02 Μάι 2024
READING

Wonderplant: Με δυναμικό, επενδυτικό πλάνο κινείται το αρχηγείο της ντομάτας στη Βόρεια Ελλάδα

5 MIN READ

Wonderplant: Με δυναμικό, επενδυτικό πλάνο κινείται το αρχηγείο της ντομάτας στη Βόρεια Ελλάδα

Wonderplant: Με δυναμικό, επενδυτικό πλάνο κινείται το αρχηγείο της ντομάτας στη Βόρεια Ελλάδα

Με όπλο την αξιοσημείωτη αύξηση του τζίρου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (+11,13%), «σκαρφαλώνοντας» στα 50,63 εκατ. ευρώ, η Wonderplant, η οποία ασχολείται με την υδροπονική καλλιέργεια, «τρέχει» σε ρυθμούς νέων επενδύσεων αυτό το διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική εταιρία που αποτελεί έμπνευση και δημιούργημα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου το 2008, από κοινού με τους επιχειρηματίες, Μιχάλη Αραμπατζή, Θεμιστοκλή Μακρή, Σταύρο Νένδο και Αχιλλέα Φώλια, στην ουσία επεκτείνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της, δημιουργώντας ένα νέο υδροπονικό σύστημα, έκτασης 100 στρεμμάτων και σταθμού ΣΗΘΥΑ (σσ. Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), ισχύος 9,6MW. Εντός της έκτασης θα περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες και συσκευαστήρια.

Το νέο σύστημα που σχεδιάζεται θα πάρει τη θέση του πλησίον του ήδη υπάρχοντος στην περιοχή της Πετρούσας Δράμας. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η επένδυση έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2025. Πρόκειται για μία «γερή» επενδυτική κίνηση από την πλευρά της εταιρίας, καθώς ο προϋπολογισμός για την εκπόνησή της εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

Στόχος η μεγάλη παραγωγή και η αειφορία να πηγαίνουν χέρι – χέρι

Η μέθοδος της υδροπονίας, είναι το μεγάλο «όπλο» της εταιρίας, η οποία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον κλάδο της καλλιέργειας ντομάτας θερμοκηπίου. Συνδυαστικά με αυτό, έρχεται και η χρήση τεχνολογίας για την συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της δραστηριότητας, η άδεια λειτουργίας των Σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί σχετικά πρόσφατο απόκτημα της εταιρίας, καθώς την έλαβε το 2022.

Με αυτό τον τρόπο, η εταιρία στοχεύει στην παραγωγή, που παράλληλα διατηρεί έναν φιλικό προς το περιβάλλον, χαρακτήρα, αλλά και συνετή διαχείριση των διαθέσιμων φυσικών πόρων και της ενέργειας που είναι αναγκαία για την καλλιέργεια.

Σε γενικές γραμμές, η φιλοσοφία της εταιρίας διακρίνεται – τουλάχιστον ως προς τον στόχο της – στη διαρκή αειφορία, μέσα από νέο εξοπλισμό και μεθόδους που φροντίζει να εξελίσσει μέσα στα χρόνια, ώστε να πετυχαίνει τον επιθυμητό όγκο του προϊόντος, παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανακύκλωση του νερού.

Πρόκειται για μία «γερή» επενδυτική κίνηση από την πλευρά της εταιρίας, καθώς ο προϋπολογισμός για την εκπόνησή της εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

Οι συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια

Εκτός από τις βελτιώσεις του τεχνολογικού συστήματος και την ενίσχυση των μονάδων, η Wonderplant επενδύει και σε συνεργασίες με Πανεπιστήμια, σε επίπεδο ερευνητικό, και με στόχο την εξέλιξη των μεθόδων που χρησιμοποιεί. Λόγου χάριν, συνεχίζει και φέτος τη συνέργειά της με το τμήμα Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με σκοπό την έρευνα για την ανάπτυξη και απόδοση των ωφέλιμων εντόμων, που πραγματοποιούν ενεργητική φυτοπροστασία στην καλλιέργεια τομάτας.

Ακόμη, η Wonderplant διατηρεί σχέσεις και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πιο συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, με σκοπό την έρευνα σχετικά με την βελτιστοποίηση της θρέψης και υδρολίπανσης.

Οι συνεργασίες όμως, βγαίνουν και εκτός συνόρων. Δεν είναι λίγες και οι διαδικασίες που υλοποιεί με ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και εταιρίες από όλο τον κόσμο, με αφορμή τη συμμετοχή της εταιρίας στο ερευνητικό πρόγραμμα ECONUTRI – που αποτελεί μία διεπιστημονική κοινοπραξία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιστήμονες, αγροτικούς βιομήχανους, γεωργούς, δημόσιους και ιδιωτικούς συμβούλους-, με σκοπό τη βελτιστοποίηση, την επικύρωση και επίδειξη νέων λύσεων που βασίζονται σε οικολογικές λύσεις, όσον αφορά στην παραγωγή.

Wonderplant: Το αρχηγείο της τομάτας στη Βόρεια Ελλάδα που φτιάχτηκε το 2011

Η εταιρία «γεννήθηκε» το 2008, ξεκινώντας με αγροτική παραγωγή, ώστε το 2011 να εξελιχθεί σε μία ολοκληρωμένη μονάδα καλλιέργειας τομάτας με τη μέθοδο της υδροπονίας, χρησιμοποιώντας υαλόφρακτο θερμοκήπιο PAD & FAN. Η έντονη δραστηριότητά της, που μεταφράζεται σε 15 χιλιάδες τόνους τομάτες ετησίως, αφορά τρεις ποικιλίες, τομάτες beef ή αλλιώς μεγαλόκαρπες, τομάτες τσαμπί και τοματίνια plum cherry.

Οι στεγασμένες εγκαταστάσεις της, βρίσκονται στην Πετρούσα Δράμας και απλώνονται σε 240 στρέμματα, ενώ διαθέτει 220.000 τ.μ. γυάλινα θερμοκήπια, καθώς και 20.000 τ.μ. βοηθητικών χώρων.
Η εταιρία βέβαια, έχει επενδύσει σημαντικά και στους ανθρώπους που τη στελεχώνουν. Όπως αναφέρει, η συντριπτική πλειοψηφία, συγκεκριμένα το 70% του ανθρώπινου δυναμικού της αφορά εξειδικευμένους φυτοκόμους, το 16% αποτελείται από τεχνικούς και, τέλος, το υπόλοιπο 14%, από επιστημονικό προσωπικό.

Η πίεση για παραγωγή, η βιωσιμότητα και ο ανταγωνισμός

Θα λέγαμε πως η Wonderplant, με βάση τη Βόρεια Ελλάδα, έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της στον χώρο της αγροτικής παραγωγής, αφού βέβαια δεν είναι η μοναδική εγχώρια μονάδα που επενδύει στη μέθοδο της υδροπονίας.

Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι ούτως ή άλλως η θερμοκηπιακή καλλιέργεια αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, δίνοντας τη δυνατότητα για παραγωγή προϊόντων σε όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες, με αποδοτική χρήση εισροών σε νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ενέργεια.

Ως εκ τούτου, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για έναν τομέα μαζικής παραγωγής που, ταυτόχρονα με τις αρχές της βιωσιμότητας, τiς οποίες καλείται να εφαρμόσει, υπό την πίεση της ανάγκης για συνεχή παραγωγή και τη διαρκή, υψηλή ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών, χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό.

Τι ακριβώς είναι η υδροπονία

Αξίζει όμως να εξηγήσουμε συνοπτικά τι ακριβώς είναι η μέθοδος που μεταξύ άλλων βασίζεται στη στρατηγική της Wonderplant.

Η υδροπονία αποτελεί μία μέθοδο που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αγροτική παραγωγή, καθώς συνιστά μία βιώσιμη πρακτική, που απαιτεί έως και 90% λιγότερη ποσότητα νερού για την καλλιέργεια. Το γεγονός αυτό βέβαια, την καθιστά και εξαιρετικά πιο οικονομική, σε σχέση με άλλες μεθόδους, για τους παραγωγούς, γεγονός που ενισχύει το θετικό της πρόσημο. Επιπλέον, σημαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι τα φυτά μπορούν να φυτευτούν σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, χωρίς αυτό να επηρεάζει την παραγωγή και, συνεπώς, χωρίς να απαιτείται μεγάλη έκταση για τη φύτευση. Ακόμη περισσότερο, αυτή μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε είδους έδαφος, καθώς το φυτό δεν χρησιμοποιεί ουσιαστικά τη γη ούτε το χώμα της, ως πηγή θρέψης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.