20 Μάι 2024
READING

Συνδρομητική τηλεόραση: Ποιος κερδίζει την «πίτα» και ποιες οι στρατηγικές στη μάχη της συνδρομής

5 MIN READ

Συνδρομητική τηλεόραση: Ποιος κερδίζει την «πίτα» και ποιες οι στρατηγικές στη μάχη της συνδρομής

Συνδρομητική τηλεόραση: Ποιος κερδίζει την «πίτα» και ποιες οι στρατηγικές στη μάχη της συνδρομής

Παλεύοντας ανάμεσα σε θηρία, όπως το Netflix και οι υπόλοιπες διεθνείς πλατφόρμες που φαίνεται πως έχουν μπει μια για πάντα στις καρδιές του κοινού, οι, ομολογουμένως κάποτε ιδιαίτερα περιζήτητες συνδρομητικές πλατφόρμες, κρατιούνται στη ζωή και επιστρατεύουν διάφορα μέσα και στρατηγικές, ώστε να αυξήσουν τις συνδρομές και τα κέρδη τους, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που ουδεμία σχέση έχει με την εικόνα του παρελθόντος.

Ενδεικτικά, σε εγχώριο επίπεδο το Netflix, η μεγαλύτερη πλατφόρμα τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, συνεχίζει να κρατά το προβάδισμα, διαμορφώνοντας το μερίδιο στο 38% – με το οποίο κερδίζει την πρωτιά-, έναντι του Amazon Prime Video στο 35%. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως η φιλοσοφία της πλατφόρμας, όπου με μία σχετικά οικονομική συνδρομή ο χρήστης βρίσκεται μπροστά σε έναν τεράστιο όγκο διαθέσιμου υλικού και αναζητά την κατάλληλη επιλογή μέσα από μία πληθώρα σειρών, ταινιών και ντοκιμαντέρ, όπως θα έκανε παλιότερα σε ένα video club, έχει γίνει πια καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους, που πατούν πια αυτόματα το πλήκτρο του Netflix από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής τους χωρίς να το σκεφτούν.

Έτσι, οι συνδρομητική τηλεόραση «σηκώνει μανίκια» και παίρνει δραστικά μέτρα για να κερδίσει την προτίμηση του κοινού. Πώς το κάνει; Κάθε παίκτης του κλάδου ακολουθεί τη δική του στρατηγική. Ανταγωνιστικές τιμές στις συνδρομές, ενίσχυση του περιεχομένου, συνέργειες με τον «εχθρό» και ένταξη υλικού από διεθνείς πλατφόρμες, όλα πέφτουν στο τραπέζι, με στόχο την αύξηση των μεγεθών.

Η κίνηση – ματ στην ελληνική αγορά ήρθε από το Cosmote TV, το οποίο όπως ανακοινώθηκε αναμένεται να προσθέσει το Netflix στο περιεχόμενό του

Οι στρατηγικές της αντεπίθεσης

Θα έλεγε κανείς πως η κίνηση – ματ στην ελληνική αγορά ήρθε από το Cosmote TV, το οποίο όπως ανακοινώθηκε αναμένεται να προσθέσει το Netflix στο περιεχόμενό του εντός του 2024, μέσω συμφωνίας με την Deutsche Telekom. Έτσι, αυτόματα αυτό αφαιρείται από τη λίστα με τους ανταγωνιστές της αγαπημένης streaming πλατφόρμας των Ελλήνων, δίνοντάς της περισσότερο έδαφος για κυριαρχία. Ταυτόχρονα, το περιεχόμενο του Cosmote TV έτσι διπλασιάζεται, προσφέροντας μία ευρεία γκάμα επιλογών στους συνδρομητές.

Είναι εμφανές ότι ο μεγάλος παίκτης της συνδρομητικής, η Cosmote TV, δίνει βάρος στην ανάπτυξη του περιεχομένου. Εκτός από την ενσωμάτωση του Netflix, εξασφάλισε επίσης την ανάληψη του Champions League – το οποίο είχε μείνει για καιρό «στον αέρα» – για τα επόμενα τρία χρόνια. Συγκριτικά με τις διεθνείς πλατφόρμες που δεν παρέχουν αθλητικό περιεχόμενο και πρόσβαση σε μεγάλες διοργανώσεις, η συνδρομητική τηλεόραση και ιδιαίτερα η Cosmote TV φαίνεται πως κρατά την πρωτοκαθεδρία σε αυτό το κομμάτι, κρατώντας έναν «άσσο» στο μανίκι. Επιπλέον, ξεκινά να διαθέτει το περιεχόμενο του Paramount+ αλλά και το Κύπελλο Ελλάδας Betsson κατ’ αποκλειστικότητα, έως και το 2026.

Στην αντίπερα όχθη, έρχεται η Nova, η οποία πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι είχε χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των αθλητικών αναμεταδόσεων, το οποίο διατηρεί η Cosmote TV. Πρόσφατα, σε μία κίνηση κάλυψης του κενού, προχώρησε στην απόκτηση της Premier League, ενώ, μέσω της πλατφόρμας EON, προσπαθεί να κερδίσει τους «φίλους» των αθλημάτων, οι οποίοι μπορούν να βλέπουν ζωντανά αποτελέσματα αγώνων, στατιστικά παικτών και βαθμολογίες στις διοργανώσεις με το EON sports mode. Εκτός από τα αθλητικά βέβαια, έδωσε βάση και στην ενίσχυση ολόκληρου του περιεχομένου, και συγκεκριμένα της λίστας επιλογών on demand, η οποία προσφέρει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό ταινιών και επεισοδίων σειρών που είχε ποτέ, φτάνοντας τις 6.000.

Το κόστος βέβαια είναι πάντα ένας παράγοντας που «πονά» τους συνδρομητές, γι’ αυτό, η Nova προσέφερε έναν μήνα δωρεάν την πλατφόρμα ΕΟΝ, κερδίζοντας όντως αρκετά συμβόλαια.

Η νεότερη Vodafone TV, από την άλλη, έχει ήδη, εν αντιθέσει με την Cosmote TV που τώρα μπαίνει σε αυτή τη φιλοσοφία, ως συμμάχους δύο συνδρομητικές πλατφόρμες, το δυνατό HBO, αλλά και το family friendly Disney+, ενώ ποντάρει επίσης στα ολοκληρωμένα πακέτα και τη διευκόλυνση του προϋπολογισμού του συνδρομητή, παρέχοντας μέσω του Vodafone CU απεριόριστα data, λεπτά ομιλίας, sms και βέβαια το Vodafone TV με μόλις 16 ευρώ για 9 μήνες.

Γενικώς, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πάροχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους και σε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τις πλατφόρμες. Έχουν τη δυνατότητα να δώσουν βάση και να δελεάσουν το κοινό, αναφορικά με τη συνδρομητική τηλεόραση, μέσα από τα συνδυαστικά πακέτα τηλεφωνίας – internet – τηλεόρασης. Έτσι, οι επίδοξοι πελάτες έρχονται μπροστά σε μία ολοκληρωμένη υπηρεσία και, δίνοντας ένα σχετικά μικρό ποσό παραπάνω από αυτό που θα έδιναν για την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στο τηλέφωνο, αποκτούν και συνδρομητική τηλεόραση.

Ακόμη, μία νέα τάση είναι η στροφή προς τις πλατφόρμες ΟΤΤ, την οποία και ακολουθούν οι πάροχοι. Από το παραδοσιακό πιάτο δορυφορικής, έχουμε περάσει πια σε μεγάλο βαθμό στις Over The Top υπηρεσίες και συνδέσεις, με μεγάλο ποσοστό των συνδρομητών να παρακολουθεί τηλεόραση μέσω ευρυζωνικού δικτύου, αλλάζοντας το σκηνικό της συνδρομητικής, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να δελεάσουν το κοινό, μέσα από τα συνδυαστικά πακέτα τηλεφωνίας – internet – τηλεόρασης

Πώς διαμορφώνεται η πίτα της συνδρομητικής τηλεόρασης

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων από τις εγχώριες πλατφόρμες, η Cosmote παραμένει σταθερά στην κορυφή με έχει περίπου 680 χιλ. συνδρομητές. Ο κυρίαρχος παίκτης μάλιστα πρόσθεσε πάνω από 13.000 νέους συνδρομητές το τέταρτο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 2%.

Η Nova έρχεται στη δεύτερη θέση με 435 χιλ. συνδρομητές ενώ η Vodafone TV παραμένει τρίτη με 180 χιλ. περίπου συνδρομητές.

Γενικώς, οι αριθμοί δηλώνουν ότι ο Έλληνας διαθέτει πλέον πάνω από μια συνδρομές για θέαση τηλεοπτικού περιεχομένου, με βάση όλες του τις διαφορετικές ανάγκες, είτε αφορούν την παρακολούθηση αθλητικού περιεχομένου, είτε πληθώρα επιλογών σε ταινίες και σειρές, ακόμη και παιδικό περιεχόμενο. Φαίνεται πως οι συνδρομητές, δείχνοντας βέβαια προτίμηση σε συγκεκριμένες πλατφόρμες, ως ένα σημείο τα θέλουν «όλα». Οι πάροχοι αναγνωρίζουν αυτή την τάση και στήνουν τις στρατηγικές τους αναλόγως, ώστε να κερδίσουν τη μάχη του ανταγωνισμού. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.