10 Μάι 2024
READING

Οι real estate business των μεγάλων αλυσίδων

5 MIN READ

Οι real estate business των μεγάλων αλυσίδων

Οι real estate business των μεγάλων αλυσίδων

Ένας τρόπος άντλησης εσόδων πέρα από τα ήδη υφιστάμενα έσοδα που προέρχονται από την εμπορική τους δραστηριότητα, είναι για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ο τομέας του real estate. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση είναι αυτό του Σκλαβενίτη, ο οποίος το 2023 στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων».

Σκοπός της εταιρείας «Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων Α.Ε.» είναι η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, οι κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη, καθώς και τα μεσιτικά γραφεία ακινήτων.
Ο Σκλαβενίτης ως ο μεγαλύτερος retailer ουσιαστικά και άμεσα ή έμμεσα είναι real estate developer αφού είναι από τους μεγαλύτερους μισθωτές στην Ελλάδα ενώ έχει στην κατοχή του διάφορα ακίνητα. Η κίνηση της ίδρυσης μια εταιρείας διαχείρισης ακινήτων είναι μια φυσική εξέλιξη αφού μόνο τα ακίνητα για σχεδόν 500 καταστήματα και τις μονάδες logistics-παραγωγής που μισθώνει είναι ένα τεράστιο μέγεθος τετραγωνικών μέτρων.

Στην περίπτωση του Σκλαβενίτη σας θυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας έχει προχωρήσει στην απόκτηση του εργοστασίου της Πίτσος που κατά το παρελθόν ανήκε στην BSH, από την οποία το εξαγόρασε ο όμιλος. Το ακίνητο στην οδό Παρνασσού 8, επιφάνειας άνω των 53.000 τ.μ., θα αποτελέσει ένα μεγάλο project real estate, με βάση το πλάνο που φέρεται να σχεδιάζει το επιτελείο του ομίλου για συγκέντρωση στο σημείο των παραγωγικών μονάδων που τροφοδοτούν, μεταξύ άλλων, το δίκτυο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως π.χ. τα χαρτικά Γλάρος, τα κατεψυγμένα Baker Master, τα κρεατικά Meat Market κ.λπ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η υλοποιούμενη επένδυση του Σκλαβενίτη στη Μαγούλα Αττικής, όπου η κατασκευάστρια εταιρεία, Ten Brinke, δημιουργεί ένα κέντρο logistics για λογαριασμό του.

Οι real estate κινήσεις του Μασούτη

Στο real estate όμως έχει κάνει κινήσεις και ο Μασούτης. H αλυσίδα της Θεσσαλονίκης πρόκειται να απορροφήσει την εταιρεία Neoris ΜΑΕ, την οποία έχει αποκτήσει κατά 100%. Η συγκεκριμένη εταιρεία ακινήτων δημιουργήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 με μοναδικό μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς. Επρόκειτο για εταιρεία ειδικού σκοπού που δημιούργησε η τράπεζα, απόρροια της συμφωνίας εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Στη Neoris ΜΑΕ έχει μεταβιβαστεί μέρος της ακίνητης περιουσίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία έχει πτωχεύσει και σταμάτησε να λειτουργεί. Πρόκειται δύο διαμερίσματα επί της οδού Μητροπόλεως 34 στη Θεσσαλονίκη, αξίας άνω των 2,84 εκατ. ευρώ. Επίσης ο Μασούτης έχει στην ιδιοκτησία του 14 ακίνητα και οικόπεδα με τιμή κτήσης 7,735 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής έργο της Δ. Μασούτης Α.Ε. στην Αττική στο τομέα του real estate, θα υλοποιηθεί σε ιδιόκτητο χώρο 5 στρεμμάτων στις Τρεις Γέφυρες. Η δαπάνη για το συγκεκριμένο project αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. Ευρώ, αλλά και το μεγαλύτερο project που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Αθηναίων αυτή την περίοδο. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου Grand Μασούτης στην Αθήνα και παράλληλη ανέγερση στον ίδιο χώρο ενός κτιριακού συγκροτήματος δύο 9όροφων πολυκατοικιών.

Το Grand Μασούτης στις 3 Γέφυρες θα είναι το δεύτερο στην Αττική μετά το Grand κατάστημα στην Γλυφάδα, θα αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι δύο δίδυμες εννιαόροφες πολυκατοικίες που θα ανεγερθούν ακριβώς από πάνω, θα φιλοξενήσουν 110 διαμερίσματα διαφορετικών εμβαδών. Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγεια πάρκινγκ, ένα θα εξυπηρετεί το κατάστημα για τη στάθμευση οχημάτων του καταστήματος, ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο και θα εξυπηρετεί τη στάθμευση οχημάτων των κατοίκων των δύο οικιστικών συγκροτημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως το οικόπεδο στο οποίο θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα κατασκευαστεί και πρατήριο βενζίνης, καθώς το σημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλάρη, Κουρτίδου και Ρεγκούκου είναι κομβικό για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και τον ανεφοδιασμό των διερχόμενων οχημάτων.

Eπίσης, μέσω της εταιρείας Γαλαξίας Διαχείριση Ακινήτων και Κατασκευών Α.Ε., πρώην Δήμητρα Μάρκετ Γαλαξίας, με την οποία εισήλθε στην Κέρκυρα εξαγοράζοντας 18 καταστήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΣΥΝΚΑ Χανίων, η Μασούτης κάνει ένα ακόμα βήμα στον κλάδο της απόκτησης, οικοδόμησης, εκμετάλλευσης, διαχείρισης, ανάπτυξης και πώλησης ακινήτων, οικιστικών και μη οικιστικών.

Το διαφοροποιημένο μοντέλο της Lidl

Διαφοροποιημένη είναι η προσέγγιση της Lidl στον τομέα ακινήτων και ανάπτυξης του δικτύου της.

Τη στιγμή που όλες οι σχεδόν όλες οι ελληνικές αλυσίδες κινούνται προς την υλοποίηση εξαγορών ανά την ελληνική επικράτεια, θέτοντας τον πήχη του ενδιαφέροντός τους σε μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μία από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, απέχει αρκετά από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική φιλοσοφία. H Lidl Ελλάς στρατηγικά δεν επιδίδεται σε κινήσεις εξαγορών άλλων επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ. Αυτό που διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη της Lidl στη χώρα μας, όταν τους ρωτούν εάν θα εξαγοράσουν κάποια άλλη επιχείρηση, είναι ότι ουσιαστικά καμία άλλη αλυσίδα δεν ταιριάζει με τις προδιαγραφές καταστημάτων που έχει θέσει η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία σούπερ μάρκετ.

To μόνο ακλόνητο γεγονός είναι ότι η Lidl από το 1999 έως και σήμερα που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά δεν έχει προσεγγίσει κανέναν άλλο παίκτη προς εξαγορά, όπως έχουν κάνει στον αντίποδα όλοι της οι βασικοί ανταγωνιστές, ενώ διαθέτει σήμερα περισσότερα από 230 καταστήματα.

To μοντέλο της γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας επικεντρώνεται στον ευέλικτο σχεδιασμό καταστημάτων ανάλογα με την περιοχή αλλά και την τοποθεσία που λειτουργεί το κάθε ένα από αυτά. Μάλιστα, η αλυσίδα διατηρεί ειδικό τμήμα real estate στην Αττική, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την εύρεση και διαχείριση των ακινήτων της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.