02 Μάι 2024
READING

Γιατί ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της Μινέρβα

3 MIN READ

Γιατί ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της Μινέρβα

Γιατί ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της Μινέρβα

Το δρόμο της πώλησης ανοίγει η διάσπαση της Μινέρβα, η οποία σήμερα ανήκει κατά πλειοψηφία στη Deca Investments, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν επίσης τα funds, EOS Capital Partners και η Elikonos. Πρόσφατο γεγονός αποτελεί η δημοσίευση της έκθεσης αποτίμησης της Μινέρβα για τον κλάδο των τυροκομικών, όπου η εταιρεία διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής της φέτας «Χωριό» στο Επισκοπικό Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μία δραστηριότητα, η οποία αποφέρει ελάχιστα σε σχέση τουλάχιστον με τα αρχικά προσδοκώμενα, στην εταιρεία ελαίων και ντοματοειδών, η οποία εκτός από το ομώνυμο ελαιόλαδο έχει στη γκάμα της τα προϊόντα της Pummaro αλλά και τα προϊόντα της Brava με μουστάρδες, κέτσαπ και βαλσαμικά ξύδια.

Την ίδια ώρα θεωρείται ότι φέτος είναι χρονιά εξελίξεων για τη Μινέρβα, καθότι η εξαγορά της από τους σημερινούς της ιδιοκτήτες πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και βάσει της στρατηγικής που εφαρμόζουν τα funds, το σύνηθες είναι ότι σε διάστημα πενταετίας πωλούν τη δραστηριότητα, αντλώντας την όποια υπεραξία έχουν δημιουργήσει εν τω μεταξύ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Μινέρβα απέκτησε το 100% των μετοχών της ULBCS και δη τα δημοφιλή brands Pummaro και Pelargos, καθώς και το 71,43% της Mediterranean Foods, με τα brands Brava και Delicia. Μέσα στο 2022, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής σαλτσών και αρτυμάτων από το εργοστάσιο της Mediterranean Foods στα εργοστάσια της Μινέρβα, σε μια επένδυση ύψους 2,4 εκ ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακος.

Ορατό το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας εντός του 2024

Στελέχη της αγοράς άλλωστε που γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα, έχουν κάνει αναφορά στη συγκεκριμένη διαδικασία περί πώλησης της Μινέρβα και επομένως είναι ιδιαίτερα πιθανό να γίνει φέτος η πώλησή της, εξαιρουμένου του κλάδου τυροκομικών που είναι μία διαφορετική δραστηριότητα και θα πουληθεί ξεχωριστά.

Να θυμίσουμε ότι η Μινέρβα προχώρησε σε αποτίμηση του εργοστασίου, των μηχανημάτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων του τομέα τυροκομικών προϊόντων, με σκοπό να εισφέρει τη δραστηριότητα σε νέα εταιρεία που θα δημιουργήσει με απώτερο σκοπό την πώλησή της.

Το 2022 η Μινέρβα είχε προσπαθήσει και πάλι να πουλήσει τα τυροκομικά,

όπου τότε είχαν εκφράσει ενδιαφέρον δύο αμιγώς εξαγωγικές βιομηχανίες τυροκομικών, η Ρούσσας με έδρα τον Αλμυρό και η Όμηρος με έδρα τα Τρίκαλα και υπεύθυνη της διαδικασίας τότε να ορίζεται η Alpha Bank. Ωστόσο οι ενέργειες πώλησης του εργοστασίου τότε διακόπηκαν κάπως απότομα είναι η αλήθεια, με σκοπό να μετατεθούν για αργότερα.

Η ΜΙΝΕΡΒΑ ανακαλεί παρτίδα ελαιολάδου - tvxs.gr

Η δραστηριότητα ντοματοειδών και ελαίων

Αναφορικά τώρα με τον τομέα των υπόλοιπων προϊόντων, θα τεθούν και αυτά στο δρόμο της πώλησης το επόμενο διάστημα (Pummaro, Μινέρβα, Brava), με τη διαφορά ότι επειδή θεωρούνται συναφή μεταξύ τους, θα διατεθούν όλα μαζί σε επενδυτή που θα επιδείξει ενδιαφέρον να τα αποκτήσει. Για την Pummaro την οποία η Μινέρβα απέκτησε από την Ελαΐς Unilever το 2021, είχαν ενδιαφερθεί τότε τόσο η Μέλισσα Κίκιζας, όσο και η ντοματοβιομηχανία Νομικός εκτός της Μινέρβα που τελικά την απέκτησε. Στο νέο κύκλο λοιπόν που αναμένεται να δημιουργηθεί στην ιστορία της εταιρείας, δεν αποκλείεται οι ενδιαφερόμενοι που είχαν συμμετάσχει και τότε στη διαδικασία, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για την εξαγορά της Pummaro, να το πράξουν και τώρα. Εξάλλου η Μέλισσα Κίκιζας ήταν αυτή που είχε την Pummaro πριν την πουλήσει στη Unilever, ενώ και ο Νομικός λόγω αντικειμένου που έχει άμεση σχέση με αυτό της Pummaro και δεδομένου ότι δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή επώνυμο προϊόν στην αγορά, θα μπορούσε να κινηθεί εκ νέου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως προς τις οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα το 2022 ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% από 59,65 εκατ. το 2021. Σημαντική ήταν η αύξηση των εξαγωγών, κατά 22%, στα 10,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών πωλήσεων. Το μεικτό περιθώριο κέρδους σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στο 20,6%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.