02 Μάι 2024
READING

Pet City: Δικαιώθηκαν τελικά οι προσδοκίες από την εξαγορά της;

5 MIN READ

Pet City: Δικαιώθηκαν τελικά οι προσδοκίες από την εξαγορά της;

Pet City: Δικαιώθηκαν τελικά οι προσδοκίες από την εξαγορά της;

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2021, την επιχειρηματική επικαιρότητα ήρθε να «ταράξει» η είδηση ότι η Pet City, ιδιοκτησία μέχρι τότε της οικογένειας Μαντζουρανάκη, είχε περάσει κατά πλειοψηφία στη νεότευκτη -τότε- BC Partners GR Investment LP.

Ενός επενδυτικού σχήματος το οποίο είχε μόλις αρχίσει να συστήνεται στο ελληνικό κοινό, μετρώντας 4 μήνες «ζωής» και είχε δηλώσει ότι στόχος του είναι η αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών σε ταχέως αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη επένδυση είχε ιδιαίτερη αξία καθώς ήταν η πρώτη της BC Partners GR Investment LP, με τον Νίκο Σταθόπουλο να δηλώνει τότε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το επενδυτικό σχήμα του για τη χώρα μας, την οποία χαρακτήριζε ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη.

Με στόχο την ανάπτυξη

Τότε, το τίμημα για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού deal δεν είχε ανακοινωθεί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα ποσό κοντά στα 35 με 40 εκατ. ευρώ. Όπως όμως σημείωναν με νόημα οι άνθρωποι που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, η οικογένεια Μαντζουρανάκη δεν είχε προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση με πρώτο κριτήριο το οικονομικό της όφελος αλλά σημαντικό ρόλο είχε διαδραματίσει η προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας που δημιούργησαν και φρόντισαν να αναπτυχθεί.

Άλλωστε, θα πρέπει να τονιστεί ότι η BC Partners δεν ήταν ένας τυχαίος «σύμμαχος» αλλά ένα επενδυτικό σχήμα που σε διεθνές επίπεδο διέθετε σημαντική εξειδίκευση και τεχνογνωσία στον τομέα, αφού έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η PetSmart, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων προϊόντων και υπηρεσιών κατοικίδιων ζώων στις ΗΠΑ, η Chewy, το πιο μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα για κατοικίδια στις ΗΠΑ, του οποίου η κεφαλαιοποίηση φτάνει τα 32 δισ. δολάρια και η VetPartners, που κατέχει την πρώτη θέση στις κτηνιατρικές κλινικές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εξαγορές και ο στόχος της διοίκησης

Σε αυτό το πλαίσιο, το 2022 προχώρησε σε εξαγορές όπως το gatoskilos.gr, το οποίο προστέθηκε τις άλλες τρεις πλατφόρμες της Pet City Group, δηλαδή το Pet City.gr, και το petamazon.gr που έχουν ως αντικείμενο τις λιανικές πωλήσεις αλλά και το petleader.gr, το ψηφιακό κανάλι για τις B2B πωλήσεις.

Το gatoskilos.gr μπορεί να είχε μόνο ένα φυσικό κατάστημα στο Περιστέρι, διέθετε όμως σημαντική παρουσία διαδικτυακά, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ το2021. Μάλιστα, το συγκεκριμένο online shop ήταν ιδιοκτησία της Aurora Retail IKE, μιας εταιρείας που εκτός από τον μηδενικό δανεισμό της ξεχώριζε και λόγω της μεγάλης της διείσδυσης στην online αγορά των προϊόντων για κατοικίδια.

Ουσιαστικά λοιπόν ήταν μια κίνηση στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας διοίκησης που είχε ως σκοπό την ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας, την επέκταση του δικτύου των φυσικών καταστημάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα και την ανάπτυξη της παροχής υπηρεσιών για τα κατοικίδια.

Pet City Group: Στα 100 εκατ. βάζει τον πήχυ του τζίρου η BC Partners – Το επενδυτικό πλάνο των 40 εκατ.

Το πριν και το μετά της εξαγοράς

Το σημαντικό ερώτημα που τίθεται έχει να κάνει με το αν η πορεία της Pet City από τότε κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες που συνόδευαν τη μεγάλη συμφωνία. Αρχικά είναι καλό να θυμηθούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η εταιρεία πριν την εξαγορά. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα σε προϊόντα και υπηρεσίες κατοικίδιων ζώων, με τον τζίρο της το 2020 να φτάνει στα 45,67 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων να υπολογίζονται στα 7,14 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 5,43 εκατ. ευρώ. Ακόμα, στις 31 Δεκεμβρίου 2020 το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ήταν στα 10 εκατ. ευρώ και το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων 12,88 εκατ. ευρώ, με την καθαρή λογιστική αξία της εταιρείας να υπολογίζεται στα 4,94 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, η Pet City λειτουργούσε 76 υποκαταστήματα σε Αττική, Εύβοια και Θεσσαλονίκη, ενώ το 2020 είχε ανοίξει 8 νέα καταστήματα και απασχολούσε συνολικά 644 άτομα.

Η σημερινή κατάσταση βρίσκει την Pet City με 17 νέα καταστήματα, ενώ 4 ακόμη βρίσκονται σε φάση κατασκευής.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, οι πωλήσεις του ομίλου πέρυσι ανήλθαν σε €53,677 εκατ. έναντι €51,422 εκατ. το 2021, αυξημένες κατά 4,39%. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των καταστημάτων αλλά και οι τιμές πώλησης. Σημαντική ήταν η αύξηση στα έξοδα διάθεσης και διοίκησης τα οποία «σκαρφάλωσαν» στα 21,28 εκατ. ευρώ έναντι 17,644 εκατ. ευρώ (αύξηση 20,61%).

Επίσης, τα χρηματοοικονομικά έξοδα το 2022 ανήλθαν σε €1,585 εκατ. έναντι € 1,247 εκατ. το 2021 εξαιτίας κυρίως των τόκων του ομολογιακού δανείου που βάρυναν τα έξοδα για τους δύο τελευταίους μήνες της χρήσεως.

Αναφορικά με την κερδοφορία, το EBITDA του Ομίλου το 2022 άγγιξε τα €8,75 εκατ. από €11,7 εκατ. το 2021, ως αποτέλεσμα της αύξησης των δαπανών, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα €3,423 εκατ. από €7,36 εκατ. το 2021 και η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε σε €1,746 εκατ. από €5,68 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Ο παράγοντας των επιτοκίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pet City είναι μια εταιρεία που έχει υψηλό δανεισμό, ως εκ τούτου οι αλλαγές στα επιτόκια την επηρεάζουν. Η εταιρεία έχει κατά την 31.12.2022 δάνειο ύψους €45 εκατ. με μέσο επιτόκιο στη χρήση 3,28%. Μετά την αφαίρεση των ταμειακών διαθέσιμων, τα οποία στο τέλος του 2022 έφταναν στα €7,325 εκατ. στο τέλος του 2022, ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε €37,674 εκατ. και η σχέση του σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια (€49,447 εκατ.) στο 76%.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι, την ώρα που η Pet City αυξάνει το δίκτυο των καταστημάτων της, βλέπει την κερδοφορία της να μειώνεται και τον κίνδυνο των επιτοκίων να απειλεί την ανάπτυξή της. Το αν θα καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση είναι κάτι που θα το κρίνει ο χρόνος (αλλά και η ΕΚΤ με την στάση της στα επιτόκια), όμως σίγουρα δε μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν την ημέρα της εξαγοράς έχουν δικαιωθεί, όχι αναγκαστικά με ευθύνη της διοίκησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.