17 Μάι 2024
READING

Η ταξιαρχία της κουζίνας που αποτέλεσε έμπνευση για μία οικογένεια της Ηλείας

4 MIN READ

Η ταξιαρχία της κουζίνας που αποτέλεσε έμπνευση για μία οικογένεια της Ηλείας

Η ταξιαρχία της κουζίνας που αποτέλεσε έμπνευση για μία οικογένεια της Ηλείας

Η φιλοσοφία της ιεραρχίας που εφαρμόζεται στην διεθνή κουζίνα σε συνδυασμό με την ονομασία της περιοχής όπου βρίσκονται οι εκτάσεις ελαιόδεντρων που καλλιεργεί η οικογένεια Ψαρρού, ήταν οι κύριοι παράγοντες που την ενέπνευσαν να δώσει την ονομασία Brigada που σημαίνει ταξιαρχία, στο ελαιόλαδο που παράγει στην περιοχή των Ταξιαρχών Ηλείας. Το μοντέλο «Brigade de cuisine» (μπριγάδα της κουζίνας) απαντάται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία που απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού. Η ιδέα της ιεραρχίας αναπτύχθηκε από τον Γάλλο σεφ και εστιάτορα, Auguste Escoffier.

Το εν λόγω δομημένο σύστημα ομάδας αναθέτει καθήκοντα σε διαφορετικά άτομα που ειδικεύονται σε συγκεκριμένες εργασίες στην κουζίνα ή την τραπεζαρία μίας επιχείρησης εστίασης. Η επιχείρηση της Ηλείας που λειτουργεί από το 1983, άλλαξε στην πορεία χαρακτήρα και προσέγγιση ως προς την παραγωγή και διάθεση του ελαιολάδου στην αγορά, μετατοπίζοντας το κέντρο ενδιαφέροντος από το χύμα στο συσκευασμένο προϊόν. Ιδρυτές της ήταν ο Αντώνης Ψαρρός και ο γιος του Μιλτιάδης για να ακολουθήσουν ο Γιάννης και ο αδερφός του, Αντώνης Ψαρρός.

Η στροφή στο επώνυμο συσκευασμένο προϊόν

Εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογένειας, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Πάτρα, ο Γιάννης Ψαρρός αντιλήφθηκε πως ο δρόμος της επιστροφής στα πάτρια ήταν ο ενδεδειγμένος. Καθώς η επιχείρηση των γονιών του είχε ήδη στη διάθεσή της ιδιόκτητο ελαιοτριβείο καθώς και κτήματα με ελιές, αποφάσισε να αξιοποιήσει την παραγωγή για να δημιουργήσει επώνυμο προϊόν, διαφεύγοντας από την διάθεση του χύμα ελαιολάδου που γινόταν έως εκείνη τη στιγμή. «Καθότι ο πατέρας μου είχε δημιουργήσει ένα μικρό τυποποιητήριο, εγώ και ο αδερφός μου, Αντώνης, λάβαμε την απόφαση να στραφούμε στο επώνυμο ελαιόλαδο».

«Στην πορεία προβληματιστήκαμε αρκετά για την ονομασία που θα δίναμε στο επώνυμο ελαιόλαδο παραγωγής μας. Σκεφτήκαμε αρκετά διαφορετικά brands, μιλήσαμε με διαφημιστικές εταιρείες. Κάποια στιγμή συνάντησα σε μία έκθεση την ομάδα της Oliverse, με ειδικότητα τη συμβουλευτική στον τομέα του ελαιολάδου. Μέσα από αυτή τη γνωριμία και τις κατευθύνσεις που δέχτηκα με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής μου, άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά ως προς την προσέγγιση παραγωγής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αλλά ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα συσκευασμένο προϊόν, τα οποία αποτελούν το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Έως τότε δεν είχα ασχοληθεί με το τυποποιημένο ελαιόλαδο, ενώ διαπίστωσα ότι οι διαφορές μεταξύ χύμα και συσκευασμένου προϊόντος, ήταν αρκετά μεγάλες», περιγράφει ο Γιάννης Ψαρρός.

Ένα προϊόν με ταυτότητα

Το ελαιόλαδο που ξεκίνησε να βγάζει στην αγορά ο παραγωγός, με τη χαρακτηριστική φιγούρα του γενειοφόρου μάγειρα και το λευκό καπάκι στη συσκευασία που θυμίζει τον σκούφο του σεφ, ήταν πλέον ένα προϊόν με ταυτότητα. «Είδα ότι με αυτόν τον τρόπο ο κόπος μου ανταμείβεται. Η παραγωγική διαδικασία άρχισε να παρουσιάζει σημάδια εξέλιξης και να μετουσιώνεται σε κάτι απτό και όχι πλέον σε χύμα, ανώνυμο προϊόν, που ταξίδευε προς χώρες της Μεσογείου όπως η Ιταλία για να συσκευαστεί εκεί και να πουληθεί στη συνέχεια στο εμπόριο».

Τα κτήματα της οικογένειας Ψαρρού φιλοξενούν περίπου 2.500 ελαιόδεντρα και το ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής προέρχεται από την κορωνέικη ποικιλία ελιάς. «Εκτός από το ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας, δημιουργήσαμε πριν από δύο χρόνια και την ετικέτα black label, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας μαυροελιάς, από τη Χώρα, την ημιορεινή κωμόπολη της Μεσσηνίας».

Το ελαιόλαδο Brigada έχει λάβει θέση σε αρκετές κουζίνες εστιατορίων κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 80, 100, 500 ml καθώς και σε τενεκέ 4 λίτρων για επαγγελματική χρήση.

Εκτός από τη Brigada η οικογένεια παρουσίασε πριν από δύο χρόνια και μία δεύτερη ετικέτα αρωματικών ελαιολάδων με την ονομασία Anemelia. «Για τη σειρά αυτή αρωματικών ελαιολάδων κατά τη διάρκεια της έκθλιψης στο ελαιοτριβείο χρησιμοποιούνται μαζί με τον καρπο της ελιάς, φέτες από μανταρίνι και λεμόνι, όπου με φυσικές διαδικασίες το ελαιόλαδο αποκτά διαφοροποιημένα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά».

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για εξαγωγή σε αγορές όπως το Ντουμπάι, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία. Με την οικογένεια Ψαρρού να έρχεται όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια με επώνυμο προϊόν, να καταρρίψει τον άκρως διαδεδομένο κανόνα της πώλησης ελαιολάδου σε τενεκέ από χέρι σε χέρι στην Ελλάδα, χωρίς πιστοποίηση και ονομασία προέλευσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.