02 Μάι 2024
READING

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που πρωταγωνίστησαν το 2023

4 MIN READ

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που πρωταγωνίστησαν το 2023

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που πρωταγωνίστησαν το 2023

Αδιαμφισβήτητα το 2023 ήταν η χρονιά των ασφαλιστικών εταιρειών, με την παραγωγή ασφαλίστρων να ξεπερνάει τα 5,2 δις. ευρώ, ενώ και οι αποζημιώσεις που δόθηκαν εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία να είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Η ζήτηση για συμβόλαια και πέρυσι ήταν αρκετά μεγάλη, ενώ το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% εφόσον ο πολίτης έχει ασφαλίσει την κατοικία του για φυσικές καταστροφές, φαίνεται να δούλεψε. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επιμένουν ότι το μέτρο ήταν μια καλή αρχή ωστόσο πρέπει να έρθουν κι άλλα μέτρα, γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο υπασφαλισμένες χώρες της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας ζημιωμένος βγαίνει μόνο ο πολίτης.

Αν και η υπασφάλιση είναι μια πραγματικότητα, οι ασφαλιστικές το 2023 κινήθηκαν σε σχετικά ανοδικά επίπεδα, με μεγάλους τζίρους και πολύ ικανοποιητικούς δείκτες φερεγγυότητας. Πράγμα που σημαίνει ότι παρά τις μεγάλες αποζημιώσεις που κλήθηκαν να καταβάλουν, παρέμειναν ακμαίες. Παράλληλα, όλες, συνέχισαν τις επενδύσεις τους, τόσο σε καλύτερα και πιο εξελιγμένα προγράμματα προς τον καταναλωτή όσο και προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

NN Hellas και Εθνική Ασφαλιστική

Ο μετασχηματισμός της NN Hellas ξεκίνησε πιο δυναμικά από τις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν η έμπειρη manager Φιλίππα Μιχάλη ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας ως Διευθύνουσα Σύμβουλος.

Στόχος της ήταν να γίνει η NN Hellas η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. Και το κατάφερε, καθώς σύμφωνα με την έκθεση φερεγγυότητας που εξέδωσε η εταιρεία, κατέγραψε την μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων μεταξύ των ασφαλιστικών στην χώρα το 2023.

Συγκεκριμένα τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 881,9 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας ωστόσο μικρή μείωση σε σχέση με το 2022 που ανήλθαν στα από τα 884,4 εκατ. ευρώ. Το λειτουργικό αποτέλεσμα της εταιρίας ανήλθε σε 47,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,2 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το λειτουργικό αποτέλεσμα των 31,7 εκατ. ευρώ της περσινής χρονιάς.

Δεύτερη στη σχετική λίστα ανέρχεται η Εθνική Ασφαλιστική του CVC με CEO τον Robert Gauci, ο οποίος επίσης ανέλαβε τα ηνία το ίδιο χρονικό διάστημα με την Φιλίππα Μιχάλη στην NN.

Η Εθνική Ασφαλιστική έχει προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την αναδιοργάνωση της εταιρείας, έχοντας βάλει στο επίκεντρο της τεχνολογία. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν το 2023 στα 734 εκατ. ευρώ, ενώ όπως έχει πει ο CEO της Εθνικής, στόχος είναι να φτάσει το 1 δις. ευρώ το 2027.

Στη δύσκολη χρονιά που πέρασε, η Εθνική Ασφαλιστική, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υποστήριξε τους ασφαλισμένους της, όπως φάνηκε από την αύξηση του πελατολογίου της κατά 133.000 ασφαλισμένους και την αύξηση σε όρους νέου χαρτοφυλακίου κατά 19,3%, αλλά και προχωρώντας σε αποζημιώσεις που ξεπέρασαν τα 247 εκατ. ευρώ και ικανοποιώντας περισσότερα από 459.000 περιστατικά.

Παράλληλα η Εθνική Ασφαλιστική αναπτύσσει νέα, σύγχρονα εργαλεία, που τη βοηθούν να μάθει καλύτερα τους πελάτες της ώστε να προσφέρει το κατάλληλο συμβόλαιο ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Κι εδώ έρχεται η ανάπτυξη της τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης, που στόχο έχει να προσφέρει απλές και εύκολες λύσεις.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Πόσα πλήρωσαν το 2022 για συμβόλαια νομικής προστασίας - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Eurolife

Η Eurolife του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου συμπληρώνει το top 3 των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα το 2023 βάσει εγγεγραμμένων ασφαλίστρων.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 607,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 159,1 εκατ. ευρώ.

Η Eurolife, με τον κ. Σαρρηγεωργίου στο τιμόνι, έχει καταφέρει να εισέλθει στη νέα εποχή, με κινήσεις που αποσκοπούν να τη φέρουν μπροστά από τον ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια.

Πρόσφατα υπέγραψε μια πολύ σημαντική συμφωνία για την ανάπτυξή της ασφαλιστικής εταιρείας αλλά και του ασφαλιστικού κλάδου συλλήβδην. Ο CEO της Eurolife υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την LTIMindtree στην Ινδία, με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού Gen AI και Digital Hub στην Αθήνα, αλλά και ειδικών εγκαταστάσεων στην Πολωνία και τη Βομβάη της Ινδίας. Ένα έργο που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Fairfax Digital Services.

Οι αλλαγές στην Allianz

Η Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη είναι από τις εταιρίες που βρέθηκαν στην επικαιρότητα το 2023, καθώς ολοκληρώθηκε μέσα στο προηγούμενο έτος η συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz ολοκληρώθηκε και τυπικά το καλοκαίρι του 2022 ωστόσο το 2023 ολοκληρώθηκε και νομικά η συγχώνευση.

Παράλληλα, στις αρχές του 2024, ανακοινώθηκε ότι αλλάζει ο CEO και την θέση του πολύπειρου Χρήστου Γεωργακόπουλου πήρε ο Βασίλης Χρηστίδης.

Η Allianz μετά την εξαγορά και ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Πίστης έκλεισε το 2023 με σύνολο ασφαλίστρων στα 437,5 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων της ενοποιημένης εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 12,8 εκατ. ευρώ για το 2023. Τα αποτελέσματα από την επενδυτική δραστηριότητα της ενοποιημένης εταιρίας ανήλθαν σε 11,4 εκατ. ευρώ ενώ τα ιδία κεφάλαια ανήλθαν στα 255,6 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.