορικό υπόβαθρο. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής λοιπόν, η επιλογή του Σ.Τσομώκου δικαιώνεται.

Ο άνθρωπος πίσω από τη μεγάλη έμπνευση

Κάθε μεγάλο γεγονός, αποτελεί την εξέλιξη μιας πρώτης ιδέας, μίας έμπνευσης της στιγμής, που συνδέθηκε με άλλους συνειρμούς, στρατηγικές και καλά μελετημένα βήματα, πριν φτάσει να είναι αυτό για το οποίο μιλούν όλοι. Πίσω από το  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών βρίσκονται η οξυδέρκεια και το πνεύμα καινοτομίας του Συμεών Τσομώκου, Ιδρυτή και Προέδρου του, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια εμπνεύστηκε μία διοργάνωση που θα αποτελούσε ετήσιο ραντεβού και σημείο συνάντησης ανθρώπων από όλο τον κόσμο και θα έδινε βήμα σε ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες και κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ο λόγος των συναντήσεων, η παρακολούθηση της σύγχρονης ατζέντας και οι οικονομικές, γεωπολιτικές και κοινωνικές, τεχνολογικές προκλήσεις, οι εξελίξεις και τα διάφορα φαινόμενα που παρατηρούνται και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο, και, κυρίως, η συζήτηση για νέες στρατηγικές, βιώσιμες πρακτικές και οι νέες πολιτικές.

Αξίζει όμως να μάθουμε και κάποια στοιχεία πίσω από την προσωπικότητα του Συμεών Τσομώκου. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φαίνεται πως το «μικρόβιο» του επιχειρείν βρισκόταν για χρόνια μέσα του. Η μητέρα του εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία και έτσι, μέσω κάποιων διασυνδέσεων, ξεκίνησε να εργάζεται στο προξενείο και γρήγορα βρέθηκε στο εμπορικό τμήμα. Ακολούθησαν σημαντικές θέσεις ισχύος και ευθύνης όπως αυτή του διευθύνοντα συμβούλου στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, με κίνηση – ορόσημο, τη σύνδεσή του με το Κεντρικό Αμερικανικό Επιμελητήριο στην Washington D.C. και με το Συμβούλιο Αμερικανικών Επιμελητηρίων στην Ευρώπη, που δημιούργησε ένα από τα πιο ισχυρά επιμελητήρια στον κόσμο και έφερε στην Ελλάδα μπροστά στα μεγαλύτερα συνέδρια, η ίδρυση των εταιριών «Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε». στην Αθήνα το 1997 και «TGI Group International» στο Βελιγράδι το 2001 και ένας μακρύς κατάλογος πρωτοβουλιών, δειγμάτων εξωστρέφειας και ηγετικών θέσεων.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, μέρος του οράματος του για τους Δελφούς είναι «να καταστεί ένα μέρος όπου πολιτικοί και αξιωματούχοι από αντίπαλα πολιτικά και ιδεολογικά στρατόπεδα θα μπορούν να συζητήσουν και να συνεννοηθούν για κάποια βασικά πράγματα».

Συνολικά φέτος το «παρών» στους Δελφούς έδωσαν περίπου 2.500 σύνεδροι.

To Delphi Economic Forum ξεκινά – Οι Δελφοί γίνονται το κέντρο του κόσμου

Ήδη από τις πρώτες χρονιές που διεξήχθη, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατάφερε να εκπλήξει τους πάντες, να εδραιωθεί ως θεσμός και να πείσει ότι δεν αποτελεί ένα event που σε έναν χρόνο θα ξεχαστεί, και βέβαια, να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του κόσμου.

Οι λίστες με τους ισχυρούς ομιλητές που καλύπτουν πολλούς διαφορετικούς κλάδους και συνεπώς φάσματα της κοινωνίας, των εξελίξεων και της καθημερινότητας, από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία, μέχρι τους πιο εξειδικευμένους και με ισχυρό κύρος ακαδημαϊκούς, το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης ενημέρωση, λεπτομερής καταγραφή της επικαιρότητας και των εξελίξεων και, τελικά, όσον προβληματίζουν την κοινωνία, στα οποία βασίζονται ανοικτές συζητήσεις, αποτελούν τους πιο βασικούς παράγοντες για τους οποίους το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατάφερε να γίνει πολύ γρήγορα ένα παγκόσμιο γεγονός.

Ο Συμεών Τσομώκος κατάφερε να δημιουργήσει ένα global destination brand, η φήμη του οποίου φτάνει από κάθε άκρη του κόσμου στην άλλη, συνδυάζοντας έναν αμιγώς τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό, με ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γεγονός. Το Οικονομικό Φόρουμ θα μπορούσε, από μία σκοπιά, να έχει και έναν τουριστικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας τον προορισμό των Δελφών υπό μία νέα διάσταση και επανασυστήνοντάς τον στο ξένο κοινό, που μέχρι τώρα τους επισκεπτόταν αποκλειστικά για χάρη του αρχαιολογικού χώρου. Τελικά, ίσως αποτελεί και ένα μήνυμα και εφαλτήριο για τη δημιουργία και άλλων τέτοιων αντίστοιχων διοργανώσεων, αυτή τη φορά για τον κλάδο του τουρισμού.

Ακόμη περισσότερο, αναδεικνύεται το βήμα που δίνεται σε ανθρώπους πολλών διαφορετικών κλάδων, ηγετικές μορφές και μη, να θίξουν ζητήματα που παρατηρούν, να θέσουν ανοικτά προβληματισμούς που θα συζητηθούν, να δώσουν το δικό τους στίγμα, να προσφέρουν μέσω των δικών τους προτάσεων, σε επίπεδο κρατικό, αλλά και ιδιωτικό.

Τελικά, ως δείγμα – και υπόδειγμα, θα μπορούσε κανείς να πει – εξωστρέφειας, το Delphi Economic Forum βγάζει τη χώρα εκτός συνόρων και την επανασυστήνει σε ένα παγκόσμιο κοινό, όχι απλά ως τουριστικό προορισμό, συνδεδεμένο με τις διακοπές και το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά με τόπο όπου συζητούνται τα πιο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.