02 Μάι 2024
READING

Όμιλος Μυτιληναίος: Τα σημεία-κλειδιά μέχρι το… Χρηματιστήριο του Λονδίνου

6 MIN READ

Όμιλος Μυτιληναίος: Τα σημεία-κλειδιά μέχρι το… Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Όμιλος Μυτιληναίος: Τα σημεία-κλειδιά μέχρι το… Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ήταν Ιούλιος του 2023 όταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου της περασμένης χρονιάς, είχε δώσει το… στίγμα για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, με την χαρακτηριστική φράση: «Μην εκπλαγείτε με όσα πρόκειται να δείτε από τον όμιλο στο μέλλον».

Πράγματι, από τότε, όλα όσα ακολούθησαν φρόντισαν να δικαιώσουν την 70χρονο επιχειρηματία, καθώς όχι μόνο ο όμιλος κατάφερε να «σπάσει» το «φράγμα» του 1 δισ. ΕΒΙTDA (εκ των οποίων τα 623 εκατ. ευρώ είναι καθαρά κέρδη) αλλά βρίσκεται και μία «ανάσα» από την είσοδό του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών. Στη MYTILINEOS Energy & Metals θεωρούν ότι μέχρι τώρα οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν επιτευχθεί και βρίσκονται πλέον σε φάση αναζήτησης των επόμενων επιλογών τους προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να προσθέτουν αξία στην επιχείρηση.

Με βάση αυτό, είναι πλέον επίσημο ότι η MYTILINEOS έχει μπει σε μία διαδικασία κατά την οποία καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών.

Μία κίνηση που σε περίπτωση πραγματοποίησής της θα γίνει λαμβάνοντας υπόψιν της το γεγονός ότι η γεωγραφική της παρουσία αλλάζει και αποκτά όλο και πιο διεθνή μορφή, ενώ θεωρείται ότι έτσι θα επιτευχθεί και η αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο όμιλος έσπευσε να προλάβει οποιεσδήποτε φήμες μπορεί να κυκλοφορούσαν και ξεκαθάρισε πως όποια κι αν είναι η απόφαση που θα ληφθεί, δεν πρόκειται να σταματήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της και η παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο εξάλλου η MYTILINEOS συμπληρώνει σε λίγο 30 χρόνια καθώς είναι εισηγμένη από το 1995.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία κίνηση που αν τελικά ολοκληρωθεί επιτρέπει στον όμιλο να αλλάξει «πίστα» καθώς θα έχει ισχυροποιήσει σημαντικά τόσο τη διεθνή του παρουσία και το κύρος του, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης. ‘Αλλωστε, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποί της,

η MYTILINEOS έχει επιτύχει έναν σημαντικό μετασχηματισμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, που αναδεικνύεται και μέσω των εσόδων και της κερδοφορίας που αυξήθηκαν πλέον σε επίπεδα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας.

Το μεγάλο Deal με τη ΔΕΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την τοποθέτηση του κ. Μυτιληναίου τον περασμένο Ιούλιο, μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει ακόμα μία σημαντική συμφωνία με τη ΔΕΗ. Πρόκειται για μία τριετής συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 90 ενεργειακών έργων έως 2.000MW, σε 4 χώρες, για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ενεργειακών έργων.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά σε περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η MYTILINEOS σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η MYTILINEOS θα αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως €2 δισ. με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Η πορεία του ομίλου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα

Η ιστορία της MYTILINEOS ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα. Συγκεκριμένα, το 1908, η τότε μικρή βιοτεχνία μεταλλουργίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ λειτουργούσε στον Πειραιά ως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση. Ο παππούς του Ευάγγελου Μυτιληναίου -που και εκείνος είχε το ίδιο όνομα- ίδρυσε στον Πειραιά την εταιρεία «Εμπόριο Μετάλλων». Τελικά η εταιρεία του διασπάται σε 4 μέρη, όσα και τα παιδιά του, εκ των οποίων το μοναδικό που καταφέρνει να επιβιώσει είναι μία εταιρεία διαμεσολάβησης, την οποία αναλαμβάνει ο γιος του, και πατέρας του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Το 1978 η επιχείρηση του πατέρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά χρέη και έρχεται κοντά σε δυσάρεστες εξελίξεις. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δε το σκέφτεται στιγμή. Λέει «όχι» σε μία ακαδημαϊκή καριέρα, επιστρέφει στην Ελλάδα και αποδεικνύει ότι δεν εγκαταλείπει τους ανθρώπους του σε μία δύσκολη κατάσταση.

Οι επιχειρηματικές του ικανότητες του επιτρέπουν από εκείνη την ημέρα να ακολουθήσει μία ανοδική πορεία. Το 1990, ίδρυσε τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ενώ με στρατηγικές αποφάσεις επέκτεινε τις δραστηριότητες του Ομίλου, αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης κατασκευαστικής ΜΕΤΚΑ, καθώς και της Αλουμίνιον της Ελλάδας, την οποία κατέστησε ως τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 1995, εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ εισήλθε στον ενεργειακό τομέα με την Protergia, που σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός της MYTILINEOS

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ηγήθηκε του εταιρικού μετασχηματισμού της MYTILINEOS σε μία «πράσινη» εταιρεία που δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους της, με δραστηριοποίηση στην «Πράσινη» Μεταλλουργία και στη Βιώσιμη Ενέργεια. Εξάλλου, η MYTILINEOS άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισήλθε στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου στη χώρα, εξασφαλίζοντας στους πελάτες της ασφαλή και ανταγωνιστική προμήθεια φυσικού αερίου.

Επιπλέον, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δημιούργησε τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό και πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας την καθετοποίηση της λειτουργίας της εταιρείας στον τομέα ενέργειας, έχει δημιουργήσει την πλέον ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία, πρωταγωνιστώντας στην ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα, το πορτφόλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αγγίζει πλέον τα 12 GW σε 5 ηπείρους, ενώ η εταιρεία υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση, ξεπερνώντας το 1 δις ευρώ ετησίως.

Ως πρωτοπόρος της εταιρικής διακυβέρνησης, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, με βέλτιστο αποτέλεσμα στο κόστος, την ασφάλεια και την ποιότητα των λειτουργιών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έθεσε τις βάσεις για μια 100% βιώσιμη και «πράσινη» βιομηχανική δραστηριότητα. Έτσι, το 2021 ανακοίνωσε τη μείωση κατά 30% των εκπομπών ρύπων για όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας έως το 2030 σε σχέση με το 2019 και σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, καθιστώντας τη MYTILINEOS μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη και από τις πρώτες βιομηχανίες παγκοσμίως που ασπάζονται τους φιλόδοξους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ως μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το 2022 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετασχηματίζοντάς την εταιρεία σε MYTILINEOS Energy & Metals, έθεσε ως βασικό επίκεντρο της νέας στρατηγικής την ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, με στόχο την περαιτέρω δημιουργία αξίας και συνεχούς ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα του Ομίλου συνεισέφερε το 2023 το 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2024 θα φτάσει το 4%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.