27 Ιούλ 2024
READING

IKEA, Praktiker, Leroy Merlin και JYSK: “κτίζουν” σπίτια

8 MIN READ

IKEA, Praktiker, Leroy Merlin και JYSK: “κτίζουν” σπίτια

IKEA, Praktiker, Leroy Merlin και JYSK: “κτίζουν” σπίτια

Τις εποχές της οικονομικής ευμάρειας οι Έλληνες καταναλωτές συνήθιζαν να επιλέγουν για τις αγορές που σχετίζονταν με το σπίτι τους ολοκληρωμένες και… εύκολες λύσεις. Κοινώς, επέλεγαν να ψωνίζουν έπιπλα τα οποία έπαιρναν έτοιμα προς χρήση, χωρίς να χρειαστεί να παρέμβουν, αποδεχόμενοι το επιπλέον κόστος για τη συναρμολόγηση, η οποία, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ήταν δεδομένη και είχε συμπεριληφθεί στην τιμή.

Μάλιστα, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, τα έπιπλα αυτά ήταν ελληνικής παραγωγής, χειροποίητα, τα οποία συνήθως κατασκεύαζαν μικρές επιχειρήσεις και τεχνίτες, και χαρακτηρίζονταν από αυξημένο κόστος αλλά και αντοχή στον χρόνο.

Στη συνέχεια, και με την πάροδο των ετών, η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων άλλαξε προς το χειρότερο, ενώ σε έναν βαθμό άλλαξε και η «ταυτότητα» των νέων νοικοκυριών. Ενώ δηλαδή παλαιότερα τα έπιπλα αγοράζονταν κυρίως από οικογένειες, άρα η ποιότητα αλλα και η ανθεκτικότητά τους ήταν σημαντικό χαρακτηριστικό, στη συνέχεια αυξήθηκε η ζήτηση για πιο προσιτές και οικονομικές λύσεις, που είχαν ως στόχο να εξοπλίσουν σπίτια εργένηδων, φοιτητών και νέων ζευγαριών. Ανθρώπων δηλαδή που έδιναν μεγαλύτερη σημασία στο να μην ξοδέψουν μια περιουσία για να επιπλώσουν το σπίτι τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γνώριζαν ότι ο εξοπλισμός αυτός θα τους είναι χρήσιμος για μικρό χρονικό διάστημα, μερικών ετών.

Κάπως έτσι λοιπόν η ελληνική κοινωνία… συγχρονίστηκε με άλλες, στις οποίες εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ και η Jysk σημείωναν μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, στην αγορά της χώρας μας έκαναν όλο και περισσότερο την εμφάνισή τους επιχειρήσεις που προσέφεραν έπιπλα και είδη σπιτιού σε πιο προσιτές τιμές, τα οποία ήταν συνήθως ετοιμοπαράδοτα, ενώ προσέφεραν στον αγοραστή τη δυνατότητα να τα συναρμολογήσει μόνος του, κερδίζοντας έτσι ένα σεβαστό ποσό.

Φυσικά, για όποιον το επιθυμούσε, ήταν εφικτή η επιλογή να αναζητήσει υπηρεσίες μεταφοράς και συναρμολόγησης, ο κύριος λόγος της επιτυχίας τους όμως ήταν αυτή ακριβώς η μείωση του κόστους. Όπως γίνεται αντιληπτό τα έπιπλα και τα είδη σπιτιού έπαψαν να είναι ελληνικά και -στις περισσότερες περιπτώσεις- χειροποίητα, αφού πλέον μιλούσαμε για μαζική παραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο στα θετικά, όσο και στα αρνητικά χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων, η δραστηριότητα δεν σταματά σε αυτά τα είδη, αφού διαθέτουν κι άλλους κωδικούς από διαφορετικές κατηγορίες, όμως μιλάμε σε κάθε περίπτωση για δυνατούς «παίκτες» της κατηγορίας που περιγράφουμε.

Η σημαντική αυτή στροφή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, όπως είναι λογικό, είχε θετικό αλλά και αρνητικό αντίκτυπο. Στη πρώτη κατηγορία συναντάμε φυσικά το κόστος, αφού με αισθητά μικρότερο μπάτζετ ήταν πλέον εφικτή η επίπλωση ενός σπιτιού, ενώ στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνεται το «χτύπημα» που υπέστησαν χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, δε μπόρεσαν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και οδηγήθηκαν στο «λουκέτο».

ΙΚΕΑ: Παρουσία 25 ετών στην ελληνική αγορά

Ο μεγαλύτερος «παίκτης» της κατηγορίας do-it-yourself παγκοσμίως ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του στη χώρα μας το 1999. Τότε ήταν που ο όμιλος FOURLIS έφερε στην Ελλάδα την πολυεθνική σουηδική εταιρεία επίπλων, οικιακού εξοπλισμού και εστίασης ΙΚΕΑ, ιδρύοντας την Housemarket A.E.

Το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης στις 24 Οκτωβρίου 2001. Καλύπτοντας επιφάνεια 20.000 τ.μ. και στεγάζοντας 6.500 προϊόντα, δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα στην ελληνική αγορά. Απέχοντας μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και διαθέτοντας εστιατόριο, bistro, παιδότοπο, τμήμα σουηδικών τροφίμων και parking 2.500 θέσεων, η ΙΚΕΑ προσέλκυσε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Η κάθοδος της ΙΚΕΑ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2004, όταν και ξεκίνησε η λειτουργεία του καταστήματος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καλύπτοντας επιφάνεια 25.000 τμ. Το δεύτερο κατάστημα άνοιξε πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας (Λ. Κηφισού) τον Μάρτιο του 2008, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 και τον Δεκέμβριο του 2010 άνοιξαν με επιτυχία τα καταστήματα ΙΚΕΑ Λάρισας και Ιωαννίνων αντίστοιχα.

Επίσης, ο όμιλος, σε συνεργασία με τον δικαιοπάροχο Interikea Systems B.V.. προχώρησαν στην ίδρυση των κέντρων παραγγελίας και παραλαβών (Pick-Up Points), τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα στους κατοίκους που βρίσκονται γεωγραφικά σε απόσταση από τα υφιστάμενα καταστήματα να περιηγηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους εκθεσιακούς χώρους και να γνωρίσουν τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα προς άμεση αγορά μια μικρή ποικιλία ειδών σπιτιού.

Τα εν λειτουργία κέντρα παραγγελίας και παραλαβών βρίσκονται στην Ρόδο, την Πάτρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Κομοτηνή και την Καλαμάτα μέσω των οποίων οποιαδήποτε παραγγελία εντός πέντε ημερών είναι διαθέσιμη προς παραλαβή χωρίς κανένα κόστος για τον καταναλωτή. Μάλιστα, πρόσφατα, ανακοινώθηκε η επένδυση -ύψους 70 εκατ. ευρώ- του ομίλου Φουρλή και της θυγατρικής του Trade Estates που αφορά σε νέο logistics center 50.000 τετραγωνικών μέτρων στον Ασπρόπυργο.

Leroy Merlin: Οι επόμενοι στόχοι και οι δυσκολίες

Η Leroy Merlin είναι μία ακόμα επιχείρηση do-it-yourself που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με την υπογραφή «Φουρλής», όχι όμως του Βασίλη αλλά του εξάδερφού του, Παύλου, που ήρθε σε συμφωνία με τον όμιλο ADEO στον οποίο ανήκει το γαλλικό brand.

Η Leroy Merlin δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2005, ενώ άνοιξε το πρώτο της κατάστημα τον Μάρτιο 2007 στο εμπορικό πάρκο του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας. Τον Οκτώβριο 2008 άνοιξε ένα δεύτερο κατάστημα Leroy Merlin στη Θεσσαλονίκη, στο εμπορικό πάρκο του Florida Park, ενώ τον Μάρτιο του 2009 ένα τρίτο κατάστημα εγκαινιάστηκε στην Αθήνα, στην οδό Πειραιώς, το 1ο διώροφο κατάστημα. Το τέταρτο κατάστημα Leroy Merlin άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στη Λάρισα στις 5 Νοεμβρίου 2009. Το πέμπτο κατάστημα Leroy Merlin εγκαινιάστηκε στο “δαχτυλίδι” στην Κηφισσίας τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ τον Απρίλιο του 2018 άνοιξε το έκτο κατάστημα Leroy Merlin στο κέντρο της πόλης επί της Λ.Βασιλίσσης Σοφίας. Τέλος, τον Ιούνιο του 2020 τέθηκε σε λειτουργία το 7ο κατάστημα του ομίλου, στον Κηφισό, ενώ ένα κατάστημα λειτουργεί και στην Κύπρο.

Η στρατηγική ανάπτυξης στην Ελλάδα βασίζεται στη γνώση των συνηθειών των πελατών καθώς και στην προσαρμογή της γκάμας και της οργάνωσης των καταστημάτων στις ανάγκες τους. Πριν το άνοιγμα καταστήματος πραγματοποιούνται επισκέψεις σε κατοικίες πελατών ώστε να αναγνωριστούν οι καθημερινές συνήθειες των κατοίκων και να προσαρμοστούν οι γκάμες στις τοπικές ανάγκες.

Στα πλάνα επενδύσεων της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται, εκτός των άλλων, η δημιουργία νέου logistics center στον Ασπρόπυργο, επιφάνεια έως και 38.000 τετραγωνικών μέτρων,αλλά και ενός κέντρου διανομής στην Κύπρο με στόχο να είναι έτοιμο στο τέλος του 2024. Ακόμα, το 2025 υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί νέο κατάστημα στην Κρήτη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει κάποιες προκλήσεις στη χώρα μας, ενώ σύντομη αποδείχτηκε η παρουσία της 28χρονης Agathe Monpays στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Leroy Merlin στην Ελλάδα, καθώς αποχώρησε μόλις στους έξι μήνες. Στόχος είναι η επιχείρηση, που το 2022 είχε κύκλο εργασιών κοντά στα 191 εκατ. ευρώ, να καταφέρει να γίνει κερδοφόρα.

DIYとは?読み方はダイじゃない!意味や日曜大工との違いなど解説 | 家具好き♪

Jysk: Πλάνο για 75 καταστήματα συνολικά μέσα στη διετία

Η Jysk δραστηριοποιείται στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο του 2015

Τότε ήταν που άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα, σε μία εποχή δύσκολη για τη χώρα μας, που έβλεπε μεγάλα ονόματα να αποχωρούν.

Τα καταστήματα της εταιρίας χαρακτηρίζονται σε αρκετές περιπτώσεις από μικρότερο μέγεθος σε σχέση πχ. με εκείνα των ΙΚΕΑ, έχοντας ρίξει βάρος και στο ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων. Αυτή τη στιγμή πανελλαδικά λειτουργούν 57 καταστήματα Jysk, ενώ στόχος της εταιρίας είναι η επέκταση του δικτύου, ώστε να ξεπεράσει τα 75 καταστήματα, μέσα στη διετία.

Το πρώτο κατάστημα JYSK άνοιξε στη Δανία το 1979, ενώ σήμερα ο όμιλος JYSK αποτελείται από πάνω από 3.400 καταστήματα σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο. Κάθε εβδομάδα 2 νέα καταστήματα JYSK ανοίγουν κάπου στον κόσμο. Σημειώνεται ότι αποτελεί ιδιοκτησία της οικογένειας του ιδρυτή της, Lars Larsen.

Praktiker: Συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό

Μία νέα σχέση με τους Έλληνες επιχειρεί να «χτίσει» η Praktiker, η οποία διαθέτει παρουσία μεγαλύτερη των 30 ετών στην ελληνική αγορά, όπου και δραστηριοποιείται με 18 καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί τόσο η αλλαγή λογοτύπου όσο και ο νέος σχεδιασμός στα σημεία πώλησης που διατηρεί ανά την επικράτεια.

Τα εγκαίνια του 1ου καταστήματος της Praktiker Hellas στο Ελληνικό τον Νοέμβριο 1991 σηματοδότησαν την εισαγωγή της φιλοσοφίας «Φτιάξ’ το μόνος σου» στην Ελλάδα. Μέχρι την εμφάνιση των Praktiker, το DIY δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο ως φιλοσοφία και η Praktiker ανέλαβε το έργο της ευρείας διάδοσής του με διάφορα προγράμματα, όπως π.χ. οι επιδείξεις προϊόντων και λύσεων στα καταστήματά της, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, διαδραστικά events και πολλά άλλα.

Στόχος της Praktiker Hellas, η οποία από τον Απρίλιο του 2014 αποτελεί μέλος της καναδικής Fairfax Financial Holdings Limited είναι να διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί ο υψηλός ανταγωνισμός με ονόματα όπως η ΙΚΕΑ και η Leroy Merlin. Το 2022 ο κύκλος εργασιών της Praktiker Hellas ανήλθε στα 177,69 εκατ. ευρώ από 159,80 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,19%.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο κλάδος του do-it-yourself στη χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, καθώς σε αυτόν συμμετέχουν κορυφαία ονόματα που επενδύουν συνεχώς σημαντικά ποσά, ενώ πλέον η συγκεκριμένη φιλοσοφία έχει γίνει αποδεκτή και έχει υιοθετηθεί από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, για μια σειρά από λόγους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.