02 Μάι 2024
READING

Τα τρία «αγκάθια» της ΕΤΑΔ στο δρόμο για την αξιοποίηση του δημόσιου real estate

4 MIN READ

Τα τρία «αγκάθια» της ΕΤΑΔ στο δρόμο για την αξιοποίηση του δημόσιου real estate

Τα τρία «αγκάθια» της ΕΤΑΔ στο δρόμο για την αξιοποίηση του δημόσιου real estate

Ανηφορικός αποδεικνύεται ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει η ΕΤΑΔ για να μετατραπεί σε εταιρεία που θα λειτουργεί στο μοντέλο των ιδιωτικών επιχειρήσεων και θα αξιοποιήσει τον ομολογουμένως μεγάλο αριθμό ακινήτων του δημοσίου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, στο οποίο ανήκει η ΕΤΑΔ, παραδέχθηκε ότι το δημόσιο έχει μείνει εξαιρετικά πίσω στην αξιοποίηση της περιουσίας του. Ήδη, πάντως, έχουν αποτιμηθεί 2.900 εγγεγραμμένα ακίνητα αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο εντοπισμός και η αποτίμηση των assets του δημοσίου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της ΕΤΑΔ, καθώς ορισμένες από τις υποθέσεις της έχουν γίνει πονοκέφαλος για τα στελέχη της εταιρείας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα η αξιοποίηση του γηπέδου Tae Kwon Do στο Φάληρο, ενός από τα πιο εμβληματικά ολυμπιακά ακίνητα. Στόχος του δημοσίου ήταν το ακίνητο να αξιοποιηθεί ως συνεδριακό κέντρο κι έτσι να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα. Η ΕΤΑΔ προχώρησε σε διαγωνισμό, με την προθεσμία για την υποβολή των προσφορών να λήγει (ύστερα από τρεις παρατάσεις) στις 19 Απριλίου, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι και η διαδικασία απέβη άγονη. Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, το σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου δε φέρεται να είναι «θελκτικό» για επενδυτές, ενώ η ΕΤΑΔ προσανατολίζεται στη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού εκ νέου. Το οικόπεδο των 153 στρεμμάτων περιλαμβάνει κτίσματα 14.300 τ.μ., το κλειστό γυμναστήριο Tae Kwon Do, σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»-καθιερωμένο πολιτιστικό, συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο υψηλών προδιαγραφών, το Γυάλινο Κτίριο, γραμμικό διώροφο κτίριο με θέα στον φαληρικό όρμο, την Πλατεία Νερού, τον παραθαλάσσιο υπαίθριο χώρο, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες, την Εσπλανάδα, τη γέφυρα που συνδέει τον αστικό ιστό μέσω του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ, με το παραλιακό μέτωπο και σηματοδοτεί την έξοδο προς τη θάλασσα.

Η χρυσοτόκος Ακτή Βουλιαγμένης

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση οδεύει και ο διαγωνισμός για τη μίσθωση της Ακτής Βουλιαγμένης,

η οποία και τη φετινή σεζόν θα λειτουργήσει με υπεργολάβο. Η ΕΤΑΔ έχει προκηρύξει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης λειτουργίας της Ακτής Βουλιαγμένης, με συνολικό προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες αφορούν ενδεικτικά σε έλεγχο εισιτηρίων, έκδοση εισιτηρίων, υπηρεσίες φροντιστών υπηρεσίες συντηρήσεις εξοπλισμού, υπηρεσίες κυλικείων και υπηρεσίες λογιστηρίου. Κι αυτό ενώ η επενδυτική κοινότητα ανέμενε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση της πλαζ, ήδη από το 2023.

To 2022 είχε προκηρυχτεί διαγωνισμός για την Ωκεανίδα, ο οποίος ακυρώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, με τις φήμες να θέλουν το κατάστημα εστίασης να βγαίνει σε διαγωνισμό μαζί με την ακτή της αθηναϊκής ριβιέρας. Σημειωτέον ότι ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης φέρεται να είχε καταθέσει πρόταση για την εκμετάλλευση της Ακτής Βουλιαγμένης. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΑΔ δε βγαίνει χαμένη από την εκμετάλλευση της Ακτής, καθώς αποδεικνύεται η πολυτιμότερη επιχειρησιακή μονάδα με έσοδα 3,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022.

Η επίδικη υπόθεση Μαντωνανάκη

Βέβαια, η καυτή πατάτα στα χέρια της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ – διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας έχει αναλάβει η προερχόμενη από τον κλάδο του real estate, Ηρώ Χατζηγεωργίου – είναι η επίλυση των δικαστικών διαφορών με τον Παντελή Μαντωνανάκη. Με φόντο το Grand Resort Lagonissi, τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει στο δημόσιο την καταβολή αποζημίωσης ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ στον ξενοδόχο, μία δημοσιονομική βόμβα που θα σκάσει αν δε βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης των δύο πλευρών. Όπως παραδέχονται στελέχη του Υπερταμείου, η υπόθεση έχει φτάσει σε αδιέξοδο, ενώ η ΕΤΑΔ έχει προχωρήσει στην αναγνώριση εξόδων πρόβλεψης ύψους 257,3 εκατ. για τη δικαστική διαμάχη με τον Παντελή Μαντωνανάκη.

Το κουβάρι της διαμάχης έχει την αρχή του στο 1999, όταν η Αττικός Ήλιος (ιδιοκτήτρια του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Λαγονήσι) σύναψε µε τον ΕΟΤ σύµβαση µίσθωσης έκτασης 326 στρεµµάτων, διάρκειας 77 ετών. Το 2018 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις µμεταξύ της Αττικός Ήλιος και της ΕΤΑΔ, οι οποίες όμως κατέληξαν σε προσφυγές του ξενοδόχου κατά του δημοσίου, αφού είχαν προκύψει διαφορές ως προς την εκτέλεση των μισθωτικών συμβάσεων.

Η πλευρά Μαντωνανάκη υποστήριζε πως δεν της παραδόθηκε ολόκληρη η έκταση όπως οφειλόταν από το δημόσιο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προχωρήσει το επιχειρηματικό σχέδιο και οι επενδύσεις που σχεδίαζε. Η τελευταία πράξη ήταν ο προγραμματισμός του πλειστηριασμού των δύο ξενοδοχείων του επιχειρηματία στην Κρήτη, των Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace, μία κίνηση που «ήρθε από τις τράπεζες για να ασκηθεί πίεση για συμβιβασμό με το δημόσιο», όπως υποστηρίζει η πλευρά Μαντωνανάκη, μέσω κύκλων του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.